( (

Saraybosna Mevlevihanesi’nde 3. Yıl Sergi Heyecanı

Dünya 10.05.2016 - 00:00, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:22
 

Saraybosna Mevlevihanesi’nde 3. Yıl Sergi Heyecanı

Selçuklu Belediyesi tarafından Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da  yaptırılan Saraybosna Mevlevihanesi’nde sergi heyecanı yaşandı. 6 dalda eğitim alan Boşnak kadınların el emeği göz nuru eserlerinden oluşan sergi açıldı. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajric ile birlikte sergiyi gezerek eserleri inceledi. Başkan Altay, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in mezarının yanıbaşında yer alan Saraybosna Mevlevihanesi’nin en iyi şekilde kullanılarak bölge insanına hizmet ettiğini söyledi.                                     Bosna Sancak Beyi İshak Bey’in oğlu İshabe tarafından 1462 yılında yapılan tarihi mevlevihanenin 1954 yılında yıkıldığını, Selçuklu Belediyesi’nin maddi desteği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)’nın çalışmaları ile yeniden inşa edildiğini hatırlatan Başkan Altay, "Selçuklu Belediyesi olarak bir çok önemli iş yapıyoruz ama bizim için mutluluk verici işlerden birisi de Saraybosna Mevlevihanesi’nin yeniden inşası oldu. Bu Mevlevihane 1950’lere kadar şu anda bulunduğumuz yerden biraz daha aşağıda nehir kenarında bulunuyormuş. Ama zamanla yıkılmış. Stari Grad Belediyesi ile kardeş belediye ilişkisi kurduğumuzda bize Saraybosna Mevlevihanesi’ni yeniden ihya edilmesini teklif ettiler. Biz de memnuniyetle kabul ettik. TİKA ile birlikte yapmış olduğumuz protokolle, bu bina inşa edildi. 2013 yılında, Başbakanımızın Dışişleri Bakanı olduğu dönemde hizmete açıldı. Şu anda Boşnak kardeşlerimiz için burası aslında bir merkez. Bulunduğu konum itibariyle de hem Türkiye’den gelen ziyaretçilerin hem de yurt dışından Saraybosna’ya gelenlerin uğradığı Aliya İzzetbegoviç’in mezarının hemen yanı başında. Tüm Bosna manzarasına hakim müthiş bir binayla karşılamış oluyoruz" dedi. 6 DALDA 2 BİNE YAKIN KURSİYER EĞİTİM ALDI Saraybosna Mevlevihanesi’nin sadece Saraybosna’nın simge binası olmakla kalmayarak Boşnakların toplanıp hem eğitim aldığı hem de dini sohbetler yaptığı bir mekan haline geldiğini ifade eden Başkan Altay, “Aslında burası Boşnak kardeşlerimiz için bir toplanma merkezi oldu. Üçüncü yıl sergisinin açılışını yaptık. 6 dalda 2 bine yakın Boşnak burada meslek edindirme kursuna katıldı. Her geçen yıl da ortaya çıkan eserlerin güzelleştirilmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca burası mesnevi sohbetlerinin yapıldığı bir merkez haline geldi. Bu bizim için çok büyük bir mutluluk. Kardeş şehir ilişkileriyle birçok ülkede işler yapıyoruz. Ama bizim en önemli en kıvanç duyduğumuz, en güzel kullanan Saraybosna Mevlevihanesi’nin ihya edilmesi işi oldu” dedi. Mevlevihane içindeki sanat kurslarının Selçuklu Belediyesi tarafından organize edildiğini dile getiren Stari Grad Belediye Başkanı Hadzibajric, desteklerinden dolayı Selçuklu Belediyesine teşekkür etti.  Hadzibajric,“ Saraybosna’nın kurtuluş gününde, Boşnak kadınların aldığı eğitimle yaptıkları eserlerin yer aldığı sergiyi açmanın mutluluk verici olduğunu belirtti.  

Selçuklu Belediyesi tarafından Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da  yaptırılan Saraybosna Mevlevihanesi’nde sergi heyecanı yaşandı. 6 dalda eğitim alan Boşnak kadınların el emeği göz nuru eserlerinden oluşan sergi açıldı. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajric ile birlikte sergiyi gezerek eserleri inceledi. Başkan Altay, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in mezarının yanıbaşında yer alan Saraybosna Mevlevihanesi’nin en iyi şekilde kullanılarak bölge insanına hizmet ettiğini söyledi.                                    


Bosna Sancak Beyi İshak Bey’in oğlu İshabe tarafından 1462 yılında yapılan tarihi mevlevihanenin 1954 yılında yıkıldığını, Selçuklu Belediyesi’nin maddi desteği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)’nın çalışmaları ile yeniden inşa edildiğini hatırlatan Başkan Altay, "Selçuklu Belediyesi olarak bir çok önemli iş yapıyoruz ama bizim için mutluluk verici işlerden birisi de Saraybosna Mevlevihanesi’nin yeniden inşası oldu. Bu Mevlevihane 1950’lere kadar şu anda bulunduğumuz yerden biraz daha aşağıda nehir kenarında bulunuyormuş. Ama zamanla yıkılmış. Stari Grad Belediyesi ile kardeş belediye ilişkisi kurduğumuzda bize Saraybosna Mevlevihanesi’ni yeniden ihya edilmesini teklif ettiler. Biz de memnuniyetle kabul ettik. TİKA ile birlikte yapmış olduğumuz protokolle, bu bina inşa edildi. 2013 yılında, Başbakanımızın Dışişleri Bakanı olduğu dönemde hizmete açıldı. Şu anda Boşnak kardeşlerimiz için burası aslında bir merkez. Bulunduğu konum itibariyle de hem Türkiye’den gelen ziyaretçilerin hem de yurt dışından Saraybosna’ya gelenlerin uğradığı Aliya İzzetbegoviç’in mezarının hemen yanı başında. Tüm Bosna manzarasına hakim müthiş bir binayla karşılamış oluyoruz" dedi.


6 DALDA 2 BİNE YAKIN KURSİYER EĞİTİM ALDI
Saraybosna Mevlevihanesi’nin sadece Saraybosna’nın simge binası olmakla kalmayarak Boşnakların toplanıp hem eğitim aldığı hem de dini sohbetler yaptığı bir mekan haline geldiğini ifade eden Başkan Altay, “Aslında burası Boşnak kardeşlerimiz için bir toplanma merkezi oldu. Üçüncü yıl sergisinin açılışını yaptık. 6 dalda 2 bine yakın Boşnak burada meslek edindirme kursuna katıldı. Her geçen yıl da ortaya çıkan eserlerin güzelleştirilmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca burası mesnevi sohbetlerinin yapıldığı bir merkez haline geldi. Bu bizim için çok büyük bir mutluluk. Kardeş şehir ilişkileriyle birçok ülkede işler yapıyoruz. Ama bizim en önemli en kıvanç duyduğumuz, en güzel kullanan Saraybosna Mevlevihanesi’nin ihya edilmesi işi oldu” dedi.


Mevlevihane içindeki sanat kurslarının Selçuklu Belediyesi tarafından organize edildiğini dile getiren Stari Grad Belediye Başkanı Hadzibajric, desteklerinden dolayı Selçuklu Belediyesine teşekkür etti.  Hadzibajric,“ Saraybosna’nın kurtuluş gününde, Boşnak kadınların aldığı eğitimle yaptıkları eserlerin yer aldığı sergiyi açmanın mutluluk verici olduğunu belirtti.


 


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (