( (

KTO Başkanı Selçuk Öztürk Ekonomi Verilerini Açıkladı

Ekonomi 13.02.2017 - 00:00, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:22
 

KTO Başkanı Selçuk Öztürk Ekonomi Verilerini Açıkladı

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, son 10 yılda Konya’nın ihracatta iyi bir ivme kazandığını ancak bunu yeterli bulmadıklarını söyledi. Öztürk, Konya ihracatının 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 2.9 düşüş yaşadığını da hatırlattı. Yıllara göre Konya’nın ihracat rakamlarını açıklayan Öztürk, 2001’de 100 milyon dolar, 2005’te 424 milyon dolar, 2010’da 995 milyon dolar, 2016 yılında ise 1.3 milyar dolar ihracat hacmine ulaşıldığını belirtti. Konya’nın 2017 ihracatını 1.5 milyar dolar olarak hedeflediklerini kaydeden Öztürk, “En fazla ihracat yapan 15. il konumundayız. Konya’nın 2016 ithalatı da 2015’e göre yüzde 9 azaldı. Bu kapsamda en fazla ithalat yapan iller arasında 17. sıradayız. Konya’da ihracatçı firma sayısı 2015 yılına oranla yüzde 5.6 ile bin 473’e yükselerek bu bakımdan Konya, 6. sırada yer alıyor. İhracatçı firma sayımız neredeyse 43 ilin sayısına eş değer” dedi. KONYA’DA İHRACATÇI FİRMA SAYISI ARTTI Konya’nın artan ve azalan ihracat bölgeleri hakkında da bilgi veren Öztürk, “İhracatımız Pakistan, Almanya ve Yunanistan’a artarken en fazla düşüş Cezayir, Suudi Arabistan ve Irak’ta yaşandı. Ortadoğu, Avrupa, Afrika, Asya, Kuzey Amerika, Orta Asya ev Güney Amerika Konya’nın ihracat yaptığı bölgelerdir. Son iki yıl içinde en fazla kaybımız Afrika, Orta Asya ve Ortadoğu olurken, Okyanus Ülkeleri, Avrupa ve Kuzey Amerika artış yaşanan bölgeler oldu” diye konuştu. Konya’nın 91 farklı sektörde ihracat gerçekleştirdiği bilgisini veren Öztürk, en fazla makineler, yedek parça ve süt ürünlerinde ihracat yapıldığını aktardı. 2016’da bir önceki yıla oranla yüzde 42.27 ile süt ürünleri, yüzde 36.97 ile silahlar ve parçaları, yüzde 102,43 ile eczacılık sektörlerinde artış gerçekleştirdiğini dile getiren Öztürk, buna karşılık ihracatta düşüşün yüzde 18.27 ile makineler, yüzde 7.86 ile yedek parça, yüzde 43.94 ile de değirmencilik sektörlerinde yaşandığını açıkladı. Konya Ticaret Odası olarak iş dünyasının nitelikli ara eleman sorunu, ihracatın artırılması noktasında çeşitli projeler yürüttüklerini söyleyen Öztürk, sektörlere yönelik 2014’ten bu yana 70 Meslek Komitesi gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Öztürk, “Toplantılarda dile getirilen Online Belge Hizmeti, dış ticaret konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti, bakanlık ve diğer ilgili kurumlarla ortak çalışmalar, Çek Kanunu’nda yaşanan sıkıntılar, MEDAŞ ve KOSKİ gibi kurumlarla yaşanan sorunların çözümü için adımlar atıldı. Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı öncülüğünde KTO Karatay Üniversitesi, Yükseköğretim Kız ve Erkek Konukevleri hizmete girdi. KTO Fuar Merkezi, 2003’ten beri düzenlenen 12 fuar ile Konya ekonomisine büyük katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı. Ferit Hepokur-Memleket
KTO Başkanı Selçuk Öztürk, son 10 yılda Konya’nın ihracatta iyi bir ivme kazandığını ancak bunu yeterli bulmadıklarını söyledi. Öztürk, Konya ihracatının 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 2.9 düşüş yaşadığını da hatırlattı. Yıllara göre Konya’nın ihracat rakamlarını açıklayan Öztürk, 2001’de 100 milyon dolar, 2005’te 424 milyon dolar, 2010’da 995 milyon dolar, 2016 yılında ise 1.3 milyar dolar ihracat hacmine ulaşıldığını belirtti. Konya’nın 2017 ihracatını 1.5 milyar dolar olarak hedeflediklerini kaydeden Öztürk, “En fazla ihracat yapan 15. il konumundayız. Konya’nın 2016 ithalatı da 2015’e göre yüzde 9 azaldı. Bu kapsamda en fazla ithalat yapan iller arasında 17. sıradayız. Konya’da ihracatçı firma sayısı 2015 yılına oranla yüzde 5.6 ile bin 473’e yükselerek bu bakımdan Konya, 6. sırada yer alıyor. İhracatçı firma sayımız neredeyse 43 ilin sayısına eş değer” dedi.


KONYA’DA İHRACATÇI FİRMA SAYISI ARTTI


Konya’nın artan ve azalan ihracat bölgeleri hakkında da bilgi veren Öztürk, “İhracatımız Pakistan, Almanya ve Yunanistan’a artarken en fazla düşüş Cezayir, Suudi Arabistan ve Irak’ta yaşandı. Ortadoğu, Avrupa, Afrika, Asya, Kuzey Amerika, Orta Asya ev Güney Amerika Konya’nın ihracat yaptığı bölgelerdir. Son iki yıl içinde en fazla kaybımız Afrika, Orta Asya ve Ortadoğu olurken, Okyanus Ülkeleri, Avrupa ve Kuzey Amerika artış yaşanan bölgeler oldu” diye konuştu. Konya’nın 91 farklı sektörde ihracat gerçekleştirdiği bilgisini veren Öztürk, en fazla makineler, yedek parça ve süt ürünlerinde ihracat yapıldığını aktardı. 2016’da bir önceki yıla oranla yüzde 42.27 ile süt ürünleri, yüzde 36.97 ile silahlar ve parçaları, yüzde 102,43 ile eczacılık sektörlerinde artış gerçekleştirdiğini dile getiren Öztürk, buna karşılık ihracatta düşüşün yüzde 18.27 ile makineler, yüzde 7.86 ile yedek parça, yüzde 43.94 ile de değirmencilik sektörlerinde yaşandığını açıkladı.


Konya Ticaret Odası olarak iş dünyasının nitelikli ara eleman sorunu, ihracatın artırılması noktasında çeşitli projeler yürüttüklerini söyleyen Öztürk, sektörlere yönelik 2014’ten bu yana 70 Meslek Komitesi gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Öztürk, “Toplantılarda dile getirilen Online Belge Hizmeti, dış ticaret konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti, bakanlık ve diğer ilgili kurumlarla ortak çalışmalar, Çek Kanunu’nda yaşanan sıkıntılar, MEDAŞ ve KOSKİ gibi kurumlarla yaşanan sorunların çözümü için adımlar atıldı. Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı öncülüğünde KTO Karatay Üniversitesi, Yükseköğretim Kız ve Erkek Konukevleri hizmete girdi. KTO Fuar Merkezi, 2003’ten beri düzenlenen 12 fuar ile Konya ekonomisine büyük katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı. Ferit Hepokur-Memleket



Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (