( (

İYİ Partili Yokuş: 17 Bin Çiftçi Borcu Nedeniyle Hapis Tehdidiyle Karşı Karşıya

Gündem 30.11.2021 - 21:26, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

İYİ Partili Yokuş: 17 Bin Çiftçi Borcu Nedeniyle Hapis Tehdidiyle Karşı Karşıya

Türkiye genelinde 17 bin çiftçinin haciz ve diğer banka borçları nedeniyle hapse girme tehdidi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Çiftçilerin 2002 yılındaki borcu ile bugün ki borcunu karşılaştırdığımızda 37 kat arttığını görüyoruz. Çiftçilerimizin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine toplam borcu 220 Milyar TL” dedi.
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, çiftçilerin sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. “ÇİFTÇİLERİN BORCU 37 KAR ARTTI” Türkiye genelinde 17 bin çiftçinin haciz ve diğer banka borçları nedeniyle hapse girme tehdidi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Yokuş,  “Çiftçilerin 2002 yılındaki borcu ile bugün ki borcunu karşılaştırdığımızda 37 kat arttığını görüyoruz. Çiftçilerimizin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine toplam borcu 220 Milyar TL. 2006 yılından bu tarafa gayrisafi milli hasılanın yüzde 1’i çiftçimize ödenmiş olsaydı toplam 200 milyar civarında ödeme yapılmış olacaktı. Eğer bu yapılmış olsaydı çiftçimizin evine, traktörüne haciz gelmeyecekti” dedi. “CUMHURBAŞKANININ SÖZÜ YERDE KALDI” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kuraklıktan zarar gören çiftçilere ödeme yapılacağı sözünü hatırlatan Yokuş, “Cumhurbaşkanı 4 Haziran’da açıklama yaptı ve kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize verim kayıpları için dekar başına 100 TL ödeme planlıyoruz dedi. Aradan 6 ay geçti, 41 ilde 100 binlerce çiftçimiz mağdur oldu. Ama hala tek kuruş ödeme yapılmadı. Ben konuyu defalarca mecliste gündeme getirdim. Ama hala çiftçilerin kuraklıktan dolayı yapılacak destekleme ödemeleri yapılmadı. 6 ayda yapmıyorsanız bu ne zaman yapılacak. Bir cumhurbaşkanı zararlar karşılanacak diyor 6 ay geçiyor hiçbir şey yok. Cumhurbaşkanının sözü yerde kalıyor” şeklinde konuştu. “BU TARIM BAKANIYLA DEVAM EDERSEK KITLIKLA YÜZ YÜZE KALIRIZ” Pandemi döneminde çiftçilere tüm arazileri ekin çağrısında bulunulduğuna vurgu yapan Yokuş, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı pandemi döneminde  ‘tüm çiftçilerimiz bir karış toprağı dahi boş bırakmayın, ekin’ dedi. Çiftçilerimiz ekti ama perişan oldu. Biz diyoruz ki; Uşaklı çiftçimiz İbrahim Kaya ve ailesinin başına gelen başka çiftçilerimizin başına gelmesin. Çiftçilerimizi baş tacı etmek zorundayız. Üretmezsek kıtlık yaşarız. Beka mevzusu işte o zaman gerçek olur. Bu tarım bakanı ve bu anlayışla devam edersek kıtlıkla yüz yüze geliriz. Sayın Cumhurbaşkanı önce çiftçilerimize kanuni olan gayrisafi milli hasılanın Yüzde 1’ini verin. Daha sonra sözünüz olan kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize ödemelerini yaptırın. 220 Bin TL ve üzeri borcu olan çiftçilerimiz ve besicilerimiz için yeni bir sayfa açın, borcunu ödeyenleri ödüllendirin. Ama ödemekte zorlananlar içinde faizleri silin, anaparayı vadelere bölün. Çiftçiyi üretime teşvik edin. Üret kardeşim biz satın alacağız demelisiniz. Bugün çiftçi üretemiyor. 10 çiftçi den 2 yada 3’ü üretmeyeceğiz diyor. Yem, elektrik, tohum mazot ilaç girdileri inanılmaz arttı. Çiftçiler desteklemez ise ekmeyecek. Taban fiyatlar yeterli değil, Tarlada 50 kuruş etmeyen ürün markette 5 liraya satılıyor. Demek ki bu aracı sistemde sıkıntı var. Buna çözüm üretelim. Tarım politikalarımızı gözden geçirerek tarladan sofraya doğru düzgün bir sistem üretin. Toprağa küsmekte olan çiftçilerimizi barıştıralım üretimi artıralım”
Türkiye genelinde 17 bin çiftçinin haciz ve diğer banka borçları nedeniyle hapse girme tehdidi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Çiftçilerin 2002 yılındaki borcu ile bugün ki borcunu karşılaştırdığımızda 37 kat arttığını görüyoruz. Çiftçilerimizin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine toplam borcu 220 Milyar TL” dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, çiftçilerin sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“ÇİFTÇİLERİN BORCU 37 KAR ARTTI”

Türkiye genelinde 17 bin çiftçinin haciz ve diğer banka borçları nedeniyle hapse girme tehdidi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Yokuş,  “Çiftçilerin 2002 yılındaki borcu ile bugün ki borcunu karşılaştırdığımızda 37 kat arttığını görüyoruz. Çiftçilerimizin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine toplam borcu 220 Milyar TL. 2006 yılından bu tarafa gayrisafi milli hasılanın yüzde 1’i çiftçimize ödenmiş olsaydı toplam 200 milyar civarında ödeme yapılmış olacaktı. Eğer bu yapılmış olsaydı çiftçimizin evine, traktörüne haciz gelmeyecekti” dedi.

“CUMHURBAŞKANININ SÖZÜ YERDE KALDI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kuraklıktan zarar gören çiftçilere ödeme yapılacağı sözünü hatırlatan Yokuş, “Cumhurbaşkanı 4 Haziran’da açıklama yaptı ve kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize verim kayıpları için dekar başına 100 TL ödeme planlıyoruz dedi. Aradan 6 ay geçti, 41 ilde 100 binlerce çiftçimiz mağdur oldu. Ama hala tek kuruş ödeme yapılmadı. Ben konuyu defalarca mecliste gündeme getirdim. Ama hala çiftçilerin kuraklıktan dolayı yapılacak destekleme ödemeleri yapılmadı. 6 ayda yapmıyorsanız bu ne zaman yapılacak. Bir cumhurbaşkanı zararlar karşılanacak diyor 6 ay geçiyor hiçbir şey yok. Cumhurbaşkanının sözü yerde kalıyor” şeklinde konuştu.

“BU TARIM BAKANIYLA DEVAM EDERSEK KITLIKLA YÜZ YÜZE KALIRIZ”

Pandemi döneminde çiftçilere tüm arazileri ekin çağrısında bulunulduğuna vurgu yapan Yokuş, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı pandemi döneminde  ‘tüm çiftçilerimiz bir karış toprağı dahi boş bırakmayın, ekin’ dedi. Çiftçilerimiz ekti ama perişan oldu. Biz diyoruz ki; Uşaklı çiftçimiz İbrahim Kaya ve ailesinin başına gelen başka çiftçilerimizin başına gelmesin. Çiftçilerimizi baş tacı etmek zorundayız. Üretmezsek kıtlık yaşarız. Beka mevzusu işte o zaman gerçek olur. Bu tarım bakanı ve bu anlayışla devam edersek kıtlıkla yüz yüze geliriz. Sayın Cumhurbaşkanı önce çiftçilerimize kanuni olan gayrisafi milli hasılanın Yüzde 1’ini verin. Daha sonra sözünüz olan kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize ödemelerini yaptırın. 220 Bin TL ve üzeri borcu olan çiftçilerimiz ve besicilerimiz için yeni bir sayfa açın, borcunu ödeyenleri ödüllendirin. Ama ödemekte zorlananlar içinde faizleri silin, anaparayı vadelere bölün. Çiftçiyi üretime teşvik edin. Üret kardeşim biz satın alacağız demelisiniz. Bugün çiftçi üretemiyor. 10 çiftçi den 2 yada 3’ü üretmeyeceğiz diyor. Yem, elektrik, tohum mazot ilaç girdileri inanılmaz arttı. Çiftçiler desteklemez ise ekmeyecek. Taban fiyatlar yeterli değil, Tarlada 50 kuruş etmeyen ürün markette 5 liraya satılıyor. Demek ki bu aracı sistemde sıkıntı var. Buna çözüm üretelim. Tarım politikalarımızı gözden geçirerek tarladan sofraya doğru düzgün bir sistem üretin. Toprağa küsmekte olan çiftçilerimizi barıştıralım üretimi artıralım”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (