( (

İnşaat Sektörü İstihdam ve Üretmek İçin Destek Bekliyor

İş Dünyası 19.04.2020 - 19:50, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

İnşaat Sektörü İstihdam ve Üretmek İçin Destek Bekliyor

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Yönetim kurulu başkanı Adem Bulut İstihtam ve üretim için destek istedi
KOMÜT yönetim kurulu Adem Bulut sosyal medya hesabında yayınladığı destek çağrısında şu ifadelere yer verdi… Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını, ekonomilerde ciddi daralmalara neden olmuştur. İnsanlık bir yandan insan sağlığına önemli tehditler oluşturan bu hastalığın önlenmesi için çaba sarfederken diğer yandan tedarik zincirinin bozulmaması ve ekonomilerin en az zararla bu süreçten çıkması için gayret göstermektedir. Ülkemizde de salgının insan hayatına etkilerini azaltma adına önemli adımlar atılırken hükümetimiz ekonominin ayakta kalması için ciddi destek paketlerini uygulamaya koymuştur. Kısa çalışma ödeneği, vergi ertelemeleri ve esnaf kredilerinin olumlu etkileri olacaktır. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu kriz mutlaka ciddi ekonomik etkiler bırakacaktır. Bu bağlamda ekonominin çarklarının asgari düzeyde dönmeye devam etmesi adına yeni kararların alınması gerektiği düşüncesi, bir çok sektörde beklenmektedir. Ekonomide istihdam ve üretim açısından önemli bir potansiyeli olan inşaat sektörü de krizden fazlasıyla etkilenmiştir. Konut üretimi yapan müteahhitler satış sirkülasyonunda ciddi düşüşler yaşamaktadır. Vergi ertelemeleri gibi önlemlerin yanında halkın konut arzına daha kolay ulaşması ve müteahhitlerin nakit sorununu aşması için Konya Müteahhitler Birliği olarak bazı önemli tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekliliği doğmuştur.   İlk olarak kamu bankaları ve özel bankaların kredi faizlerini düşürmesi ve krediye ulaşmayı kolaylaştırması büyük önem taşımaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da hassasiyetle üzerinde durduğu ve özel bankalara sitem ettiği faiz indiriminin bir an önce gerçeklemesi gerekmektedir. Ayrıca bankaların kredi borçlarının yapılandırılmasında, şartları kolaylaştırması tüketici ve iş dünyasına nefes aldıracaktır. Diğer yandan tapu harçlarının yüksek olması da konut satışlarını bu dönemde olumsuz etkilemektedir. Devletimizin ekonomik önlemlerin kapsamını genişleterek tapu harçlarının da makul seviyeye düşürmesi alım satım potansiyelinin artmasına katkı sağlayacaktır. Vergiler konusunda alınan KDV indirimiyle ilgili başlatılan ve geçtiğimiz yıl sona ermiş olan uygulama bu süreçte tekrar uygulanmalıdır. Yine SGK primlerinde indirim ve teşviklerin getirilmesi beklentiler arasındadır. Olağan üstü bir dönemden geçtiğimizin bilincindeyiz. Sağlık açısından olduğu gibi ekonomik açıdan da, bu sürecin, gerek birlik beraberliğimizi sürdürerek ve alınan tedbirlere uyarak gerekse ekonomiyi ayakta tutacak desteklerle, en az zararla atlatılacağına inancımız tamdır. Bu anlamda iş verenler de çalışanlarını işsiz bırakmak yerine olabildiğince istihdamı devam ettirme yönünde bir gayret içinde olmalıdır. Ülkemizin bu zorlu dönemden de güçlenerek çıkacağı düşüncesine inanıyoruz. Yüce Allah’tan, ülkemizi ve tüm insanlığı bu zorluktan bir an önce kurtarmasını temenni ediyoruz. Adem Bulut KOMÜT Yönetim Kurulu Başkanı
Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Yönetim kurulu başkanı Adem Bulut İstihtam ve üretim için destek istedi

KOMÜT yönetim kurulu Adem Bulut sosyal medya hesabında yayınladığı destek çağrısında şu ifadelere yer verdi…


Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını, ekonomilerde ciddi daralmalara neden olmuştur. İnsanlık bir yandan insan sağlığına önemli tehditler oluşturan bu hastalığın önlenmesi için çaba sarfederken diğer yandan tedarik zincirinin bozulmaması ve ekonomilerin en az zararla bu süreçten çıkması için gayret göstermektedir.


Ülkemizde de salgının insan hayatına etkilerini azaltma adına önemli adımlar atılırken hükümetimiz ekonominin ayakta kalması için ciddi destek paketlerini uygulamaya koymuştur. Kısa çalışma ödeneği, vergi ertelemeleri ve esnaf kredilerinin olumlu etkileri olacaktır.


Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu kriz mutlaka ciddi ekonomik etkiler bırakacaktır. Bu bağlamda ekonominin çarklarının asgari düzeyde dönmeye devam etmesi adına yeni kararların alınması gerektiği düşüncesi, bir çok sektörde beklenmektedir.


Ekonomide istihdam ve üretim açısından önemli bir potansiyeli olan inşaat sektörü de krizden fazlasıyla etkilenmiştir. Konut üretimi yapan müteahhitler satış sirkülasyonunda ciddi düşüşler yaşamaktadır. Vergi ertelemeleri gibi önlemlerin yanında halkın konut arzına daha kolay ulaşması ve müteahhitlerin nakit sorununu aşması için Konya Müteahhitler Birliği olarak bazı önemli tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekliliği doğmuştur.

 

İlk olarak kamu bankaları ve özel bankaların kredi faizlerini düşürmesi ve krediye ulaşmayı kolaylaştırması büyük önem taşımaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da hassasiyetle üzerinde durduğu ve özel bankalara sitem ettiği faiz indiriminin bir an önce gerçeklemesi gerekmektedir.


Ayrıca bankaların kredi borçlarının yapılandırılmasında, şartları kolaylaştırması tüketici ve iş dünyasına nefes aldıracaktır.


Diğer yandan tapu harçlarının yüksek olması da konut satışlarını bu dönemde olumsuz etkilemektedir. Devletimizin ekonomik önlemlerin kapsamını genişleterek tapu harçlarının da makul seviyeye düşürmesi alım satım potansiyelinin artmasına katkı sağlayacaktır.


Vergiler konusunda alınan KDV indirimiyle ilgili başlatılan ve geçtiğimiz yıl sona ermiş olan uygulama bu süreçte tekrar uygulanmalıdır. Yine SGK primlerinde indirim ve teşviklerin getirilmesi beklentiler arasındadır.

Olağan üstü bir dönemden geçtiğimizin bilincindeyiz. Sağlık açısından olduğu gibi ekonomik açıdan da, bu sürecin, gerek birlik beraberliğimizi sürdürerek ve alınan tedbirlere uyarak gerekse ekonomiyi ayakta tutacak desteklerle, en az zararla atlatılacağına inancımız tamdır.

Bu anlamda iş verenler de çalışanlarını işsiz bırakmak yerine olabildiğince istihdamı devam ettirme yönünde bir gayret içinde olmalıdır.

Ülkemizin bu zorlu dönemden de güçlenerek çıkacağı düşüncesine inanıyoruz.

Yüce Allah’tan, ülkemizi ve tüm insanlığı bu zorluktan bir an önce kurtarmasını temenni ediyoruz.

Adem Bulut
KOMÜT Yönetim Kurulu Başkanı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (