( (

KTO Karatay Üniversitesi’nde “Uluslararası Mevlâna Düşüncesinde Beşerî Münasebetler Sempozyumu”

Gündem 12.12.2019 - 15:04, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

KTO Karatay Üniversitesi’nde “Uluslararası Mevlâna Düşüncesinde Beşerî Münasebetler Sempozyumu”

KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği Derneği iş birliğinde ilki düzenlenen “Uluslararası Mevlâna Düşüncesinde Beşerî Münasebetler Sempozyumu” ile Mevlâna düşüncesinde dost, dostluk, üslup, manevi ahlak, beşerî münasebetler konuları ele alındı.
"İnsan yaratılmışların en şereflisidir" kaidesiyle her dilden, her renkten insanı kucaklayan Hz. Mevlâna; sevginin, barışın, kardeşliğin, hoşgörünün sembolüdür. İnsan düşüncesine yepyeni bir mesaj veren, insanlığa ahlak, din, ilim ve akıl yolunda heyecan katarak yeni ufuklar açan Mevlâna Celâleddin-i Rumî, günümüzde hâlen eserleriyle gönüllerimize ışık tutmaya devam etmektedir. Türk-İslam medeniyetinin ve bu toprakların yetiştirdiği en önemli düşünürlerden olan Mevlâna’nın, vuslatının 746. yıl dönümünde Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi ev sahipliğinde "Uluslararası Mevlâna Düşüncesinde Beşerî Münasebetler Sempozyumu” düzenlendi. KTO Karatay Üniversitesi Konferans Salonunda, Hz. Mevlâna'nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) kapsamında düzenlenen sempozyumun açılış programı yoğun katılımla gerçekleşti. “Mevlâna’yı Anmaya ve Anlamaya Çalışacağız” Programın açılış konuşması, KTO Karatay Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çağatay Ünüsan tarafından gerçekleşti. Ünüsan, 746. Vuslat Yıldönümünde Hazret-i Mevlâna’yı Anma Etkinliklerinin bu yılki teması olan ‘Vefa Vakti’ne vurgu yaparak “Bu yılki Mevlâna Anma Törenleri, Vefa Vakti temasıyla düzenleniyor. Bu çerçevede biz de en derin vefamızı göstererek, üniversite olarak çok büyük bilim adamı, filozof Mevlâna Celâleddin-i Rumî’yi çeşitli etkinliklerle anmaktan onur duyuyoruz. Onu bu etkinliklerle anmaya ve anlamaya çalışacağız.” dedi. Mevlâna'nın her kesimden insana hitap etmekte olduğunun altını çizen Ünüsan, "Mevlâna çağlar boyu büyük eseri Mesnevi ve diğer eserleriyle insanlığa hizmet etmiştir. Onu büyük bir İslam düşünürü, filozof ve çağları aşan profesör olarak tanımlayabiliriz." şeklinde konuştu.  “Karatay Medresesi Açılırken Mevlâna da Vardı"                       Prof. Dr. Çağatay Ünüsan, sempozyumun KTO Karatay Üniversitesi için ayrı bir önemine de değindi. "Karatay Medresesi 1251 yılında II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celâleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır. Açılış, büyük bir toplantı ve merasimle dönemin bilim insanlarının katkılarıyla gerçekleşmiştir. Mevlâna Celâleddin-i Rumî de bu açılıştaydı. Yani çok önemli bir gün ve çok önemli bir program yapıyoruz. KTO Karatay Üniversitesi de Karatay Medresesini temel alarak yola çıkmış bir üniversitedir. Bizim için çok büyük bir anlam taşıyor. Bundan onur duyduğumuzu belirtmek isterim." şeklinde konuştu. Sempozyumda birinci oturumun başkanlığını, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü ve KTO Karatay Üniversitesi Sosyoloji Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Mazhar Bağlı yaptı. Bağlı, yaptığı konuşmasında, Hz. Mevlâna’nın zamanın ötesinde bir âlim olduğuna vurgu yaparak tasavvufun Horasan’daki başlangıcının tasavvuf tarihinin kırılım noktalarından biri olduğuna dikkatleri çekti. Bu sene ilki düzenlenen “Uluslararası Mevlâna Düşüncesinde Beşerî Münasebetler Sempozyumu’nda birbirinden değerli isimler sunumlarıyla katkı sağladı.
KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği Derneği iş birliğinde ilki düzenlenen “Uluslararası Mevlâna Düşüncesinde Beşerî Münasebetler Sempozyumu” ile Mevlâna düşüncesinde dost, dostluk, üslup, manevi ahlak, beşerî münasebetler konuları ele alındı.

"İnsan yaratılmışların en şereflisidir" kaidesiyle her dilden, her renkten insanı kucaklayan Hz. Mevlâna; sevginin, barışın, kardeşliğin, hoşgörünün sembolüdür. İnsan düşüncesine yepyeni bir mesaj veren, insanlığa ahlak, din, ilim ve akıl yolunda heyecan katarak yeni ufuklar açan Mevlâna Celâleddin-i Rumî, günümüzde hâlen eserleriyle gönüllerimize ışık tutmaya devam etmektedir. Türk-İslam medeniyetinin ve bu toprakların yetiştirdiği en önemli düşünürlerden olan Mevlâna’nın, vuslatının 746. yıl dönümünde Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi ev sahipliğinde "Uluslararası Mevlâna Düşüncesinde Beşerî Münasebetler Sempozyumu” düzenlendi. KTO Karatay Üniversitesi Konferans Salonunda, Hz. Mevlâna'nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) kapsamında düzenlenen sempozyumun açılış programı yoğun katılımla gerçekleşti.

“Mevlâna’yı Anmaya ve Anlamaya Çalışacağız”

Programın açılış konuşması, KTO Karatay Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çağatay Ünüsan tarafından gerçekleşti. Ünüsan, 746. Vuslat Yıldönümünde Hazret-i Mevlâna’yı Anma Etkinliklerinin bu yılki teması olan ‘Vefa Vakti’ne vurgu yaparak “Bu yılki Mevlâna Anma Törenleri, Vefa Vakti temasıyla düzenleniyor. Bu çerçevede biz de en derin vefamızı göstererek, üniversite olarak çok büyük bilim adamı, filozof Mevlâna Celâleddin-i Rumî’yi çeşitli etkinliklerle anmaktan onur duyuyoruz. Onu bu etkinliklerle anmaya ve anlamaya çalışacağız.” dedi. Mevlâna'nın her kesimden insana hitap etmekte olduğunun altını çizen Ünüsan, "Mevlâna çağlar boyu büyük eseri Mesnevi ve diğer eserleriyle insanlığa hizmet etmiştir. Onu büyük bir İslam düşünürü, filozof ve çağları aşan profesör olarak tanımlayabiliriz." şeklinde konuştu.

 “Karatay Medresesi Açılırken Mevlâna da Vardı"          

            Prof. Dr. Çağatay Ünüsan, sempozyumun KTO Karatay Üniversitesi için ayrı bir önemine de değindi. "Karatay Medresesi 1251 yılında II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celâleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır. Açılış, büyük bir toplantı ve merasimle dönemin bilim insanlarının katkılarıyla gerçekleşmiştir. Mevlâna Celâleddin-i Rumî de bu açılıştaydı. Yani çok önemli bir gün ve çok önemli bir program yapıyoruz. KTO Karatay Üniversitesi de Karatay Medresesini temel alarak yola çıkmış bir üniversitedir. Bizim için çok büyük bir anlam taşıyor. Bundan onur duyduğumuzu belirtmek isterim." şeklinde konuştu.

Sempozyumda birinci oturumun başkanlığını, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü ve KTO Karatay Üniversitesi Sosyoloji Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Mazhar Bağlı yaptı. Bağlı, yaptığı konuşmasında, Hz. Mevlâna’nın zamanın ötesinde bir âlim olduğuna vurgu yaparak tasavvufun Horasan’daki başlangıcının tasavvuf tarihinin kırılım noktalarından biri olduğuna dikkatleri çekti.

Bu sene ilki düzenlenen “Uluslararası Mevlâna Düşüncesinde Beşerî Münasebetler Sempozyumu’nda birbirinden değerli isimler sunumlarıyla katkı sağladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (