( (

Hazreti Mevlana, Dijital Gösterim Merkezi’nde Anılıyor

Kültür Sanat (Haber Merkezi) - | 13.12.2020 - 11:34, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Hazreti Mevlana, Dijital Gösterim Merkezi’nde Anılıyor

İletişim Başkanlığı tarafından Konya’da açılan Dijital Gösterim Merkezi, Hazreti Mevlana ve Sema temasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.
Milli, tarihi, kültürel, bilimsel ve manevi zenginliklerimizi yeni iletişim ve gösterim tekniklerini kullanarak vatandaşların erişimine sunan İletişim Başkanlığı, Konya ile birlikte 6 ilde daha açtığı Dijital Gösterim Merkezlerinde, Hazreti Mevlana’nın 747’inci Vuslat Yıldönümü dolayısıyla hazırlanan görsel içerikleri ziyaretçilere sunuyor.   Beş bölümden oluşan Dijital Gösterim Merkezi’nin ilk bölümünü fuaye alanı oluşturuyor. Ziyaretçiler, pandemi tedbirleri kapsamında fuaye alanına davet edilerek gösterim merkezi hakkında bilgi alırken, aynı zamanda üç boyutlu resim deneyimi (Hologram) gösterimini izleyebiliyor. Görme engelli vatandaşlarımız için görme engelli yolu bulunan gösterim merkezinde, işitme engelli vatandaşlarımız için de işaret lisanı ile anlatım bulunuyor.   Dijital Gösterim Merkezinin, 360 derece video deneyim alanına, dijital gösterim yapılan bir tünelden geçilerek giriliyor. Bu bölümde Mevlana Celalettin-i Rumi ve Sema’yı anlatan dijital gösterim, sinematik ses sistemiyle sunuluyor. 360 derece video deneyim alanından hemen sonra ise video haritalama gösterimi ziyaretçileri bekliyor. Video haritalama (Mapping) gösteriminde büyük mucit ve sibernetiğin ve robot teknolojilerin kurucusu sayılan El-Cezeri’den günümüze Anadolu’da bilimsel faaliyetlerin yer aldığı gösterim şovu izleyiciyle buluşuyor.   Dijital hologram gösterim alanında ise bir yandan iki devlet tek millet ilkesi ile kardeşliğini ilan eden Azerbaycan ve Türkiye için hazırlanan hologram şovu yer alırken, diğer yandan projeksiyon ekranında Karabağ’ın esaretten kurtulmasına dair bir Videowall çalışması izlenebiliyor. Son olarak bilgi ekranı bölümünde ise izleyiciler, Türkiye’nin 2020 yılında yaptığı yatırımlar ve üretmiş olduğu mega projeleri yakından tanıma fırsatını buluyor.   Gösterimin sonunda ziyaretçiler, İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü ve Anadolu Selçuklu Fotoğraf Derneği (ASFOD) işbirliğiyle, Hazreti Mevlana’nın 747’inci Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Hazreti Mevlana ve Sema” konulu fotoğraf sergisini de gezebiliyor. İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Abdurrahman Fidancı, gösterimlerin pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade ederek, Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergide, Hazreti Mevlana ve Sema temasını anlatan seçkin fotoğrafların yer aldığını söyledi. Fidancı, eserleriyle sergiye katkıda bulunan fotoğraf sanatçıları ve ASFOD Başkanı Mustafa Binol’a teşekkür etti.
İletişim Başkanlığı tarafından Konya’da açılan Dijital Gösterim Merkezi, Hazreti Mevlana ve Sema temasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

Milli, tarihi, kültürel, bilimsel ve manevi zenginliklerimizi yeni iletişim ve gösterim tekniklerini kullanarak vatandaşların erişimine sunan İletişim Başkanlığı, Konya ile birlikte 6 ilde daha açtığı Dijital Gösterim Merkezlerinde, Hazreti Mevlana’nın 747’inci Vuslat Yıldönümü dolayısıyla hazırlanan görsel içerikleri ziyaretçilere sunuyor.

 

Beş bölümden oluşan Dijital Gösterim Merkezi’nin ilk bölümünü fuaye alanı oluşturuyor. Ziyaretçiler, pandemi tedbirleri kapsamında fuaye alanına davet edilerek gösterim merkezi hakkında bilgi alırken, aynı zamanda üç boyutlu resim deneyimi (Hologram) gösterimini izleyebiliyor. Görme engelli vatandaşlarımız için görme engelli yolu bulunan gösterim merkezinde, işitme engelli vatandaşlarımız için de işaret lisanı ile anlatım bulunuyor.

 

Dijital Gösterim Merkezinin, 360 derece video deneyim alanına, dijital gösterim yapılan bir tünelden geçilerek giriliyor. Bu bölümde Mevlana Celalettin-i Rumi ve Sema’yı anlatan dijital gösterim, sinematik ses sistemiyle sunuluyor. 360 derece video deneyim alanından hemen sonra ise video haritalama gösterimi ziyaretçileri bekliyor. Video haritalama (Mapping) gösteriminde büyük mucit ve sibernetiğin ve robot teknolojilerin kurucusu sayılan El-Cezeri’den günümüze Anadolu’da bilimsel faaliyetlerin yer aldığı gösterim şovu izleyiciyle buluşuyor.

 

Dijital hologram gösterim alanında ise bir yandan iki devlet tek millet ilkesi ile kardeşliğini ilan eden Azerbaycan ve Türkiye için hazırlanan hologram şovu yer alırken, diğer yandan projeksiyon ekranında Karabağ’ın esaretten kurtulmasına dair bir Videowall çalışması izlenebiliyor. Son olarak bilgi ekranı bölümünde ise izleyiciler, Türkiye’nin 2020 yılında yaptığı yatırımlar ve üretmiş olduğu mega projeleri yakından tanıma fırsatını buluyor.

 

Gösterimin sonunda ziyaretçiler, İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü ve Anadolu Selçuklu Fotoğraf Derneği (ASFOD) işbirliğiyle, Hazreti Mevlana’nın 747’inci Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Hazreti Mevlana ve Sema” konulu fotoğraf sergisini de gezebiliyor. İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Abdurrahman Fidancı, gösterimlerin pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade ederek, Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergide, Hazreti Mevlana ve Sema temasını anlatan seçkin fotoğrafların yer aldığını söyledi. Fidancı, eserleriyle sergiye katkıda bulunan fotoğraf sanatçıları ve ASFOD Başkanı Mustafa Binol’a teşekkür etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (