( (

Metro İhalesi Sessizce Yapıldı

Gündem 07.10.2019 - 18:59, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Metro İhalesi Sessizce Yapıldı

Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker köşe yazısında Konya Metrosunun ihalesinin yapıldığını ifade etti
Toker yazısında üç şirketin ihaleye katıldığını belirtti. Çiğdem Toker‘in yazısı şöyle;   “2 Ekim 2019 Çarşamba günü, Türkiye’nin bugüne kadarki en yüksek tutarlı “davet” usulü ihale ilan edilmeden yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen ihalenin adı: “Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Belediyesi Hafif Raylı Hattı ve Elektromekanik Sistekleri ile Araçlarının Temin Montaj ve İşletmeye Alma İşleri”. Altı firmanın davet edildiğini, üç firma/firma ortaklığının teklif verdiğini öğrendik. Enflasyonu tek haneye inen güzel ülkemizde verilen teklifler Euro üzerinden. Buyrun: China National Machinery (CMC)+Taşyapı: 1 milyar 196 milyon 499 bin 923 Euro, 29 cent. Kolin İnşaat+Kalyon İnşaat: 1 milyar 205 milyon 456 bin 553 Euro, 13 cent. Cengiz İnşaat: 1 milyar 232 milyon 619 bin 236 Euro, 83 cent.   7.5 MİLYARLIK İHALEYİ GİZLEMEK   2 Ekim 2019 günü, 1 Euro 6.25 TL’den işlem gördü. Yukarıda gördüğünüz tekliflerin ortalaması yaklaşık 7.5 milyar TL’ye karşılık geliyor (İhaleye metro araçlarının da dahil olduğunu öğrendik.) “Uluslararası ihale kriterlerine” göre yapıldığı söylenen bu ihalede, anlaşılan o ki “uluslararası ihale” ibaresi döviz üzerinden ihale yapmayı meşrulaştırıyor. İyi de o zaman neden gizli yapıyorsunuz? Madem uluslararası çapta bir ihale açıp, şartnamedeki teklif esaslarını Euro üzerinden belirliyorsunuz, o zaman ilan edin. Herkes bilsin, görsün. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Konya ziyaretinde müjdelediği bu hafif raylı sistem yüzbinlerce kişinin toplu ulaşımında, taşınmasında kullanılmayacak mı? Bu yatırımı halk için yapmıyor musunuz? Neyin gizliliği bu?   GÖZ YAŞARTAN CENT   Bu arada not düşeyim: Bugüne kadarki gelmiş geçmiş döviz üzerinden yapılan en büyük davetli ihale olan Konya Hafif Raylı Sistem ihalesinde gelen bu teklifler geçerli kabul edilmiş. İkinci tekliflerini sunmak üzere firmalar, firma ortaklıkları tekrar davet edilecekmiş. Bakalım 1 milyar 200 milyon Euro’lar düzeyinde bu ihalenin kazananı kim olacak? Gaziantep’teki Gaziray ihalesini yine davetle bir ay önce alan Kalyon mu (Kolin ile beraber), Çin devlet şirketiyle ortak teklif veren Taşyapı mı, yoksa en pahalı teklifi veren “Bu milletin..” sözüyle maruf Cengiz İnşaat mı?”
Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker köşe yazısında Konya Metrosunun ihalesinin yapıldığını ifade etti

Toker yazısında üç şirketin ihaleye katıldığını belirtti. Çiğdem Toker‘in yazısı şöyle;

 

“2 Ekim 2019 Çarşamba günü, Türkiye’nin bugüne kadarki en yüksek tutarlı “davet” usulü ihale ilan edilmeden yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen ihalenin adı: “Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Belediyesi Hafif Raylı Hattı ve Elektromekanik Sistekleri ile Araçlarının Temin Montaj ve İşletmeye Alma İşleri”.

Altı firmanın davet edildiğini, üç firma/firma ortaklığının teklif verdiğini öğrendik. Enflasyonu tek haneye inen güzel ülkemizde verilen teklifler Euro üzerinden. Buyrun:

China National Machinery (CMC)+Taşyapı: 1 milyar 196 milyon 499 bin 923 Euro, 29 cent.

Kolin İnşaat+Kalyon İnşaat: 1 milyar 205 milyon 456 bin 553 Euro, 13 cent.

Cengiz İnşaat: 1 milyar 232 milyon 619 bin 236 Euro, 83 cent.

 

7.5 MİLYARLIK İHALEYİ GİZLEMEK

 

2 Ekim 2019 günü, 1 Euro 6.25 TL’den işlem gördü. Yukarıda gördüğünüz tekliflerin ortalaması yaklaşık 7.5 milyar TL’ye karşılık geliyor (İhaleye metro araçlarının da dahil olduğunu öğrendik.)

“Uluslararası ihale kriterlerine” göre yapıldığı söylenen bu ihalede, anlaşılan o ki “uluslararası ihale” ibaresi döviz üzerinden ihale yapmayı meşrulaştırıyor. İyi de o zaman neden gizli yapıyorsunuz? Madem uluslararası çapta bir ihale açıp, şartnamedeki teklif esaslarını Euro üzerinden belirliyorsunuz, o zaman ilan edin. Herkes bilsin, görsün.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Konya ziyaretinde müjdelediği bu hafif raylı sistem yüzbinlerce kişinin toplu ulaşımında, taşınmasında kullanılmayacak mı? Bu yatırımı halk için yapmıyor musunuz? Neyin gizliliği bu?

 

GÖZ YAŞARTAN CENT

 

Bu arada not düşeyim: Bugüne kadarki gelmiş geçmiş döviz üzerinden yapılan en büyük davetli ihale olan Konya Hafif Raylı Sistem ihalesinde gelen bu teklifler geçerli kabul edilmiş. İkinci tekliflerini sunmak üzere firmalar, firma ortaklıkları tekrar davet edilecekmiş. Bakalım 1 milyar 200 milyon Euro’lar düzeyinde bu ihalenin kazananı kim olacak? Gaziantep’teki Gaziray ihalesini yine davetle bir ay önce alan Kalyon mu (Kolin ile beraber), Çin devlet şirketiyle ortak teklif veren Taşyapı mı, yoksa en pahalı teklifi veren “Bu milletin..” sözüyle maruf Cengiz İnşaat mı?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (