( (

Gelecek Partili, Ekonomist İbrahim Turhan: 'Kredi Desteklerinin Tam Zamanı'

Ekonomi (Medyaradikal) - medyaradikal.com | 19.03.2020 - 15:50, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Gelecek Partili, Ekonomist İbrahim Turhan: 'Kredi Desteklerinin Tam Zamanı'

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Gelecek Partisi Genel Başkan Danışmanı İbrahim Turhan, Medyascope özel yayınında Tamer Durak’ın konuğu oldu.
İbrahim Turhan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ve dünyadaki diğer merkez bankalarının krize yönelik adımlarının yerinde olduğunu söyledi.  Vergi ödemelerinin yıl sonuna kadar ertelenmesi gerekiyor Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaşayacağı muhtemel sıkıntılara değinen İbrahim Turhan, önce hizmet sektörünün sonra da sanayi kuruluşlarının da kaçınılmaz olarak koronavirüsün yaratacağı muhtemel ekonomik tahribattan etkileneceğini ifade etti. Turhan, büyük ticari kuruluşların yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelerin de vergi borçlarının en az 6 ay hatta yıl sonuna kadar ertelenmesi gerektiğini belirtti. İş gücü kaybının da büyük bir problem olacağını dile getiren Gelecek Partili Turhan, gerekirse bir mevzuat değişikliğine gidip, “işsizlik sigortasındaki kaynakların çok daha esnek bir şekilde devreye sokulmasını sağlamak lazım” dedi. Kredi desteklerinin tam zamanı İbrahim Turhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir kredi desteği verilecekse şu anda bunun tam zamanı. En iyi ihtimalle bu iktisadi faaliyetteki sıkıntının bir iki ay daha devam edebileceği var sayımıyla yürütmek lazım. Bu tedbirler, işletmelerin devlete ve çalışanlarına karşı yükümlülüklerini çözüyor ama bir de işletmelerin özel borçları var. Diyelim ki şirketlerin bankaya borcu var. Aslında iyi niyetli borcunu ödemek istiyor ama ortada mücbir bir sebep var. Burada Merkez Baknası ile BDDK, Hazine’nin koordinasyonu ile devreye girebilir. 2008’deki kriz sırasında İstanbul yaklaşımı adını verdiğimiz borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir düzenleme yapılmıştı. Borçların faizlerinden vazgeçilir ve ana para da zamana yayılabilir. Bu mekanizmalar bugünler için var Koronavirüs dolayısıyla artması beklenen işsizlik ile ilgili çözüm önerilerinden de bahseden Turhan, yerel yönetimlerin ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma kuruluşları kanalıyla bunların çözümlenmesi gerektiğini vurguladı. Turhan, bu sorunun sosyal yardımlarla çözülebileceğini söyledi.  İbrahim Turhan’ın konuk olduğu Medyascope programının tamamı Aşağıdan izlenebilir
Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Gelecek Partisi Genel Başkan Danışmanı İbrahim Turhan, Medyascope özel yayınında Tamer Durak’ın konuğu oldu.

İbrahim Turhan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ve dünyadaki diğer merkez bankalarının krize yönelik adımlarının yerinde olduğunu söyledi. 

Vergi ödemelerinin yıl sonuna kadar ertelenmesi gerekiyor

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaşayacağı muhtemel sıkıntılara değinen İbrahim Turhan, önce hizmet sektörünün sonra da sanayi kuruluşlarının da kaçınılmaz olarak koronavirüsün yaratacağı muhtemel ekonomik tahribattan etkileneceğini ifade etti. Turhan, büyük ticari kuruluşların yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelerin de vergi borçlarının en az 6 ay hatta yıl sonuna kadar ertelenmesi gerektiğini belirtti. İş gücü kaybının da büyük bir problem olacağını dile getiren Gelecek Partili Turhan, gerekirse bir mevzuat değişikliğine gidip, “işsizlik sigortasındaki kaynakların çok daha esnek bir şekilde devreye sokulmasını sağlamak lazım” dedi.

Kredi desteklerinin tam zamanı

İbrahim Turhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir kredi desteği verilecekse şu anda bunun tam zamanı. En iyi ihtimalle bu iktisadi faaliyetteki sıkıntının bir iki ay daha devam edebileceği var sayımıyla yürütmek lazım. Bu tedbirler, işletmelerin devlete ve çalışanlarına karşı yükümlülüklerini çözüyor ama bir de işletmelerin özel borçları var. Diyelim ki şirketlerin bankaya borcu var. Aslında iyi niyetli borcunu ödemek istiyor ama ortada mücbir bir sebep var. Burada Merkez Baknası ile BDDK, Hazine’nin koordinasyonu ile devreye girebilir. 2008’deki kriz sırasında İstanbul yaklaşımı adını verdiğimiz borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir düzenleme yapılmıştı. Borçların faizlerinden vazgeçilir ve ana para da zamana yayılabilir.

Bu mekanizmalar bugünler için var

Koronavirüs dolayısıyla artması beklenen işsizlik ile ilgili çözüm önerilerinden de bahseden Turhan, yerel yönetimlerin ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma kuruluşları kanalıyla bunların çözümlenmesi gerektiğini vurguladı. Turhan, bu sorunun sosyal yardımlarla çözülebileceğini söyledi. 

İbrahim Turhan’ın konuk olduğu Medyascope programının tamamı Aşağıdan izlenebilir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (