( (

Kara’dan Sıfır Araç Satışları Hakkında Kanun Teklifi

Gündem 16.09.2020 - 16:35, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Kara’dan Sıfır Araç Satışları Hakkında Kanun Teklifi

Sıfır araç satışlarında tüketicilerin korunmasına yönelik düzenlemeler yapılması hakkında Kanun teklifini meclis gündemine taşıyan MHP Konya Milletvekili Esin Kara, “Ülkemizde otomobil alım-satım işlemleri birinci ve ikinci el satış olarak tanımlanan, yetkili bayiler ya da otomobillerin kullanıcısı olan kişiler aracılığıyla yapılmaktadır.
Otomotiv Distrübütörleri Derneği’nin 2020 Yılı sıfır araç satış raporuna göre ülkemizde Ocak-Mayıs döneminde 146.528 otomobil, 36.567 hafif ticari araç satışı gerçekleşmiştir. Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2020 Yılı mayıs sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,1 artarak 183.095 adet olarak gerçekleşmiştir. Bu denli büyük bir pazar sahibi olan otomotiv sektörü içerisinde gerçekleştirilen alım-satım işlemlerinde birçok sorun ile karşılaşılmaktadır. Bunların en başında araç hasarları nedeniyle yaşanan değer kayıpları gelmektedir. Bu değer kaybından kaçınmak isteyen tüketiciler bayiler aracılığıyla satılan sıfır km araçların alımına yönelmektedir. ” dedi.   SIFIR ARAÇLARA EKSPERTİZ YAPILMALI Kara meclise sunmuş olduğu karayolları trafik kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifinde; “İkinci el araç alımında uygulanan ekspertiz uygulaması, bayi alımlarında markaya duyulan güven nedeniyle uygulanmamaktadır. Oto ekspertiz işlemleri ile ilgili aracın geçmişte yaşadığı kazalardan, değişen parçalara, mekanik aksamında bozulan yerlerden, yakın zamanda masraf çıkarabilecek tüm noktalara kadar otomobilin incelemesi yapılabilmektedir. Oto ekspertiz işlemleri son bulduğunda ise bu işlemin yapılmasını isteyen kişiye yazılı rapor ve bilgi sunumu gerçekleştirilmektedir. Sıfır araçlar için ekspertiz raporu alınmazken, Tramer kaydı da sorgulanmamaktadır. Kişiler hasarlı araç alımı yapıyor olsa dahi bu durumdan haberdar olmamaktadır. Araçlar bayilere sevki ya da bayilerde bekleme süresi içerisinde çeşitli hasarlara maruz kalabilmekte ve bu araçlar yetkili bayiler tarafından tamir ettirilmektedir. Bu durumun müşteriye bildirilmemesi halinde müşteriler maddi ve manevi kayba uğramaktadır.    Bu nedenle bayilerden satın alınan sıfır araçların üzerinde yapılan tamir, boya vb. uygulamaların tüketiciler tarafından tespit edilmesi mümkün olmamaktadır.  Olası böyle bir durum ile kişiler araçlarını satışa çıkardıklarında karşılaşmakta, maddi kayıp yaşamanın yanında itibar kaybı yaşamaktadır. Araç satışı sırasında ya da tesadüfen fark edilen hasarlar neticesinde sıfır araç alıcısı çoğu zaman karşısında herhangi bir muhatap bulamamakta, Tüketici Hakem Heyeti’ne ayıplı mal hakkında başvuru yapılsa bile zararını tazmin edememektedir.  Bu bilgiler ışığında, ülkemizde gerçekleştirilen sıfır araç satışlarında alıcılara istediği bir yetkili yerden ekspertiz desteği alabilme hakkı tanınmalı ve bu durumdan doğan ücretler bayiler tarafından karşılanmalıdır.” dedi
Sıfır araç satışlarında tüketicilerin korunmasına yönelik düzenlemeler yapılması hakkında Kanun teklifini meclis gündemine taşıyan MHP Konya Milletvekili Esin Kara, “Ülkemizde otomobil alım-satım işlemleri birinci ve ikinci el satış olarak tanımlanan, yetkili bayiler ya da otomobillerin kullanıcısı olan kişiler aracılığıyla yapılmaktadır.

Otomotiv Distrübütörleri Derneği’nin 2020 Yılı sıfır araç satış raporuna göre ülkemizde Ocak-Mayıs döneminde 146.528 otomobil, 36.567 hafif ticari araç satışı gerçekleşmiştir. Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2020 Yılı mayıs sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,1 artarak 183.095 adet olarak gerçekleşmiştir. Bu denli büyük bir pazar sahibi olan otomotiv sektörü içerisinde gerçekleştirilen alım-satım işlemlerinde birçok sorun ile karşılaşılmaktadır. Bunların en başında araç hasarları nedeniyle yaşanan değer kayıpları gelmektedir. Bu değer kaybından kaçınmak isteyen tüketiciler bayiler aracılığıyla satılan sıfır km araçların alımına yönelmektedir. ” dedi.

 

SIFIR ARAÇLARA EKSPERTİZ YAPILMALI

Kara meclise sunmuş olduğu karayolları trafik kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifinde; “İkinci el araç alımında uygulanan ekspertiz uygulaması, bayi alımlarında markaya duyulan güven nedeniyle uygulanmamaktadır. Oto ekspertiz işlemleri ile ilgili aracın geçmişte yaşadığı kazalardan, değişen parçalara, mekanik aksamında bozulan yerlerden, yakın zamanda masraf çıkarabilecek tüm noktalara kadar otomobilin incelemesi yapılabilmektedir. Oto ekspertiz işlemleri son bulduğunda ise bu işlemin yapılmasını isteyen kişiye yazılı rapor ve bilgi sunumu gerçekleştirilmektedir. Sıfır araçlar için ekspertiz raporu alınmazken, Tramer kaydı da sorgulanmamaktadır. Kişiler hasarlı araç alımı yapıyor olsa dahi bu durumdan haberdar olmamaktadır. Araçlar bayilere sevki ya da bayilerde bekleme süresi içerisinde çeşitli hasarlara maruz kalabilmekte ve bu araçlar yetkili bayiler tarafından tamir ettirilmektedir. Bu durumun müşteriye bildirilmemesi halinde müşteriler maddi ve manevi kayba uğramaktadır.

 

 Bu nedenle bayilerden satın alınan sıfır araçların üzerinde yapılan tamir, boya vb. uygulamaların tüketiciler tarafından tespit edilmesi mümkün olmamaktadır.  Olası böyle bir durum ile kişiler araçlarını satışa çıkardıklarında karşılaşmakta, maddi kayıp yaşamanın yanında itibar kaybı yaşamaktadır. Araç satışı sırasında ya da tesadüfen fark edilen hasarlar neticesinde sıfır araç alıcısı çoğu zaman karşısında herhangi bir muhatap bulamamakta, Tüketici Hakem Heyeti’ne ayıplı mal hakkında başvuru yapılsa bile zararını tazmin edememektedir.  Bu bilgiler ışığında, ülkemizde gerçekleştirilen sıfır araç satışlarında alıcılara istediği bir yetkili yerden ekspertiz desteği alabilme hakkı tanınmalı ve bu durumdan doğan ücretler bayiler tarafından karşılanmalıdır.” dedi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (