( (

İlişkide Güven Eksikliği Cinsel İsteksizliğe Neden Olabilir

Sağlık 21.03.2021 - 16:16, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

İlişkide Güven Eksikliği Cinsel İsteksizliğe Neden Olabilir

“Her bireyin cinsel arzusu birbirinden farklıdır” diyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Aile Danışmanı Filiz Karalı, kişinin cinsel isteksizliği ilişkisini etkiliyor, onda stres yaratıyorsa bu durum için yardım alması gerektiğini belirtiyor. Cinsel isteksizliğin tedavi edilebilir bir sorun olduğunu hatırlatan Karalı, bu duruma neden olan etkenler tespit edildikten sonra psikolojik tedavi ve gerekirse ilaç tedavisi uygulanarak sorunun çözülebileceğinin altını çiziyor.
Cinsel isteksizlik, birçok kadın ve erkeğin yaşamlarını etkileyen önemli bir sorundur. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanan bu sorun, kadınlarda yüzde 33, erkeklerde yüzde 14 oranında görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre 18-59 yaş grubu üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde cinsel isteksizlik yaşadığını ortaya koymuştur. Cinsel ilişkiye girme isteğinde azalma, cinsel açıdan herhangi bir istek duyulmaması, cinsel etkinliğin azalması ya da hiç olmaması gibi durumların cinsel isteksizlik sorunu altında yer aldığını söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Aile Danışmanı Filiz Karalı, cinsel isteksizliğin strese veya yorgunluğa bağlı olarak görülebileceği gibi düşük hormon düzeyi nedeniyle de ortaya çıkabileceğini belirtiyor.   Kültürel nedenler cinsel isteksizliğe neden olabilir İlişkide yaşanan sorunlar, karşılıklı çekimin azalması, zayıf iletişim, güven sorunu cinsel isteksizliğin en sık rastlanan nedenleri arasında yer alıyor. Aile Danışmanı Filiz Karalı, erkekte boşalma sorunları, ereksiyon-sertleşme problemleri, kadında vajinal kuruluk, vaginismus, ağrılı ilişki gibi cinsel ve fiziksel problemlerin ilişkiyi zorlaştırdığını, tatmin ve zevkten uzak hale getirdiğinin altını çiziyor. Karalı, cinsel isteksizliğe neden olan diğer durumları ise şöyle sıralıyor: “Kültürel nedenler, cinselliğin ayıp, günah gibi görülmesi, yaşlanma ve menapoz, gebelik, doğum ve emzirme dönemleri; kalp hastalıkları, şeker hastalığı, guatr ve kanser gibi hastalıklar, bazı ilaçlar, alkol ve doğum kontrol hapları da cinsel isteksizliğe neden olabilir.”   Sorunun çözümü için mutlaka yardım alınmalı Stres, anksiyete ve bitkinliğin cinsel isteği de azalttığını belirten Karalı, kişi sürekli stres ve bitkinlik hissediyorsa, yaşam tarzını değiştirmesinin ve profesyonel bir yardım almasının faydalı olabileceğinin altını çiziyor. Eğer altta yatan sebepler psikolojikse cinsel terapi, aile terapisi ve bireysel danışmanlığın çiftler ve bireyler için çok etkili yöntemler olduğunu anlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Aile Danışmanı Filiz Karalı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Cinsel isteksizlik ilişkideki iki tarafı da etkiler, bu nedenle profesyonel bir yardım gerekir. Cinsel isteksizlik, altta yatan başka tıbbi sorunlara, tedavi edilmesi gereken cinsel problemlere, anatomik veya hormonsal sorunlara bağlıysa öncelikle bu sorunları ortadan kaldırmak için bir doktorla görüşülerek ilaç veya diğer tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Cinsel isteksizlik tedavi edilebilir bir sorundur. Fakat tedavi süreci boyunca eşlerin birbirine karşı sabırlı, anlayışlı olması gerekir.”
“Her bireyin cinsel arzusu birbirinden farklıdır” diyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Aile Danışmanı Filiz Karalı, kişinin cinsel isteksizliği ilişkisini etkiliyor, onda stres yaratıyorsa bu durum için yardım alması gerektiğini belirtiyor. Cinsel isteksizliğin tedavi edilebilir bir sorun olduğunu hatırlatan Karalı, bu duruma neden olan etkenler tespit edildikten sonra psikolojik tedavi ve gerekirse ilaç tedavisi uygulanarak sorunun çözülebileceğinin altını çiziyor.

Cinsel isteksizlik, birçok kadın ve erkeğin yaşamlarını etkileyen önemli bir sorundur. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanan bu sorun, kadınlarda yüzde 33, erkeklerde yüzde 14 oranında görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre 18-59 yaş grubu üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde cinsel isteksizlik yaşadığını ortaya koymuştur. Cinsel ilişkiye girme isteğinde azalma, cinsel açıdan herhangi bir istek duyulmaması, cinsel etkinliğin azalması ya da hiç olmaması gibi durumların cinsel isteksizlik sorunu altında yer aldığını söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Aile Danışmanı Filiz Karalı, cinsel isteksizliğin strese veya yorgunluğa bağlı olarak görülebileceği gibi düşük hormon düzeyi nedeniyle de ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

 

Kültürel nedenler cinsel isteksizliğe neden olabilir

İlişkide yaşanan sorunlar, karşılıklı çekimin azalması, zayıf iletişim, güven sorunu cinsel isteksizliğin en sık rastlanan nedenleri arasında yer alıyor. Aile Danışmanı Filiz Karalı, erkekte boşalma sorunları, ereksiyon-sertleşme problemleri, kadında vajinal kuruluk, vaginismus, ağrılı ilişki gibi cinsel ve fiziksel problemlerin ilişkiyi zorlaştırdığını, tatmin ve zevkten uzak hale getirdiğinin altını çiziyor. Karalı, cinsel isteksizliğe neden olan diğer durumları ise şöyle sıralıyor: “Kültürel nedenler, cinselliğin ayıp, günah gibi görülmesi, yaşlanma ve menapoz, gebelik, doğum ve emzirme dönemleri; kalp hastalıkları, şeker hastalığı, guatr ve kanser gibi hastalıklar, bazı ilaçlar, alkol ve doğum kontrol hapları da cinsel isteksizliğe neden olabilir.”

 

Sorunun çözümü için mutlaka yardım alınmalı

Stres, anksiyete ve bitkinliğin cinsel isteği de azalttığını belirten Karalı, kişi sürekli stres ve bitkinlik hissediyorsa, yaşam tarzını değiştirmesinin ve profesyonel bir yardım almasının faydalı olabileceğinin altını çiziyor. Eğer altta yatan sebepler psikolojikse cinsel terapi, aile terapisi ve bireysel danışmanlığın

çiftler ve bireyler için çok etkili yöntemler olduğunu anlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Aile Danışmanı Filiz Karalı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Cinsel isteksizlik ilişkideki iki tarafı da etkiler, bu nedenle profesyonel bir yardım gerekir. Cinsel isteksizlik, altta yatan başka tıbbi sorunlara, tedavi edilmesi gereken cinsel problemlere, anatomik veya hormonsal sorunlara bağlıysa öncelikle bu sorunları ortadan kaldırmak için bir doktorla görüşülerek ilaç veya diğer tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Cinsel isteksizlik tedavi edilebilir bir sorundur. Fakat tedavi süreci boyunca eşlerin birbirine karşı sabırlı, anlayışlı olması gerekir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (