( (

Yokuş, Ermenek İşçilerinin Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

Bölge 14.10.2020 - 15:27, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Yokuş, Ermenek İşçilerinin Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş yaklaşık bir yıldır haklarını almadıkları eylem başlatan ve Ankara’ya yürüyüşe geçen Ermenek işçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Yokuş, “13 aydır da haklarını alamadıkları için çoluk çocuğuyla maden ocağı önünde haklarını arayan insanlar hepimizin kardeşleri. Bunlardan hepimiz sorumluyuz” dedi.
Muhalefet partileri Karaman Ermenek’te 1 yıldır, Manisa Soma’da ise 8 yıldır süren mağduriyetlerine çözüm aramak için eylemde olan ve seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüyüşe geçen maden emekçilerinin sorunlarının çözülmesi için TBMM’ye teklif sunuldu. “EMEKÇİNİN HAKKINI KİM KORUYACAK” Teklife ilişkin meclis kürsüsünde açıklamalarda bulunan Yokuş şunları söyledi; “Ermenek’te madencilerimizin büyük bir sıkıntısı var. Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte yaklaşık 1 ay önce Ermenek maden işçilerinin yanına gittik ve sorunlarını dinledik. Orada da bir kez daha gördük ki madencilerimiz sahipsiz. Zaman içerisinde kanuni düzenlemeler yapmışız. Bu kanunlar madencilerimizin çalışma koşulları hakkında güzel kararlar verilmiş ama denetim eksikliği almış başını gidiyor. Bu madenlerimizin tamamı devletin. İşverene ya da özel işletmelere kiraladığımız madenleri madenleri kazalım, devletimize buradan para gelsin, bütçemize kaynak aktaralım diye orada çalışan işçi ve emekçinin hakkını kim koruyacak?” “NEDEN İKTİDARSINIZ?” Ermenek’te maaşını alamayan maden işçilerinin sorunlarıyla iktidarın ilgilenmediğini ifade eden Yokuş daha sonra şunları söyledi; “2014 yılında Ermenek’te yaşanan maden faciasında 18 emekçimizi kaybettik. Aradan geçen 6 yıla rağmen orada hayatını kaybeden emekçilerden bazılarının hakları ödenmedi. 13 aydır da haklarını alamadıkları için çoluk çocuğuyla maden ocağı önünde haklarını arayan insanlar hepimizin kardeşleri. Bunlardan hepimiz sorumluyuz. İktidar sahipleri de baştan aşağı sorumluyuz. Ama gelin görün ki aylardır burada süren sıkıntıya dönüp bakan bir yetkili olmamış. Maden işçilerine siyasi iktidarın bir bakanı ya da temsilcisi ‘haliniz nedir?’ diye sormamış. Buradaki insanları vatandaştan saymıyor musunuz? Eğer böyleyse neden iktidarsınız ?” “KİMDEN YANASINIZ ?” AK Parti ve MHP Milletvekillerine “kimden yanasınız” diye soran Yokuş, konuşmasını şöyle tamamladı; “Ermenek’teki madenlerden ekmeğini kazanan yaklaşık bin maden işçisi var. Burada çalışan 100’ün üzerinde işçimizin 13 aydır maaşları ve hakları ödenmiyor. Kanuni düzenleme yapmak yetmiyor. Bu maden sahiplerine madencinin haklarını ödemezsen bu madeni elinden alırım diyemiyor musunuz? Kimden yanasınız?   ÖNERGE REDDEDİLDİ Öte yandan muhalefet partileri tarafından maden emekçilerinin sorunlarının çözülmesi için TBMM’ye verilen  teklifi AKP ve MHP milletvekilleri reddetti.
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş yaklaşık bir yıldır haklarını almadıkları eylem başlatan ve Ankara’ya yürüyüşe geçen Ermenek işçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Yokuş, “13 aydır da haklarını alamadıkları için çoluk çocuğuyla maden ocağı önünde haklarını arayan insanlar hepimizin kardeşleri. Bunlardan hepimiz sorumluyuz” dedi.

Muhalefet partileri Karaman Ermenek’te 1 yıldır, Manisa Soma’da ise 8 yıldır süren mağduriyetlerine çözüm aramak için eylemde olan ve seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüyüşe geçen maden emekçilerinin sorunlarının çözülmesi için TBMM’ye teklif sunuldu.

“EMEKÇİNİN HAKKINI KİM KORUYACAK”

Teklife ilişkin meclis kürsüsünde açıklamalarda bulunan Yokuş şunları söyledi; “Ermenek’te madencilerimizin büyük bir sıkıntısı var. Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte yaklaşık 1 ay önce Ermenek maden işçilerinin yanına gittik ve sorunlarını dinledik. Orada da bir kez daha gördük ki madencilerimiz sahipsiz. Zaman içerisinde kanuni düzenlemeler yapmışız. Bu kanunlar madencilerimizin çalışma koşulları hakkında güzel kararlar verilmiş ama denetim eksikliği almış başını gidiyor. Bu madenlerimizin tamamı devletin. İşverene ya da özel işletmelere kiraladığımız madenleri madenleri kazalım, devletimize buradan para gelsin, bütçemize kaynak aktaralım diye orada çalışan işçi ve emekçinin hakkını kim koruyacak?”

“NEDEN İKTİDARSINIZ?”

Ermenek’te maaşını alamayan maden işçilerinin sorunlarıyla iktidarın ilgilenmediğini ifade eden Yokuş daha sonra şunları söyledi; “2014 yılında Ermenek’te yaşanan maden faciasında 18 emekçimizi kaybettik. Aradan geçen 6 yıla rağmen orada hayatını kaybeden emekçilerden bazılarının hakları ödenmedi. 13 aydır da haklarını alamadıkları için çoluk çocuğuyla maden ocağı önünde haklarını arayan insanlar hepimizin kardeşleri. Bunlardan hepimiz sorumluyuz. İktidar sahipleri de baştan aşağı sorumluyuz. Ama gelin görün ki aylardır burada süren sıkıntıya dönüp bakan bir yetkili olmamış. Maden işçilerine siyasi iktidarın bir bakanı ya da temsilcisi ‘haliniz nedir?’ diye sormamış. Buradaki insanları vatandaştan saymıyor musunuz? Eğer böyleyse neden iktidarsınız ?”

“KİMDEN YANASINIZ ?”

AK Parti ve MHP Milletvekillerine “kimden yanasınız” diye soran Yokuş, konuşmasını şöyle tamamladı; “Ermenek’teki madenlerden ekmeğini kazanan yaklaşık bin maden işçisi var. Burada çalışan 100’ün üzerinde işçimizin 13 aydır maaşları ve hakları ödenmiyor. Kanuni düzenleme yapmak yetmiyor. Bu maden sahiplerine madencinin haklarını ödemezsen bu madeni elinden alırım diyemiyor musunuz? Kimden yanasınız?  

ÖNERGE REDDEDİLDİ

Öte yandan muhalefet partileri tarafından maden emekçilerinin sorunlarının çözülmesi için TBMM’ye verilen  teklifi AKP ve MHP milletvekilleri reddetti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (