( (

TÜRGEV'e Verilen Yanlış Ruhsat Sekiz Yıl Sonra İBB'den Döndü

Gündem (Medyaradikal) - medyaradikal.com | 10.01.2021 - 15:26, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

TÜRGEV'e Verilen Yanlış Ruhsat Sekiz Yıl Sonra İBB'den Döndü

Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV’in yurdu İBB’nin denetimine takıldı. Yurt binasına verilen yapı ruhsatının mevzuata aykırı olduğu sekiz yıl sonra anlaşıldı.
Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV’in yurdu İBB’nin denetimine takıldı. Yurt binasına verilen yapı ruhsatının mevzuata aykırı olduğu sekiz yıl sonra anlaşıldı.  Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV’in kız öğrenci yurdu olarak kullandığı Fatih Mevlanakapı’daki binaya, mevzuata aykırı olarak yapı ruhsatı verildiği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) sekiz yıl sonra yaptığı denetimle ortaya çıktı. PARK ALANI OLDUĞU BELİRLENDİ AK Parti’li Fatih Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan ve TÜRGEV’e tahsis edilmesi nedeniyle geçmişte tartışmalara neden olan kız öğrenci yurdu binası, 10 Eylül 2020 tarihinde İBB tarafından denetlendi. Yapılan sorgulamada, yapı ruhsatının alındığı 12 Aralık 2012 tarihinde söz konusu arazinin, yürürlükteki imar planında park alanı olduğu tespit edildi. İmar planında değişiklik yapılmadan, park alanı fonksiyonlu bir yere, yurt binası yapılmak üzere yapı ruhsatı verildiği anlaşıldı. İBB, 18 Eylül 2020 tarihinde Fatih Belediyesi’ne bir yazı yazarak, planda ‘park’ fonksiyonlu parsele ilişkin düzenlenen yapı ruhsatının hangi mevzuat hükmüne istinaden düzenlendiğini sordu. PROJEYİ İBB ONAYLAMAMIŞ İBB, geçen yıl 10 Aralık tarihinde Fatih Belediyesi’ne ikinci bir yazı daha göndererek, söz konusu bina için hazırlanmış olan avan projenin, yasa gereği İBB Başkanlığı’nca onaylanmış olması gerektiği ancak yapılan incelemede İBB tarafından onaylanmış böyle bir proje olmadığını bildirdi. FATİH BELEDİYESİ HATAYI DÜZELTTİ İBB’nin uyarısı üzerine harekete geçen Fatih Belediyesi, 2012 yılındaki belediye yönetiminin yaptığı hatayı düzeltmek için yeni bir imar planı teklifi hazırladı. Yeni imar planı değişikliği teklifinde özetle şöyle denildi: “Sosyal Kültürel Tesis Alanı fonksiyonu plana işlenerek, Parklar ve Dinlenme Alanları taraması kaldırılmıştır. Yapılan plan değişikliği teklifinde; Plan değişikliği, İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca Uygun Bulunan Yenileme Avan Projeye istinaden hazırlanmıştır.” Söz konusu teklif Fatih Belediye Meclisi’nde, 7 Ocak’ta oy çokluğu ile kabul edildi. Avan proje önümüzdeki günlerde onay için İBB Başkanlığı’nın onayına sunulacak.   Fatih Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Kazım Akşahin teklife neden ret verdiklerini şöyle açıkladı: “Bizim meclis toplantısında buna hayır oyu kullanmamızın sebeplerinden birisi dosya imar ekinde gelen plan notlarının uyumsuz olması yani aslında uzun süredir mevzuata aykırı olan bir yerin yasal hale getirilmesi. Bu durumu tespit ettik ve hayır dedik. Ayrıca burası daha önce de Fatih Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları’nda park alanıydı. O dönemde parkı imara açtıklarında da karşı çıkmıştık, yeşil alanı azaltıcı olduğu için, dün de bu nedenle yine karşı çıktık.”
Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV’in yurdu İBB’nin denetimine takıldı. Yurt binasına verilen yapı ruhsatının mevzuata aykırı olduğu sekiz yıl sonra anlaşıldı.

Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV’in yurdu İBB’nin denetimine takıldı. Yurt binasına verilen yapı ruhsatının mevzuataykırı olduğu sekiz yıl sonra anlaşıldı. 

Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV’in kız öğrenci yurdu olarak kullandığı Fatih Mevlanakapı’daki binaya, mevzuata aykırı olarak yapı ruhsatı verildiği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) sekiz yıl sonra yaptığı denetimle ortaya çıktı.

PARK ALANI OLDUĞU BELİRLENDİ

AK Parti’li Fatih Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan ve TÜRGEV’e tahsis edilmesi nedeniyle geçmişte tartışmalara neden olan kız öğrenci yurdu binası, 10 Eylül 2020 tarihinde İBB tarafından denetlendi. Yapılan sorgulamada, yapı ruhsatının alındığı 12 Aralık 2012 tarihinde söz konusu arazinin, yürürlükteki imar planında park alanı olduğu tespit edildi.

İmar planında değişiklik yapılmadan, park alanı fonksiyonlu bir yere, yurt binası yapılmak üzere yapı ruhsatı verildiği anlaşıldı. İBB, 18 Eylül 2020 tarihinde Fatih Belediyesi’ne bir yazı yazarak, planda ‘park’ fonksiyonlu parsele ilişkin düzenlenen yapı ruhsatının hangi mevzuat hükmüne istinaden düzenlendiğini sordu.

PROJEYİ İBB ONAYLAMAMIŞ

İBB, geçen yıl 10 Aralık tarihinde Fatih Belediyesi’ne ikinci bir yazı daha göndererek, söz konusu bina için hazırlanmış olan avan projenin, yasa gereği İBB Başkanlığı’nca onaylanmış olması gerektiği ancak yapılan incelemede İBB tarafından onaylanmış böyle bir proje olmadığını bildirdi.

FATİH BELEDİYESİ HATAYI DÜZELTTİ

İBB’nin uyarısı üzerine harekete geçen Fatih Belediyesi, 2012 yılındaki belediye yönetiminin yaptığı hatayı düzeltmek için yeni bir imar planı teklifi hazırladı. Yeni imar planı değişikliği teklifinde özetle şöyle denildi: “Sosyal Kültürel Tesis Alanı fonksiyonu plana işlenerek, Parklar ve Dinlenme Alanları taraması kaldırılmıştır. Yapılan plan değişikliği teklifinde; Plan değişikliği, İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca Uygun Bulunan Yenileme Avan Projeye istinaden hazırlanmıştır.” Söz konusu teklif Fatih Belediye Meclisi’nde, 7 Ocak’ta oy çokluğu ile kabul edildi. Avan proje önümüzdeki günlerde onay için İBB Başkanlığı’nın onayına sunulacak.

 

Fatih Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Kazım Akşahin teklife neden ret verdiklerini şöyle açıkladı: “Bizim meclis toplantısında buna hayır oyu kullanmamızın sebeplerinden birisi dosya imar ekinde gelen plan notlarının uyumsuz olması yani aslında uzun süredir mevzuata aykırı olan bir yerin yasal hale getirilmesi. Bu durumu tespit ettik ve hayır dedik. Ayrıca burası daha önce de Fatih Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları’nda park alanıydı. O dönemde parkı imara açtıklarında da karşı çıkmıştık, yeşil alanı azaltıcı olduğu için, dün de bu nedenle yine karşı çıktık.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (