( (

Vefa Gösteren Vefa Görür

Kültür Sanat 16.12.2019 - 12:34, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Vefa Gösteren Vefa Görür

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında düzenlenen ‘Türbe Önü Buluşmaları’ etkililiğinin dokuzuncu gününde, ‘Hazreti Mevlana’nın Günümüz İnsanlığına Mesajları’ konulu sohbet gerçekleştirildi.
Mevlana ve eserleri konusunda Türkiye’de ciddi anlamda çalışmalar yürüten, Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Şafak, çadır sohbetleri programının konuğu oldu. Mevlana ve Mevlevilik kültürü üzerindeki araştırmalarına 1992 yıllında başlayan Şafak, 2002 yılından buyana da Konya’da düzenlenen Mesnevi dersleri ve okumalarına konuşmacı olarak katılıyor. 17 yıldır sürdürülen bu gelenek, her hafta sonu İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştiriyor.   ‘Allah’a Vefa İçin Şükür Gerekir’ Konuşmasına Hazreti Mevlana'nın Mesnevi’nin ilk beytindeki ‘Dinle, bu ney nasıl şikayet ediyor, ayrılıkları nasıl anlatıyor’ sözünü hatırlatarak başlayan Şafak, “Dünyada sekiz milyar insan var ve hepsinin ayrı bir hikayesi bulunuyor. Hiç biri de diğerine benzemiyor. İşte biz bunun için varız, bunun için dünyaya geldik. Bunu fark etmek ve anlamak için. Bazen etrafımdaki insanlar haklı olarak; zorluklardan, geçim sıkıntısından, aile içi münasebetlerden, bin bir türlü sıkıntıdan bahsettiklerinde, ben kendimi teselli etmek için şöyle diyorum. ‘Bana anlattıklarınla acaba üzüleyim mi? yoksa sevineyim mi?’ diye. Seksen milyon insanın içerisinde, imkanlar, kabiliyetler ve zeka bakımından ben neredeyim dediğin zaman işte o zaman anlaşılır, senin şükür mü etmen gerekir, yoksa sitem mi? Bu bakımdan Cenab-ı Allah’a karşı vefa borcumuzu ödeyebilmemiz için emirlerini yerine getirmek ve daha çok şükretmemiz gerekir.” şeklinde ifadelere yer verdi.   ‘İnsanlar Maneviyat Arıyor’ Şeb-i Arus etkinlikleri dolayısıyla Konya’da ki gözlemlerini de paylaşan Şafak, “Buradaki atmosfere baktığınızda, etrafınızdaki insanların size neyi anlatıyor veya neyi arıyor sorusunu ister istemez akıllara getiriyor. Etrafta sanki bir düğün havası htim. Mevlana vefat etmiş ama kimse üzülmüyor, hüzün yok. İnsanlar ne arıyor sorusuna ise verilecek cevap, anlam arıyorlar. Kendi hayatlarıyla ile ilgili ben neredeyim. Benim yerim ne, vazifem ne, ben kimim gibi bir anlam arayışı içindeler. Bir tür maneviyat arıyorlar. Onu gördüm ve htim.” dedi.   ‘Vefa Gösteren Vefa Görür’ Mevlana’yı anma törenlerinin bu yılki ana teması Vefa Vakti’ne de değinen Şafak, ‘Vefa gösteren vefa görür’ diyerek, sohbetini Mesnevi’den alıntılar yaparak sürdürdü. Daha sonra soru cevap şeklinde devam eden programın sonunda Şafak, 746. Şeb-i Arus etkinliklerinin önceki yıllara nazaran daha kapsamlı olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında düzenlenen ‘Türbe Önü Buluşmaları’ etkililiğinin dokuzuncu gününde, ‘Hazreti Mevlana’nın Günümüz İnsanlığına Mesajları’ konulu sohbet gerçekleştirildi.

Mevlana ve eserleri konusunda Türkiye’de ciddi anlamda çalışmalar yürüten, Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Şafak, çadır sohbetleri programının konuğu oldu. Mevlana ve Mevlevilik kültürü üzerindeki araştırmalarına 1992 yıllında başlayan Şafak, 2002 yılından buyana da Konya’da düzenlenen Mesnevi dersleri ve okumalarına konuşmacı olarak katılıyor. 17 yıldır sürdürülen bu gelenek, her hafta sonu İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştiriyor.

 

‘Allah’a Vefa İçin Şükür Gerekir’

Konuşmasına Hazreti Mevlana'nın Mesnevi’nin ilk beytindeki ‘Dinle, bu ney nasıl şikayet ediyor, ayrılıkları nasıl anlatıyor’ sözünü hatırlatarak başlayan Şafak, “Dünyada sekiz milyar insan var ve hepsinin ayrı bir hikayesi bulunuyor. Hiç biri de diğerine benzemiyor. İşte biz bunun için varız, bunun için dünyaya geldik. Bunu fark etmek ve anlamak için. Bazen etrafımdaki insanlar haklı olarak; zorluklardan, geçim sıkıntısından, aile içi münasebetlerden, bin bir türlü sıkıntıdan bahsettiklerinde, ben kendimi teselli etmek için şöyle diyorum. ‘Bana anlattıklarınla acaba üzüleyim mi? yoksa sevineyim mi?’ diye. Seksen milyon insanın içerisinde, imkanlar, kabiliyetler ve zeka bakımından ben neredeyim dediğin zaman işte o zaman anlaşılır, senin şükür mü etmen gerekir, yoksa sitem mi? Bu bakımdan Cenab-ı Allah’a karşı vefa borcumuzu ödeyebilmemiz için emirlerini yerine getirmek ve daha çok şükretmemiz gerekir.” şeklinde ifadelere yer verdi.

 

‘İnsanlar Maneviyat Arıyor’

Şeb-i Arus etkinlikleri dolayısıyla Konya’da ki gözlemlerini de paylaşan Şafak, “Buradaki atmosfere baktığınızda, etrafınızdaki insanların size neyi anlatıyor veya neyi arıyor sorusunu ister istemez akıllara getiriyor. Etrafta sanki bir düğün havası htim. Mevlana vefat etmiş ama kimse üzülmüyor, hüzün yok. İnsanlar ne arıyor sorusuna ise verilecek cevap, anlam arıyorlar. Kendi hayatlarıyla ile ilgili ben neredeyim. Benim yerim ne, vazifem ne, ben kimim gibi bir anlam arayışı içindeler. Bir tür maneviyat arıyorlar. Onu gördüm ve htim.” dedi.

 

‘Vefa Gösteren Vefa Görür’

Mevlana’yı anma törenlerinin bu yılki ana teması Vefa Vakti’ne de değinen Şafak, ‘Vefa gösteren vefa görür’ diyerek, sohbetini Mesnevi’den alıntılar yaparak sürdürdü. Daha sonra soru cevap şeklinde devam eden programın sonunda Şafak, 746. Şeb-i Arus etkinliklerinin önceki yıllara nazaran daha kapsamlı olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (