( (

Hoşgörünün Başkentinden,Gülmecenin Başkentine Gönül Köprüsü

Kültür Sanat 11.12.2019 - 13:18, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Hoşgörünün Başkentinden,Gülmecenin Başkentine Gönül Köprüsü

Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen kültür gezilerinin bu haftaki durağı Akşehir oldu.Nasreddin Hoca Türbesi,Gülmece Parkı, Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnoğrafya Müzesi,Arasta,Ulu Cami ,Akşehir Evi ve İplikçi Camiyi gezen daha sonra Akşehir Kültür Merkezinde Akşehirlilerle buluştu. Akşehir Belediye Başkanı Dr.Salih Akkaya,Akşehir Cumhuriyet Başsavcısı
Hazım Aslancı,Akşehir Milli Eğitim Müdürü Barbaros Topaloğlu,Nida-Der Başkanı İsmail Hakkı Koç,Akyörder Başkanı M.Yaşar Örs,Akturder Başkanı Ömer Terkenli,Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü ve birçok misafirin katılım sağladığı program Elife Mısral'ın moderatörlüğünde başladı. Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ve Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkan  Vekili Devriş Ahmet Şahin’in açılış konuşmalarının ardından, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Selçukya Üyesi  Prof. Dr. Hüseyin Muşmal; “Geçmişten Günümüze Akşehir” konulu sunumunu yaptı. Muşmal, Akşehir efsanelerini anlatan “Rivayet” adlı bir kitap yazdığını ve kitabında Midas’ın çeşmesi, fırında yanmayan adam, Soğanlı Dede, Kesikbaş, aslanla yolculuk, nasipsiz zerdaliler, Buzlu Dede ve mum ateşinde ısınan hamam gibi efsanelerin anlatıldığından bahsetti. Akşehir’in kültür ve tarih açısından bereketli olduğunu, 50 civarında Selçuklu eserinin Akşehir’de bulunduğunu ifade etti. İlk çağlarda Kral Yolu, ardından İpek Yolu ve İstanbul, Konya, Halep ve Mekke Hac Yolunun, günümüzde ise Türkiye’nin doğusu ile batısını birleştiren en önemli karayolunun Akşehir’den geçtiğini anlattı. Katip Çelebi’ye göre; Akşehir’in eski çağlardan beri meyve ve balı ile meşhur, ağaçlık ve yeşillikler içinde, tek ya da iki katlı bakımlı evleri ve ayrıca ulemalarıyla meşhur, ticaretin merkezi olan Belde-i Beyza olduğunu aktardı. Dekan Muşmal; Akşehir’in bir dönem Karaman Beyliğinin sancağı, bir dönem de Osmanlının sancağı olarak çok kez el değiştirdiğini, yüksek vergi veren, nüfusu 1500’lü yıllarda 2.400, 1600 yıllarında 4.500 ve 1880’li yıllarında ise 10.000 civarında olan, kalabalık bir şehir olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı. Ahmet Şener,Tayyar Yıldırım,Salih Sedat Ersöz,Tayyip Sağ,Hasan Ukdem,Sevil Köse ,Yakup Çak,Kazim Öztürk,Gökhan Kalkan,Murat Okumuş,Nesrin Erkan Sabuncu,Hüseyin Muşmal,Mustafa Karaçelebi,Hasan Karaca,Ahmet Üresin ve Devriş Ahmet Şahin'in şiirleri ile devam eden program Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından  Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya'ya plaket takdimi ve Akşehir Belediye Başkanı  Dr.Salih Akkaya'nın günün anısına Prof .Dr Hüseyin Muşmal ve Devriş Ahmet Şahin'e Nasreddin Hoca Figürlü ters işleyen Saat ile Ak-Yör-Der Başkanı  Yaşar Örs'ün Yörük Poşusu hediyesinin akabinde çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.
Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen kültür gezilerinin bu haftaki durağı Akşehir oldu.Nasreddin Hoca Türbesi,Gülmece Parkı, Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnoğrafya Müzesi,Arasta,Ulu Cami ,Akşehir Evi ve İplikçi Camiyi gezen daha sonra Akşehir Kültür Merkezinde Akşehirlilerle buluştu. Akşehir Belediye Başkanı Dr.Salih Akkaya,Akşehir Cumhuriyet Başsavcısı

Hazım Aslancı,Akşehir Milli Eğitim Müdürü Barbaros Topaloğlu,Nida-Der Başkanı İsmail Hakkı Koç,Akyörder Başkanı M.Yaşar Örs,Akturder Başkanı Ömer Terkenli,Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü ve birçok misafirin katılım sağladığı program Elife Mısral'ın moderatörlüğünde başladı.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ve Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkan  Vekili Devriş Ahmet Şahin’in açılış konuşmalarının ardından, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Selçukya Üyesi  Prof. Dr. Hüseyin Muşmal; “Geçmişten Günümüze Akşehir” konulu sunumunu yaptı.

Muşmal, Akşehir efsanelerini anlatan “Rivayet” adlı bir kitap yazdığını ve kitabında Midas’ın çeşmesi, fırında yanmayan adam, Soğanlı Dede, Kesikbaş, aslanla yolculuk, nasipsiz zerdaliler, Buzlu Dede ve mum ateşinde ısınan hamam gibi efsanelerin anlatıldığından bahsetti. Akşehir’in kültür ve tarih açısından bereketli olduğunu, 50 civarında Selçuklu eserinin Akşehir’de bulunduğunu ifade etti. İlk çağlarda Kral Yolu, ardından İpek Yolu ve İstanbul, Konya, Halep ve Mekke Hac Yolunun, günümüzde ise Türkiye’nin doğusu ile batısını birleştiren en önemli karayolunun Akşehir’den geçtiğini anlattı. Katip Çelebi’ye göre; Akşehir’in eski çağlardan beri meyve ve balı ile meşhur, ağaçlık ve yeşillikler içinde, tek ya da iki katlı bakımlı evleri ve ayrıca ulemalarıyla meşhur, ticaretin merkezi olan Belde-i Beyza olduğunu aktardı.

Dekan Muşmal; Akşehir’in bir dönem Karaman Beyliğinin sancağı, bir dönem de Osmanlının sancağı olarak çok kez el değiştirdiğini, yüksek vergi veren, nüfusu 1500’lü yıllarda 2.400, 1600 yıllarında 4.500 ve 1880’li yıllarında ise 10.000 civarında olan, kalabalık bir şehir olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Ahmet Şener,Tayyar Yıldırım,Salih Sedat Ersöz,Tayyip Sağ,Hasan Ukdem,Sevil Köse ,Yakup Çak,Kazim Öztürk,Gökhan Kalkan,Murat Okumuş,Nesrin Erkan Sabuncu,Hüseyin Muşmal,Mustafa Karaçelebi,Hasan Karaca,Ahmet Üresin ve Devriş Ahmet Şahin'in şiirleri ile devam eden program Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından  Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya'ya plaket takdimi ve Akşehir Belediye Başkanı  Dr.Salih Akkaya'nın günün anısına Prof .Dr Hüseyin Muşmal ve Devriş Ahmet Şahin'e Nasreddin Hoca Figürlü ters işleyen Saat ile Ak-Yör-Der Başkanı  Yaşar Örs'ün Yörük Poşusu hediyesinin akabinde çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (