( (

Korona Aklımızı Zorluyor

Gündem 24.03.2020 - 10:52, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Korona Aklımızı Zorluyor

Koronavirüs salgınıyla ilgili Konya Aydınlar Ocağı üyelerini bilgilendiren Mikrobiyolog Doç. Dr. İbrahim Erayman, “Bu salgın değil sanki IQ testi!. Gerçekten bu korona bizim aklımızı zorluyor” dedi.
N.E.Ü. Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Erayman, Koronavirüs salgını ve tedbirler konusunda Konya Aydınlar Ocağı üyelerini bilgilendirdi.   YAŞLILAR POTANSİYEL ADAY 65 yaş üstü yaşlı insanların evlerinde kalmaları gerektiği konusu üzerinde ısrarla duran Doç. Dr. İbrahim Erayman, “Evde kalacaklar, hijyen kurallarına uyacaklar ve yaşlılara yaklaşmayacaklar. Neden yaklaşmasınlar? Onları düşünmek adına ve virüsü bulaştırmamak için. Yaşlılar bu hastalığa çok duyarlı. 65 yaş üstü olanlarda kalp hastalığı veya solunum yolu hastalığı, şeker hastalığı, kanser hastalığı veya bağışıklık sistemi hastalığı olabilir. Duyarlı olmak demek bu hastalığa daha kolay yakalanabilirler. Yani yaşlılar potansiyel aday. O yüzden gençlerle yaşlıları bir araya getirmeyeceğiz.” dedi.   KORONA AKLIMIZI ZORLUYOR Yaşlı insanımızı evde tutmanın önemli faydaları arasında “sağlık hizmetlerinin yükünü azaltmak” olduğunu ifade eden Doç. Dr. Erayman, o zaman gerçek hastaların sağlık hizmetinden kaliteli hizmet alabileceğini söyledi. 2009’daki domuz gribi salgınını hatırlatan ve o dönem avantajlarının da dezavantajlarının da olduğunu belirten Dr. Erayman, şu ifadelere yer verdi: “Yatak kalmadığı için yoğun bakıma hangi hastaları alacağınıza siz karar veriyorsunuz. Sağlık hizmetinin yükünü ne kadar azaltırsak bir, hastanın hayatını kurtarma şansınız artar. İkincisi, sağlık çalışanlarını koruma şansınız fazlalaşır. Bugün bir mesaj okudum. Bu salgın değil, sanki IQ testi diyor. Yâni gerçekten bu virüs aklımızı zorluyor.”   VİRÜS İNSANA GEÇER HALE DÖNÜŞTÜ Türkiye’de bu salgının hemen bitmeyeceği ve uzayacağını ifade eden Biyolog Erayman, bunun da “daha az vaka ve daha az ölümle” bitebileceği anlamına geldiğine işaret ederek “Sağlık Bakanlığı ile diğer bakanlıkların aldığı kararlara uymak gerekiyor. Alınan tedbirlere taviz verilmeden devam edilmesi lâzım. Eğer vakalarda artma görülür ve ihlaller yapılmaya başlanırsa; arkadan gelecek şey sokağa çıkma yasağıdır. Bu da Bilim Komisyonu’nun masasında duruyor. Bilim aklı bu işi yönetiyor. Bu işle uğraşan adamların önleri açık ve sözleri dinleniyor” dedi. Kovid-19 Koronavirüs’ün -gen özelliklerine bakıldığında- laboratuvar ortamında üretilemeyeceğini dile getiren Erayman, “Virüs zaten hayvanlar arasında dolanıyordu, insana geçer hale dönüştü” dedi.   YENİ DALGALAR ORTAYA ÇIKABİLİR Meram Tıp’ta şimdiye kadar 40-50 vaka aldıklarını ve hiç birinin “pozitif” çıkmadığına dikkati çeken Erayman, “Bu virüsün domuz gribinde olduğu gibi mevsimsel bir foruma dönüşüp dönüşmeyeceği önemli. Dönüşürse sorun yok. Dönüşmezse Çin’de de ve diğer bölgelerde de yeni dalgalar ortaya çıkabilir. Şu anda ciddi bir tehdit altındayız. Paniği iyi yönetmemiz lâzım. Gerçekten Türkiye bu süreci iyi yönetiyor. Bunu bırakmadan sürekliliğini devam ettirmeliyiz” dedi.
Koronavirüs salgınıyla ilgili Konya Aydınlar Ocağı üyelerini bilgilendiren Mikrobiyolog Doç. Dr. İbrahim Erayman, “Bu salgın değil sanki IQ testi!. Gerçekten bu korona bizim aklımızı zorluyor” dedi.

N.E.Ü. Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Erayman, Koronavirüs salgını ve tedbirler konusunda Konya Aydınlar Ocağı üyelerini bilgilendirdi.

 

YAŞLILAR POTANSİYEL ADAY

65 yaş üstü yaşlı insanların evlerinde kalmaları gerektiği konusu üzerinde ısrarla duran

Doç. Dr. İbrahim Erayman, “Evde kalacaklar, hijyen kurallarına uyacaklar ve yaşlılara yaklaşmayacaklar. Neden yaklaşmasınlar? Onları düşünmek adına ve virüsü bulaştırmamak için. Yaşlılar bu hastalığa çok duyarlı. 65 yaş üstü olanlarda kalp hastalığı veya solunum yolu hastalığı, şeker hastalığı, kanser hastalığı veya bağışıklık sistemi hastalığı olabilir. Duyarlı olmak demek bu hastalığa daha kolay yakalanabilirler. Yani yaşlılar potansiyel aday. O yüzden gençlerle yaşlıları bir araya getirmeyeceğiz.” dedi.

 

KORONA AKLIMIZI ZORLUYOR

Yaşlı insanımızı evde tutmanın önemli faydaları arasında “sağlık hizmetlerinin yükünü azaltmak” olduğunu ifade eden Doç. Dr. Erayman, o zaman gerçek hastaların sağlık hizmetinden kaliteli hizmet alabileceğini söyledi. 2009’daki domuz gribi salgınını hatırlatan ve o dönem avantajlarının da dezavantajlarının da olduğunu belirten Dr. Erayman, şu ifadelere yer verdi: “Yatak kalmadığı için yoğun bakıma hangi hastaları alacağınıza siz karar veriyorsunuz. Sağlık hizmetinin yükünü ne kadar azaltırsak bir, hastanın hayatını kurtarma şansınız artar. İkincisi, sağlık çalışanlarını koruma şansınız fazlalaşır. Bugün bir mesaj okudum. Bu salgın değil, sanki IQ testi diyor. Yâni gerçekten bu virüs aklımızı zorluyor.”

 

VİRÜS İNSANA GEÇER HALE DÖNÜŞTÜ

Türkiye’de bu salgının hemen bitmeyeceği ve uzayacağını ifade eden Biyolog Erayman, bunun da “daha az vaka ve daha az ölümle” bitebileceği anlamına geldiğine işaret ederek “Sağlık Bakanlığı ile diğer bakanlıkların aldığı kararlara uymak gerekiyor. Alınan tedbirlere taviz verilmeden devam edilmesi lâzım. Eğer vakalarda artma görülür ve ihlaller yapılmaya başlanırsa; arkadan gelecek şey sokağa çıkma yasağıdır. Bu da Bilim Komisyonu’nun masasında duruyor. Bilim aklı bu işi yönetiyor. Bu işle uğraşan adamların önleri açık ve sözleri dinleniyor” dedi. Kovid-19 Koronavirüs’ün -gen özelliklerine bakıldığında- laboratuvar ortamında üretilemeyeceğini dile getiren Erayman, “Virüs zaten hayvanlar arasında dolanıyordu, insana geçer hale dönüştü” dedi.

 

YENİ DALGALAR ORTAYA ÇIKABİLİR

Meram Tıp’ta şimdiye kadar 40-50 vaka aldıklarını ve hiç birinin “pozitif” çıkmadığına dikkati çeken Erayman, “Bu virüsün domuz gribinde olduğu gibi mevsimsel bir foruma dönüşüp dönüşmeyeceği önemli. Dönüşürse sorun yok. Dönüşmezse Çin’de de ve diğer bölgelerde de yeni dalgalar ortaya çıkabilir. Şu anda ciddi bir tehdit altındayız. Paniği iyi yönetmemiz lâzım. Gerçekten Türkiye bu süreci iyi yönetiyor. Bunu bırakmadan sürekliliğini devam ettirmeliyiz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (