( (

Koranavirüs Sürecinde Evdeki Yaşlıların Bakımı Nasıl Olmalı?

Sağlık 28.03.2020 - 09:29, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Koranavirüs Sürecinde Evdeki Yaşlıların Bakımı Nasıl Olmalı?

Sokağa çıkamayan 65 yaş üstü ile kronik hastalığı olan vatandaşların evde bakımının nasıl olması gerektiği konusunda Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Üyesi Dr. Saniye Göknil Çalık, önemli bilgiler paylaştı.
Gün geçtikçe tüm dünyada vaka sayılarının hızla arttığı koronavirüs (covid-19) dolayısıyla ülkemizde de birtakım önlemler alınmaya başladı. Bu önlemlerden bir tanesi de 65 yaş üstü ile kronik hastalığı vatandaşların sokağa çıkmaması oldu. Durum böyle olunca hem yaşlı hem de kronik hastalığı olan vatandaşların evde bakımının nasıl olması gerektiği de ayrı bir hassasiyet taşıyor.  Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Üyesi Dr. Saniye Göknil Çalık, virüsün vücuda girdikten birkaç gün sonra bulaştırıcı özelliğinin de başladığının ilk belirtilerinin ateş ve kuru öksürük, sonrasında solunum sıkıntısı olduğunun, yaşlılarda ise bu belirtilere ek, sistemik rahatsızlıkların görüldüğünü belirtiyor. “TÜİK verilerine göre (2018) ülkemizde nüfusun yaklaşık yüzde 9’unu yaşlı bireyler oluşturmaktadır. Azımsanmayacak sayıdaki bu hassas grubun korunması için taşıyıcı ya da hasta bireylerden uzak tutularak izolasyonun sağlanması önem kazanmaktadır. Mümkün olduğunca yaşlı bireylerin evde kalması gerekmekte ve birlikte yaşadıkları aile bireylerine çok fazla sorumluluk düşmektedir.” diyen Çalık, yaşlıların bakımında şu önerilerde bulunuyor:   Yaşlı bireylerle temas öncesi ve sonrası el hijyenine dikkat edilmelidir. Ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı gibi belirtiler görülüyorsa derhal acil sağlık hizmetlerinden yardım talep edilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek adına yaşlı bireyin beslenmesine dikkat edilmelidir. Yaşlı bireyler ile sosyal temas olabildiğince minimumda tutulmalı ve özen gösterilmelidir. Evde yaşayan diğer bireyler de kendi hijyenlerine dikkat etmeli ve evdeki yaşlı bireyle fiziksel temasını olabildiğince kısıtlamalıdır. Yaşlı bireyin yaşam kalitesini artırmak için fiziksel ve sağlık yapısına uygun ev içi günlük egzersiz ve aktivitelerle desteklenmesi sağlanabilir. Yaşlı bireylerin evde kalmaları sağlanmalıdır. Unutmayalım ki tedbir almak, hastalık ile uğraşmaktan daha kolaydır. Alınabilecek küçük önlemlerle hem kendi hem de evimizde yaşayan yaşlılarımızın sağlığını koruyabiliriz.
Sokağa çıkamayan 65 yaş üstü ile kronik hastalığı olan vatandaşların evde bakımının nasıl olması gerektiği konusunda Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Üyesi Dr. Saniye Göknil Çalık, önemli bilgiler paylaştı.

Gün geçtikçe tüm dünyada vaka sayılarının hızla arttığı koronavirüs (covid-19) dolayısıyla ülkemizde de birtakım önlemler alınmaya başladı. Bu önlemlerden bir tanesi de 65 yaş üstü ile kronik hastalığı vatandaşların sokağa çıkmaması oldu. Durum böyle olunca hem yaşlı hem de kronik hastalığı olan vatandaşların evde bakımının nasıl olması gerektiği de ayrı bir hassasiyet taşıyor.  Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Üyesi Dr. Saniye Göknil Çalık, virüsün vücuda girdikten birkaç gün sonra bulaştırıcı özelliğinin de başladığının ilk belirtilerinin ateş ve kuru öksürük, sonrasında solunum sıkıntısı olduğunun, yaşlılarda ise bu belirtilere ek, sistemik rahatsızlıkların görüldüğünü belirtiyor. “TÜİK verilerine göre (2018) ülkemizde nüfusun yaklaşık yüzde 9’unu yaşlı bireyler oluşturmaktadır. Azımsanmayacak sayıdaki bu hassas grubun korunması için taşıyıcı ya da hasta bireylerden uzak tutularak izolasyonun sağlanması önem kazanmaktadır. Mümkün olduğunca yaşlı bireylerin evde kalması gerekmekte ve birlikte yaşadıkları aile bireylerine çok fazla sorumluluk düşmektedir.” diyen Çalık, yaşlıların bakımında şu önerilerde bulunuyor:

 

  • Yaşlı bireylerle temas öncesi ve sonrası el hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı gibi belirtiler görülüyorsa derhal acil sağlık hizmetlerinden yardım talep edilmelidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek adına yaşlı bireyin beslenmesine dikkat edilmelidir.
  • Yaşlı bireyler ile sosyal temas olabildiğince minimumda tutulmalı ve özen gösterilmelidir.
  • Evde yaşayan diğer bireyler de kendi hijyenlerine dikkat etmeli ve evdeki yaşlı bireyle fiziksel temasını olabildiğince kısıtlamalıdır.
  • Yaşlı bireyin yaşam kalitesini artırmak için fiziksel ve sağlık yapısına uygun ev içi günlük egzersiz ve aktivitelerle desteklenmesi sağlanabilir.
  • Yaşlı bireylerin evde kalmaları sağlanmalıdır.
  • Unutmayalım ki tedbir almak, hastalık ile uğraşmaktan daha kolaydır. Alınabilecek küçük önlemlerle hem kendi hem de evimizde yaşayan yaşlılarımızın sağlığını koruyabiliriz.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (