( (

Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Bir ilk “Mevlana’nın Konyası”

Kültür Sanat 15.12.2019 - 14:22, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Bir ilk “Mevlana’nın Konyası”

Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü ve Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türbe Önü Buluşmaları etkinliği devam ediyor. Sohbet çadırı programına konuk olan Tarihçi, Araştırmacı Yazar Muhammet Ali Orak, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bu yıl çıkardığı, “Mevlana’nın Konyası” isimli eserle ilgili sohbet gerçekleştirdi.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde, Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü ve Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türbe Önü Buluşmaları etkinliği devam ediyor. Programın sekizinci gününde sohbet çadırına konuk olan Tarihçi, Araştırmacı Yazar Muhammet Ali Orak, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bu yıl çıkardığı ve ilk olması sebebiyle Konya’nın kültürüne önemli katkılar sağlayacağı düşünülen “Mevlana’nın Konyası” isimli eserle ilgili sohbet gerçekleştirdi.   İlk Olma Özelliğini Taşıyor Kitabın hazırlanmasında emeği geçen ve aynı zamanda metin yazarlığını da yürüten Muhammet Ali Orak, “Mevlana’nın Konyası” isimli eserin hazırlık süreci ve içeriği hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Orak konuşmasında. “Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yapmış olduğu bu çalışmanın içerik bakımından bir ilk olduğunu belirterek, Konya kültürüne önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Orak konuşmasına şöyle devam etti.   Mevlana’nın Hayatı ve Yaşadığı Çevre Çizimlerle Anlatılıyor “Kitap, bugün sadece türbesinden ibaret bir mekanla anılan Hazreti Mevlana’nın ilk gençlik çağı hariç ömrünü geçirdiği ve tamamladığı Konya’daki yaşamından izler taşıyor. Bugün halen bazıları ayakta olan dönemin yapılarına ve semtlerine dikkat çeken bu çalışma ile hem Hazreti Mevlana’nın gündelik aktüel hayatına dair temel bilgiler, hem de dönemin Konya’sına dair izler yer almakta. Bu eserdeki resimler ile metinler Mevleviliğin temel kaynaklarından sayılan Menakıbu’l-Arifin adlı eserden yola çıkılarak hazırlanmıştır.” dedi.   Eser, 9 Bölümden Oluşuyor Eserde yer alan bölümlere de değinen Orak, Hazreti Mevlana’nın Konya’ya Gelişi, Ailenin Şemseddin Altunaba Medresesi’ne Yerleşmesi, Mevlana’nın Kale Mescidi’ndeki Vaazı, Mevlana’nın Oğlu Sultan Veled’e Akıncı Medresesi’nde Fıkıh Kitabı Okutması, Şem-i Tebrizi İle Mevlana’nın İlk Görüşmeleri, Mevlana Karatay Medresesi’nin Açılışında, Mevlana’nın, Kuyumcu Selahaddin Zerkubi’nin Dükkanı Önündeki Sema’ı, Mevlana’nın Sadreddin Konevi’yi Ziyareti ve Mevlana’nın Tasviri ile Dönemin Konya’sının çizimlerle anlatıldığını sözlerine ekledi.  
Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü ve Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türbe Önü Buluşmaları etkinliği devam ediyor. Sohbet çadırı programına konuk olan Tarihçi, Araştırmacı Yazar Muhammet Ali Orak, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bu yıl çıkardığı, “Mevlana’nın Konyası” isimli eserle ilgili sohbet gerçekleştirdi.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde, Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü ve Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türbe Önü Buluşmaları etkinliği devam ediyor. Programın sekizinci gününde sohbet çadırına konuk olan Tarihçi, Araştırmacı Yazar Muhammet Ali Orak, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bu yıl çıkardığı ve ilk olması sebebiyle Konya’nın kültürüne önemli katkılar sağlayacağı düşünülen “Mevlana’nın Konyası” isimli eserle ilgili sohbet gerçekleştirdi.

 

İlk Olma Özelliğini Taşıyor

Kitabın hazırlanmasında emeği geçen ve aynı zamanda metin yazarlığını da yürüten Muhammet Ali Orak, “Mevlana’nın Konyası” isimli eserin hazırlık süreci ve içeriği hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Orak konuşmasında. “Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yapmış olduğu bu çalışmanın içerik bakımından bir ilk olduğunu belirterek, Konya kültürüne önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Orak konuşmasına şöyle devam etti.

 

Mevlana’nın Hayatı ve Yaşadığı Çevre Çizimlerle Anlatılıyor

“Kitap, bugün sadece türbesinden ibaret bir mekanla anılan Hazreti Mevlana’nın ilk gençlik çağı hariç ömrünü geçirdiği ve tamamladığı Konya’daki yaşamından izler taşıyor. Bugün halen bazıları ayakta olan dönemin yapılarına ve semtlerine dikkat çeken bu çalışma ile hem Hazreti Mevlana’nın gündelik aktüel hayatına dair temel bilgiler, hem de dönemin Konya’sına dair izler yer almakta. Bu eserdeki resimler ile metinler Mevleviliğin temel kaynaklarından sayılan Menakıbu’l-Arifin adlı eserden yola çıkılarak hazırlanmıştır.” dedi.

 

Eser, 9 Bölümden Oluşuyor

Eserde yer alan bölümlere de değinen Orak, Hazreti Mevlana’nın Konya’ya Gelişi, Ailenin Şemseddin Altunaba Medresesi’ne Yerleşmesi, Mevlana’nın Kale Mescidi’ndeki Vaazı, Mevlana’nın Oğlu Sultan Veled’e Akıncı Medresesi’nde Fıkıh Kitabı Okutması, Şem-i Tebrizi İle Mevlana’nın İlk Görüşmeleri, Mevlana Karatay Medresesi’nin Açılışında, Mevlana’nın, Kuyumcu Selahaddin Zerkubi’nin Dükkanı Önündeki Sema’ı, Mevlana’nın Sadreddin Konevi’yi Ziyareti ve Mevlana’nın Tasviri ile Dönemin Konya’sının çizimlerle anlatıldığını sözlerine ekledi.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (