( (

Kavcıoğlu'ndan '128 Milyar Dolar' Açıklaması: Rezervler Satılmadı, Yer Değiştirdi

Ekonomi (Medyaradikal) - medyaradikal.com | 24.04.2021 - 12:53, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Kavcıoğlu'ndan '128 Milyar Dolar' Açıklaması: Rezervler Satılmadı, Yer Değiştirdi

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 128 milyar dolar tartışmalarına ilişkin, bireylere döviz satılmadığını ifade ederek, “Bankaların, piyasaların ihtiyacı olan TL'yi MB karşıladı. ‘MB'nin kaybolan rezervleri' diyorsunuz ya, o rezervler sadece yer değiştirdi. Bir rezerv kaybı, para kaybı, birilerine para verilmesi söz konusu değil. Giden paranın gittiği yer bankadaki döviz hesapları” dedi.
Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın rezerv ve 128 milyar dolar tartışmalarıyla ilgili olarak, "MB bireylere döviz satmıyor. İnsanların kafasını karıştırmak için belirli rakamlarla insanları bir yere götürmek için algı operasyonu yapılıyor. Böyle bir şey yoktur" ifadelerini kullandı. Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın altın ve döviz rezervlerini de açıklayarak, "Türkiye'de yıllardır 120 ton altını vardı. Türkiye'nin şu an merkez bankası rezervlerinde 720 ton altını var. Şu an 90 milyar dolar brüt rezervimiz var" dedi.    Kavcıoğlu, "Çok ciddi bir kripto para trafiği var. Giden para geliyor mu belirsiz. Nereye gittiğini bilemiyoruz bu kripto paraların. Avrupa ve ABD’ye giden bir kripto akışı var" dedi.   CNN Türk, TRT Haber ve A Haber ortak yayınında ekonomi gündemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, şunları söyledi:  'VERDİĞİM RAKAMLAR NETTİR VE DOĞRUDUR'  Bugün rezerv konusu tartışılırken o günkü şartları göz önüne getirmemiz gerekir. 2020'ye girdiğimizde dünyada da gelişmiş ülkelerde de doğrudan ve portföy yatırımlarının azaldığını görüyoruz. Türkiye'nin de buradan aldığı pay ister istemez azalmış görünüyor. 2020 pandemi krizi, dünyayı çok kötü şekilde etkileyen bir kriz. Diğerlerinden ayıran en önemli şey şu durum bence. Daha önceki krizlerin bir altyapısı vardı. IMF'ye gidilecek mesajları, IMF'ye gitmek zorunda olduğumuz haberleri hep yapıldı ama Türkiye diğer ülkelerden farklı olarak hem sağlık açısından hem de para ve mali konular açısından çok iyi yönetti. 2019'da biz pozitif cari fazla verdik. Merkez Bankası olarak verdiğim rakamlar nettir ve doğrudur. Pandemi döneminde dünyada yaşananlarla beraber Türkiye'de yaşananlarda bir döviz talebi ya da yabancı insanlar ülkesine dönecek, bu parayı istiyor. 
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 128 milyar dolar tartışmalarına ilişkin, bireylere döviz satılmadığını ifade ederek, “Bankaların, piyasaların ihtiyacı olan TL'yi MB karşıladı. ‘MB'nin kaybolan rezervleri' diyorsunuz ya, o rezervler sadece yer değiştirdi. Bir rezerv kaybı, para kaybı, birilerine para verilmesi söz konusu değil. Giden paranın gittiği yer bankadaki döviz hesapları” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın rezerv ve 128 milyar dolar tartışmalarıyla ilgili olarak, "MB bireylere döviz satmıyor. İnsanların kafasını karıştırmak için belirli rakamlarla insanları bir yere götürmek için algı operasyonu yapılıyor. Böyle bir şey yoktur" ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın altın ve döviz rezervlerini de açıklayarak, "Türkiye'de yıllardır 120 ton altını vardı. Türkiye'nin şu an merkez bankası rezervlerinde 720 ton altını var. Şu an 90 milyar dolar brüt rezervimiz var" dedi. 

 

Kavcıoğlu, "Çok ciddi bir kripto para trafiği var. Giden para geliyor mu belirsiz. Nereye gittiğini bilemiyoruz bu kripto paraların. Avrupa ve ABD’ye giden bir kripto akışı var" dedi.

 

CNN Türk, TRT Haber ve A Haber ortak yayınında ekonomi gündemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, şunları söyledi: 

'VERDİĞİM RAKAMLAR NETTİR VE DOĞRUDUR' 

Bugün rezerv konusu tartışılırken o günkü şartları göz önüne getirmemiz gerekir. 2020'ye girdiğimizde dünyada da gelişmiş ülkelerde de doğrudan ve portföy yatırımlarının azaldığını görüyoruz. Türkiye'nin de buradan aldığı pay ister istemez azalmış görünüyor. 2020 pandemi krizi, dünyayı çok kötü şekilde etkileyen bir kriz. Diğerlerinden ayıran en önemli şey şu durum bence.

Daha önceki krizlerin bir altyapısı vardı. IMF'ye gidilecek mesajları, IMF'ye gitmek zorunda olduğumuz haberleri hep yapıldı ama Türkiye diğer ülkelerden farklı olarak hem sağlık açısından hem de para ve mali konular açısından çok iyi yönetti. 2019'da biz pozitif cari fazla verdik. Merkez Bankası olarak verdiğim rakamlar nettir ve doğrudur. Pandemi döneminde dünyada yaşananlarla beraber Türkiye'de yaşananlarda bir döviz talebi ya da yabancı insanlar ülkesine dönecek, bu parayı istiyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (