( (

Mistik Müzik Festivalinde “Cemevi Musikisi” Anlatıldı

Turizm 26.09.2019 - 13:07, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Mistik Müzik Festivalinde “Cemevi Musikisi” Anlatıldı

Hazreti Mevlana’nın doğumunun 812’nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında, bu yıl 16’ncısı düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivalinin 4’üncü gününde, Türkiye’nin önde gelen bağlama sanatçılarının yer aldığı atölye çalışmalarında, “Cemevi Musikisi” uygulamalı olarak anlatıldı.
Hazreti Mevlana’nın 812’nci doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen “16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali” nin 4’üncü gününde Türkiye’nin önde gelen bağlama sanatçılarından; Hüseyin Bayrak, Hasan Özçırpan, Hasan Hüseyin Genç ve Zeynel Genç’in yer aldığı atölye çalışmalarında “Cemevi Musikisi” uygulamalı olarak anlatıldı.   Kültürel ve müzikal değerler ile kültür ekonomisini yükseltmek amacıyla Türk müziğinde geleneksel formlar başlığı adı altında bu yıl ilk kez düzenlenen ve Anadolu’nun müzikal birikiminden çeşitli müzik ustalarının yer aldığı atölye çalışmalarında, Türkiye’nin ünlü bağlama virtüözlerinden Hüseyin Bayrak Cemevi geleneği ve ritüelleri hakkında açıklamalar yaptı. Gönül dünyasına kapı aralayan Hüseyin Bayrak, kelamın zahiri ve batini, görünen ve görünmeyen arasında bulunan ince çizgiyi gönüllere nakşetti. Alevi değişlerinin derinliğini gözler önüne seren Bayrak, ‘Tutam Yar Elinden Tutam’ türküsünün derinliğine inerek tasavvuf geleneğinde de bulunan Hakka ulaşma seyrinin küçük bir numunesini müzikseverlere aktararak gönüllerin coşmasına vesile oldu.   Müzikseverlerin oldukça yoğun ilgi gösterdiği program, soru cevap şeklinde devam etti. Programın sonunda Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, sanatçılara katılımlarından dolayı teşekkür ederek çeşitli hediye takdiminde bulundu. Bağlama ustalığının yanı sıra aynı zamanda astronom, geometri ve matematikçi olan Hüseyin Bayrak, halen halk bilimi ve otantik halk müziği icra teknikleri alanında araştırmalar yapmakta. Bayrak’ın halk müziği alanında yaptığı derleme, düzenleme ve edebi işlemeleri ise birçok halk müziği sanatçısı tarafından da icra edilmekte.   Festival kapsamında Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda düzenlenen atölye çalışmaları, 27 Eylül’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu ses sanatçısı Cumhur Enes Ergür’ün uygulamalı olarak anlatacağı ‘Tekke Musikisi’ programı ile devam edecek.   
Hazreti Mevlana’nın doğumunun 812’nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında, bu yıl 16’ncısı düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivalinin 4’üncü gününde, Türkiye’nin önde gelen bağlama sanatçılarının yer aldığı atölye çalışmalarında, “Cemevi Musikisi” uygulamalı olarak anlatıldı.

Hazreti Mevlana’nın 812’nci doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen “16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali” nin 4’üncü gününde Türkiye’nin önde gelen bağlama sanatçılarından; Hüseyin Bayrak, Hasan Özçırpan, Hasan Hüseyin Genç ve Zeynel Genç’in yer aldığı atölye çalışmalarında “Cemevi Musikisi” uygulamalı olarak anlatıldı.

 

Kültürel ve müzikal değerler ile kültür ekonomisini yükseltmek amacıyla Türk müziğinde geleneksel formlar başlığı adı altında bu yıl ilk kez düzenlenen ve Anadolu’nun müzikal birikiminden çeşitli müzik ustalarının yer aldığı atölye çalışmalarında, Türkiye’nin ünlü bağlama virtüözlerinden Hüseyin Bayrak Cemevi geleneği ve ritüelleri hakkında açıklamalar yaptı. Gönül dünyasına kapı aralayan Hüseyin Bayrak, kelamın zahiri ve batini, görünen ve görünmeyen arasında bulunan ince çizgiyi gönüllere nakşetti. Alevi değişlerinin derinliğini gözler önüne seren Bayrak, ‘Tutam Yar Elinden Tutam’ türküsünün derinliğine inerek tasavvuf geleneğinde de bulunan Hakka ulaşma seyrinin küçük bir numunesini müzikseverlere aktararak gönüllerin coşmasına vesile oldu.

 

Müzikseverlerin oldukça yoğun ilgi gösterdiği program, soru cevap şeklinde devam etti. Programın sonunda Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, sanatçılara katılımlarından dolayı teşekkür ederek çeşitli hediye takdiminde bulundu. Bağlama ustalığının yanı sıra aynı zamanda astronom, geometri ve matematikçi olan Hüseyin Bayrak, halen halk bilimi ve otantik halk müziği icra teknikleri alanında araştırmalar yapmakta. Bayrak’ın halk müziği alanında yaptığı derleme, düzenleme ve edebi işlemeleri ise birçok halk müziği sanatçısı tarafından da icra edilmekte.

 

Festival kapsamında Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda düzenlenen atölye çalışmaları, 27 Eylül’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu ses sanatçısı Cumhur Enes Ergür’ün uygulamalı olarak anlatacağı ‘Tekke Musikisi’ programı ile devam edecek.   

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (