Başkan Polat; Miryokefalon Savaş Alanı (Bağırsak Boğazı) Sit Alanı İlan Edilsin

Başkan Polat ; 1071  Malazgirt Zaferi’yle Türklere açılan yeni yurt Anadolu,Konya Bağırsak Boğazında gerçekleşen Miryokefalon Zaferi’yle korunmuş ve emniyet altına alınmıştır. Bu nedenle bu savaş Anadolu'nun tapusu olarak bilinir ve “Yurt Tutan Savaş” olarak anılır. Bu nedenle savaşın gerçekleştiği alanın Konya'mız ve tarihimiz için önemi büyüktür.

 

Daha önce çeşitli yerlerde yapıldığı rivayet edilen  Miryokefalon  Savaşı'nın Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Ceylan ve  Medeniyet üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Adnan Eskikurt  tarafından Konya Bağırsak Boğazı'nda  yapıldığının bilimsel bir tez ile ortaya çıkarılması akabinde Konyamızın duayen isimlerinden  rahmetli Seyit Küçükbezirci ve şahsımın imzası ile sunulan projeyle 5 yıldır , Konya Valiliği , Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği etkinlikler ve halkın geniş katılımı ile Konya da kutlanan Miryokefalon Savaşı etkinlikleri Selçuklu'nun payitahtı olan şehrimize yeni bir ivme kazandırmıştır.

 

Son günlerde aldığımız bilgilere göre Miryokefalon Savaşı'nın gerçekleştiği  Bağırsak Boğazındaki bölge özel bir çimento şirketine  hammadde temini için kiralanmıştır. Oysa alanın bir bölümü tarihi bir kaleden dolayı birinci derece sit alnıdır. Savaşın yapıldığı alanda ise S.Ü. Selçuklu Araştırmaları Merkezi tarafından yüzey araştırması yapılmış önemli verilere ulaşılmış ve kazı çalışmalarına geçilmesi planlanmıştır. Hal böyle iken o alandan çimento ham maddesi çıkarılması savaş alanını ve çevrenin eşsiz doğasını tamamen yok edecektir Konya Valiliğimiz,Konya Büyükşehir Belediyemiz,İl Kültür Müdürlüğümüz başta olmak üzere tüm yetkilileri ve Konyalıları bu konuda duyarlılığa davet ediyorum. Bağırsak Boğazındaki savaş alanın  sit alanı ilan edilmesi hem şehrimiz hem de Türk tarihi açısından büyük önem arz etmektedir. dedi