( (

İYİ Partili Yokuş: Şeker Fabrikalarının Alımlara Başlamasına Rağmen Pancar Taban Fiyatı Neden Açıklanmıyor?

Gündem (İletişim Başkanlığı) - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı | 07.10.2020 - 12:13, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

İYİ Partili Yokuş: Şeker Fabrikalarının Alımlara Başlamasına Rağmen Pancar Taban Fiyatı Neden Açıklanmıyor?

Türkiye’nin şeker deposu olarak bilinen Konya’da şeker fabrikaları alımlara başlamasına rağmen pancar taban fiyatları hâlâ açıklanmadı. Üreticilerin pancar taban fiyatlarının bir an önce açıklanmasını beklediğini ifade eden Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, “Çiftçi, fiyat bekliyor. Üreticiler önünü göremiyor” diye konuştu. Konuya ilişkin konuşan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise, “Pancar taban fiyatının açıklanmaması çiftçimizi endişelendiriyor. Üreticilerimizin artan girdi maliyetleri de hesaplanarak, pancarın ton taban fiyatının en az 400 TL olması gerekir” dedi.
Türkiye’nin şeker deposu olarak bilinen Konya’da şeker fabrikalarının alımlara başlamasına rağmen şeker pancarı taban fiyatlarının hâlâ açıklanmaması çiftçiyi endişelendirdi.   “ÜRETİCİLER GELECEK YILIN PLANLAMASINI YAPAMIYOR” Şeker pancarında taban fiyatının açıklanmamasının çiftçiyi belirsizliğe sevk ettiğini belirten Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil şunları söyledi;  “Bu sene 16 polar şeker pancarı için 390, 20 polar şeker pancarı için de 460 TL taban fiyatı istedik. Kampanya başladı, fiyatlar açıklanmadı. Pancar taban fiyatının bugüne kadar açıklanmamış olmasının geçerli bir sebebinin olması gerekir. Çiftçi, fiyat bekliyor. Üreticiler önünü göremiyor. Gelirinin giderinin hesabını yapamayan çiftçi, gerçekten çok zorlu günlerden geçiyor. Üreticinin önünü görememesi, aklının karışık olması, endişeli günler geçirmesi kimseye fayda sağlamaz. Üreticiler, bugün gelecek yılın üretim planlamasını yapması gerekirken, bu yılın taban fiyatı ne kadar olacak konusunu konuşuyor. Bunları aşmalıyız. Taban fiyatı acilen açıklanmalıdır. Akıldaki soru işaretleri giderilmelidir.”   “PANCAR ÜRETİCİSİ ENDİŞE İÇİNDE BEKLİYOR” Türkiye’nin birçok ilinde şeker fabrikalarının pancar alımına başladığını ancak henüz taban fiyatlarının açıklanmadığını ifade eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise şöyle konuştu; “ Türkiye’nin dört bir yanında Pancar üretimi yapan çiftçiler sökümlere çoktan başladılar. Şeker fabrikalarına pancar teslimatı sürüyor. Ülkeyi yönetenler ise hala pancar taban fiyatını açıklamıyor. Pancar üreticisi endişe içinde bekliyor”   “TON TABAN FİTATI EN AZ 400 TL OLMALI” Üreticilerin bu yıl girdi maliyetlerinin yüzde 25’in üzerinde gerçekleştiğini aktaran Yokuş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu yıl başta mazot, gübre, tohum, ilaç ve özellikle elektrik ve su maliyetlerinde  bir önceki yıla göre ortalama yüzde 25‘in üzerinde artış gerçekleşti. Bu ağır girdi maliyeti ve emeklerinin karşılığını alabilmeleri için 16 polar ( şeker oranı ) pancarın ton taban fiyatının 400 TL olması gerekmektedir. Bu miktarın altında belirlenecek bir ücretin on binlerce çiftçiyi mağdur edeceği de ortada.”   “ÜRETİCİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALMALI” “Ülkeyi yönetenlerin bir an önce pancar taban fiyatını açıklamasını bekliyoruz” diyen Yokuş son olarak şunları dile getirdi;  “Çiftçilerimiz ağır maliyeti mutlaka göz ününde tutulmaları emekleri zayi edilmemelidir. Yıllardır Türk çiftçisinin emeğini karşılığını vermeyerek Tarımda çalışan nüfus 18 yıllık iktidarlarında yarıya düşmesine sebep olan iktidarın pandemi süreci ile birlikte dünyada tarımın öneminin artığı gerçeğini göz ardı etmeden tarım ve hayvancığa hak ettiği değeri vermeli, pancar üreticilerine emeklerinin karşılığı mutlaka verilmelidir”
Türkiye’nin şeker deposu olarak bilinen Konya’da şeker fabrikaları alımlara başlamasına rağmen pancar taban fiyatları hâlâ açıklanmadı. Üreticilerin pancar taban fiyatlarının bir an önce açıklanmasını beklediğini ifade eden Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, “Çiftçi, fiyat bekliyor. Üreticiler önünü göremiyor” diye konuştu. Konuya ilişkin konuşan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise, “Pancar taban fiyatının açıklanmaması çiftçimizi endişelendiriyor. Üreticilerimizin artan girdi maliyetleri de hesaplanarak, pancarın ton taban fiyatının en az 400 TL olması gerekir” dedi.

