( (

Gelecek Partili Doğan Demir, Çevre ve Şehircilik Bakanına Sordu! "Sondaj İzni Ülkeye Düşmanlık Değil de Nedir?"

Siyaset (Medyaradikal) - medyaradikal.com | 30.04.2020 - 21:38, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Gelecek Partili Doğan Demir, Çevre ve Şehircilik Bakanına Sordu! "Sondaj İzni Ülkeye Düşmanlık Değil de Nedir?"

Gelecek’li Demir Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle    Gelecek Partisi Genel Başkan yardımcısı Doğan Demir,  Muğla Fethiye’de jeotermal kaynak arama amacıyla 2 bin 182 hektarlık alanda sondaj kuyusu ihalesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu. Demir, "Nasıl oluyor da bu bölgede Jeotermal kaynaklar araması adı altında ihale yöntemi ile sondaj izni veriliyor? Sondaj izni ülkeye düşmanlık değil de nedir?" dedi.  Demir yaptığı açıklamada şöyle kaydetti: Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlamasını istiyorum. Nasıl oluyor da bu bölgede Jeotermal kaynaklar araması adı altında ihale yöntemi ile sondaj izni veriliyor? Sondaj izni ülkeye düşmanlık değil de nedir? Siz evde kalın derken, antik kentlerin bulunduğu bölgelere zarar veren projelere izin vermek nasıl bir mantıktır?  "Telafisi mümkün olmayan etkiler yaratacaktır" Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasakları uygulanırken Muğla Fethiye’de jeotermal kaynak arama amacıyla 2 bin 182 hektarlık alanda sondaj kuyusu açılması için ihale yapıldı.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Muğla ili Fethiye ilçesi Kayaköy Mahallesi ve Ölüdeniz Mahallesi sınırlarında bulunan 2182 hektarlık alan sondaj yöntemi ile jeotermal kaynaklar arama faaliyeti adı altında ihale edildi. ÇED yapım süreci ise 30 Mart 2020 tarihinde başlatıldı. Belirlenen alan içerisinde her biri en az 10.000 metrekare sahayı kapsayan 6 adet sondaj kuyu noktası belirlenmiştir. Bunlardan 2 tanesi Ölüdeniz Lagünü, 1 tanesi Kayaköy Mahallesi Soğuksu Plajı Mevkii, 1 tanesi Delikliburun Gemiler Plajı Mevkii, 2 tanesi de Darboğaz Plajı kuzeyindeki Oyukbaşı Mevkii’nde bulunmakta ve bu yerler kesin korunacak hassas alan ve doğal Sit alanı içinde bulunmaktadır. Bu alanda jeotermal enerji tesisi kurulması, telafisi mümkün olmayan etkiler yaratacaktır.   Proje alanı olarak belirlenen Kayaköy ve Ölüdeniz Mahallesinin Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tescil edilmiştir. Bu tip yaşam alanlarının korunması konusunda taraf olduğumuz sözleşmeler Türkiye Cumhuriyeti Devletini sorumlu tutmuştur. Dolayısıyla korunan alanlarda arama faaliyetli sondaj yapılması, jeotermal turistik tesislerin kurulması, kuyulara ve tesislere ulaşım sağlayıcı araç yolları açılması, iletim hatlarının ve şebekelerin inşa edilmesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere de aykırıdır. Siz evde kalın derken, antik kentlerin bulunduğu bölgelere zarar veren projelere izin vermek nasıl bir mantıktır?"

Gelecek’li Demir Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle 

 

Gelecek Partisi Genel Başkan yardımcısı Doğan Demir,  Muğla Fethiye’de jeotermal kaynak arama amacıyla 2 bin 182 hektarlık alanda sondaj kuyusu ihalesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu. Demir, "Nasıl oluyor da bu bölgede Jeotermal kaynaklar araması adı altında ihale yöntemi ile sondaj izni veriliyor? Sondaj izni ülkeye düşmanlık değil de nedir?" dedi. 

Demir yaptığı açıklamada şöyle kaydetti:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlamasını istiyorum. Nasıl oluyor da bu bölgede Jeotermal kaynaklar araması adı altında ihale yöntemi ile sondaj izni veriliyor? Sondaj izni ülkeye düşmanlık değil de nedir? Siz evde kalın derken, antik kentlerin bulunduğu bölgelere zarar veren projelere izin vermek nasıl bir mantıktır? 

"Telafisi mümkün olmayan etkiler yaratacaktır"

Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasakları uygulanırken Muğla Fethiye’de jeotermal kaynak arama amacıyla 2 bin 182 hektarlık alanda sondaj kuyusu açılması için ihale yapıldı.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Muğla ili Fethiye ilçesi Kayaköy Mahallesi ve Ölüdeniz Mahallesi sınırlarında bulunan 2182 hektarlık alan sondaj yöntemi ile jeotermal kaynaklar arama faaliyeti adı altında ihale edildi. ÇED yapım süreci ise 30 Mart 2020 tarihinde başlatıldı.
Belirlenen alan içerisinde her biri en az 10.000 metrekare sahayı kapsayan 6 adet sondaj kuyu noktası belirlenmiştir. Bunlardan 2 tanesi Ölüdeniz Lagünü, 1 tanesi Kayaköy Mahallesi Soğuksu Plajı Mevkii, 1 tanesi Delikliburun Gemiler Plajı Mevkii, 2 tanesi de Darboğaz Plajı kuzeyindeki Oyukbaşı Mevkii’nde bulunmakta ve bu yerler kesin korunacak hassas alan ve doğal Sit alanı içinde bulunmaktadır. Bu alanda jeotermal enerji tesisi kurulması, telafisi mümkün olmayan etkiler yaratacaktır.

 

Proje alanı olarak belirlenen Kayaköy ve Ölüdeniz Mahallesinin Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tescil edilmiştir. Bu tip yaşam alanlarının korunması konusunda taraf olduğumuz sözleşmeler Türkiye Cumhuriyeti Devletini sorumlu tutmuştur. Dolayısıyla korunan alanlarda arama faaliyetli sondaj yapılması, jeotermal turistik tesislerin kurulması, kuyulara ve tesislere ulaşım sağlayıcı araç yolları açılması, iletim hatlarının ve şebekelerin inşa edilmesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere de aykırıdır.

Siz evde kalın derken, antik kentlerin bulunduğu bölgelere zarar veren projelere izin vermek nasıl bir mantıktır?"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (