Gelecek Partili Şahin; “Deprem Bölgesinde Vatandaşları Zor Bir Kış ve Uzun Süreç Bekliyor!”
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 04.17’de 7,4 şiddetinde meydana gelen depremle Türkiye sarsılmıştı. Hasar gören deprem bölgesinde çalışmaları inceleyen Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, gözlem raporunu TBMM’de düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, “Türkiye 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş depremleriyle sarsıldı. Milletçe canımız yandı. Yüreğimiz yangın yerine döndü. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, halen tedavi gören vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Deprem sonrasında 85 milyon kenetlendik, büyük bir toplumsal dayanışma örneği gösterdik. Bu kadirşinaslık örneği için asil milletimize bir kere daha şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.
“9 ilimizi, 8 taşra ilçesi ve 5 köy ziyareti gerçekleştirdik...”
Gelecek Partisi’nin yapıcı muhalefet anlayışının bir yansıması olarak deprem bölgesinde önemli bir çalışmaya imza attıklarını belirten İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, “Şahsımın başkanlığındaki Gelecek Partisi heyeti olarak 9 günlük bir deprem bölgesi ziyareti gerçekleştirdik. Bu ziyaret çerçevesinde 9 ilimizi, 8 taşra ilçesi ve 5 köy ziyareti gerçekleştirdik. Bu ziyaretlerdeki amacımız iktidarın açığını aramak değil, deprem bölgesinin son durumunu yakından incelemek, gözlemlerimizi yetkili makamlarla paylaşmak ve sürece dair olumlu katkı sunmak. Ziyaret ettiğimiz illerde toplu konut inşaatlarını yakından takip ettik, TOKİ şantiyelerini ziyaret ettik, yetkililerden bilgi aldık, inşaatların son durumunu bizzat inceledik. Bunun yanında, konteyner kentleri ziyaret ettik. Yetkililerden bilgi almakla yetinmedik, depremzede vatandaşlarımızın kapısını çaldık, sorun ve talepleri bizzat onlardan dinledik. Şehir merkezlerinde esnafımıza, vatandaşımıza selam verdik, dert dinledik. Şehirlerimizin son durumunu, süreçten kaynaklanan sorunları yakından gözlemledik.” şeklinde konuştu.
“Bölgede yapılan toplu konut sayısı yeterli seviyede değildir…”
Verilen bilgilerin çelişki içerisinde olduğunu ve kamuoyuna bilgi vereceklerse şeffaf olmaları gerektiğini söyleyen Milletvekili İsa Mesih Şahin, “Cumhurbaşkanın da deprem sonrasında ‘bize bir yıl süre verin’ şeklinde bir mesaj vermişti. Bu mesajın bölgedeki anlamı şu, 1 yıl içinde mağduriyetler giderilecek! Peki giderilebilecek mi? Bölgede gördüğümüz tablo, TOKİ tarafından yapılan inşaatlar yeterli seviyede değildir. 180 bin inşaata başlandığı bilgisi çelişkili bir bilgidir. Bunu doğrulamaya çalıştık, ancak bu sayıda inşaatları gözlemleyemedik. Depremzede vatandaşlarımızı zor bir kış bekliyor demiştik! Sadece bir kış değil, çok sayıda kış soğuk ve çetin geçecek. Burada bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. Eğer ki iktidar şunu yapacaksa, yerel seçim öncesinde her ilde bir kısım yapılan konutları teslim edip, ‘Ey Vatandaş bakın yaptık, az sabır geri kalanını da yapacağız’ gibi bir göz boyama siyaseti yapacaksa, yapmasınlar! Canı yanan vatandaşımızın üzerinden bunu yapmasınlar. Kamuoyunu şeffaf bir şekilde aydınlatsınlar. Bizim iktidardan beklentimiz budur. Toplu konut konusunda son olarak tekraren, bölgede yapılan toplu konut sayısı yeterli seviyede değildir. Barınma konusunda yaşanan mağduriyetin uzun yıllar devam edeceğini düşünürüz” dedi.
“Konteyner kentlerin birçoğunda su ve elektrik kesilmesi sorunu yaşanıyor”
Kendi evini yapmak isteyenler ve konteyner sorunlarını anlatan Grup Başkanvekili Şahin, “Konut sorununda önemli bir sorun da şu, ‘Evini kendisi yapmak isteyen vatandaşlarımıza verilen HİBE + Geri ödemeli KREDİ bir ev maliyetini karşılayacak seviyede değildir.’ Konteyner kentleri ziyaretimizde, burada da önemli sorunları görmüş olduk. Konteyner kentlerin birçoğunda su ve elektrik kesilmesi sorunu yaşanıyor. Bu önemli bir sorun. Konteyner kentler, kışa hazır değil. Yağmurlarda çatıların aktığı gibi somut tespitlerimiz var. Konteyner kentler acilen kışa hazırlanmalıdır. Konteyner kentlerde internet beklentisi önemli bir taleptir. Konteyner ihtiyacının çokluğu nedeniyle konteynerlerde vatandaşlar kalabalık nüfuslar halinde yaşamak zorunda kalmaktadır. Konteyner kentlerde güvenlik kamera sistemi yoktur. Asayiş sorunları görülebilmektedir.” diye konuştu.
“Eğitimde nitelik sorunu ortaya çıkıyor.”
Deprem bölgesinde eğitim alanında sorunların olduğunu söyleyen İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, “Yıkılan ya da zarar gören okullardaki öğrenciler, başka okullara naklediliyor. Dolayısıyla sınıf başına düşen öğrenci sayısı artıyor. Eğitimde nitelik sorunu ortaya çıkıyor. Okul ihtiyaçları hızlı bir şekilde giderilmelidir. Konteyner kentlerin önemli bir bölümü eğitim faaliyetlerine tam olarak hazır değildir. Buradan başka okullara gidecek olan öğrenciler için servis konusunda belirsizlikler vardır. Tecrübeli öğretmenlerin tayin durumu, üniversite öğrencileri konut sorunu vardır.
“Ağır hasarlı binaların yıkımı, çok yavaş ilerliyor…”
Grup Başkanvekili Şahin bölgede yerinde ayrışma yapıldığına ve büyük sağlıksal sorunların baş göstereceğine değinerek yetkilileri uyardı. Şehirlerin bir an önce normalleşmesi için yükün işlemlerinin hızlandırılmasına dikkat çeken Şahin şu sözleriyle devam etti. “Şehirlerimizin hepsinde ağır hasarlı binaların önemli bir bölümü duruyor. Örneğin Malatya’da 36 bin civarı bina yıkılacak, ancak 5 bin kadarı yıkılmış. Bu sorun çözülmelidir. Şehirlerimizin birçoğunda içme suyu sorunu yaşanıyor. Bazılarında sık su kesintileri, bazılarında ise temiz su sorunu önemli bir sorun. Örneğin Hatay’da Malatya ve Adıyaman’da bu önemli bir sorun. Beraberinde sağlık sorununu getiriyor. Yıkılan binalar, şehirlerde yaşanan göçler, ülke ekonomisinin genel olarak kötü gidişatı gibi sebeplerle deprem bölgesinin ticari hayatı canlı değildir. Esnaf durumdan şikayetçidir. Normalleşmenin gecikmesi şehirlerimizdeki göç olgusunun büyütebilir” ifadelerini kullandı.
“Şehirlerimize birkaç özel notu da buradan paylaşmak istiyorum. “
Ziyaretleri kapsamında bölge illerine ilişkin özel notları olduğunu ifade eden Şahin konuşmasında şu sözlere yer verdi. “Hatay ilimizde yaşanan göç konusu şehrimizin tarihi stratejik önemi açısından önemli bir sorundu. Depremin yarattığı psikoloji, ekonomik imkanların kısıtlı olması gibi nedenlerle şehirden çok sayıda Türk vatandaşımız göç etmektedir. Şehrin demografik yapısı bozulmaktadır. Bu konunun önemle üzerinde durulması gerekmektedir. İkinci notumuz ise Bostanbaşı Bölgesi, imar sorunu, zihniyet sorunu.” sözleriyle iktidara yüklenen Şahin; toplu konut yetersizliğini de değinen Şahin bölgenin genel sorunlarını şu şekilde sıraladı;
-Toplu konut inşaatı yeterli değildir.
-Geçici dönem için bölgeye daha fazla konteyner sevkiyatı yapılmalıdır.
-Mevcut konteyner kentler kışa hazır hale getirilmelidir.
-Eğitim faaliyetlerindeki eksiklikler giderilmelidir.
Şahin yaptığı basın açıklamasında Gelecek Partisi olarak bu konunun takipçisi olacaklarını belirtip beklenen büyük İstanbul Depremi konusunda da gündem olacak sözlere yer verdi;.
“Kahramanmaraş depremi en büyük ibrettir. Bu depremden ders çıkarabilmeliyiz, şehirlerimizi özellikle de İstanbul’u depreme hazır hale getirmeliyiz. ‘İstanbul yıkılırsa Türkiye yıkılır’ gerçeğinin farkında olmalıyız. Biz artık depremden sonra arama kurtarma faaliyetleriyle övünen bir ülke olmak istemiyoruz. Biz depremde yıkılmayan sağlam binalarıyla övünen bir ülke olmak istiyoruz. Deprem Bölgesinin sorunlarının takip edilmesi ve İstanbul’u depreme hazırlama konusu Gelecek Partisi olarak bizim en önemli gündem maddelerimizden birisi olacak diyor.” şeklinde konuştu.