Türkiye’nin şeker deposu olarak bilinen Konya’da şeker fabrikalarının alımlara başlamasına rağmen şeker pancarı taban fiyatlarının hâlâ açıklanmaması çiftçiyi endişelendirdi.

 

“ÜRETİCİLER GELECEK YILIN PLANLAMASINI YAPAMIYOR”

Şeker pancarında taban fiyatının açıklanmamasının çiftçiyi belirsizliğe sevk ettiğini belirten Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil şunları söyledi;  “Bu sene 16 polar şeker pancarı için 390, 20 polar şeker pancarı için de 460 TL taban fiyatı istedik. Kampanya başladı, fiyatlar açıklanmadı. Pancar taban fiyatının bugüne kadar açıklanmamış olmasının geçerli bir sebebinin olması gerekir. Çiftçi, fiyat bekliyor. Üreticiler önünü göremiyor. Gelirinin giderinin hesabını yapamayan çiftçi, gerçekten çok zorlu günlerden geçiyor. Üreticinin önünü görememesi, aklının karışık olması, endişeli günler geçirmesi kimseye fayda sağlamaz. Üreticiler, bugün gelecek yılın üretim planlamasını yapması gerekirken, bu yılın taban fiyatı ne kadar olacak konusunu konuşuyor. Bunları aşmalıyız. Taban fiyatı acilen açıklanmalıdır. Akıldaki soru işaretleri giderilmelidir.”

 

“PANCAR ÜRETİCİSİ ENDİŞE İÇİNDE BEKLİYOR”

Türkiye’nin birçok ilinde şeker fabrikalarının pancar alımına başladığını ancak henüz taban fiyatlarının açıklanmadığını ifade eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise şöyle konuştu; “ Türkiye’nin dört bir yanında Pancar üretimi yapan çiftçiler sökümlere çoktan başladılar. Şeker fabrikalarına pancar teslimatı sürüyor. Ülkeyi yönetenler ise hala pancar taban fiyatını açıklamıyor. Pancar üreticisi endişe içinde bekliyor”

 

“TON TABAN FİTATI EN AZ 400 TL OLMALI”

Üreticilerin bu yıl girdi maliyetlerinin yüzde 25’in üzerinde gerçekleştiğini aktaran Yokuş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu yıl başta mazot, gübre, tohum, ilaç ve özellikle elektrik ve su maliyetlerinde  bir önceki yıla göre ortalama yüzde 25‘in üzerinde artış gerçekleşti. Bu ağır girdi maliyeti ve emeklerinin karşılığını alabilmeleri için 16 polar ( şeker oranı ) pancarın ton taban fiyatının 400 TL olması gerekmektedir. Bu miktarın altında belirlenecek bir ücretin on binlerce çiftçiyi mağdur edeceği de ortada.”

 

“ÜRETİCİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALMALI”

“Ülkeyi yönetenlerin bir an önce pancar taban fiyatını açıklamasını bekliyoruz” diyen Yokuş son olarak şunları dile getirdi;  “Çiftçilerimiz ağır maliyeti mutlaka göz ününde tutulmaları emekleri zayi edilmemelidir. Yıllardır Türk çiftçisinin emeğini karşılığını vermeyerek Tarımda çalışan nüfus 18 yıllık iktidarlarında yarıya düşmesine sebep olan iktidarın pandemi süreci ile birlikte dünyada tarımın öneminin artığı gerçeğini göz ardı etmeden tarım ve hayvancığa hak ettiği değeri vermeli, pancar üreticilerine emeklerinin karşılığı mutlaka verilmelidir”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (