( (

Fahrettin Yokuş Muhtarların Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

Bölge 11.11.2021 - 13:35, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Fahrettin Yokuş Muhtarların Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

Büyükşehir Yasası’yla köylerin mahalleye dönüşmesinin ardından muhtarların yetkilerinin tırpanlandığını ifade eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Köy tüzel kişiliğin elindeki bütün mal varlığına el konuldu. İktidarın getirdiği Büyükşehir Yasası'nın neden olduğu bu sorun, köylerin sınırlarında, özellikle mera ve yaylalarda muhtarların yabancılara müdahale edememesine hatta onların, jandarmanın da yetkisinin dışında kalmasına neden olmuştur” dedi.
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş muhtarların yaşadığı sorunları TBMM’de dile getirdi. Konuşmasına AKP iktidarı döneminde yasaklanan Andımız’ı okuyarak başlayan Yokuş, İYİ Parti’nin iktidara gelmesiyle Andımız’ın üzerindeki yasağı kaldıracaklarını ifade etti. “ATTIĞI İMZANIN SORUMLULUĞU VAR YETKİSİ YOK” Atatürk muhtarlarla  ilgili "Muhtarlarımız demokrasinin temel taşıdır” sözünü hatırlatan Yokuş, “Gerçekten de muhtarlarımız vatandaşlarımız ile devlet arasında âdeta bir köprü vazifesi üstlenmişlerdir. Bilindiği gibi, muhtarların mesai saati yoktur; her zaman, her koşulda, gece gündüz demeden vatandaşın hizmetindedirler. Mahalle muhtarları trafik memuru gibidirler âdeta. Attığı her imzanın sorumluluğu var ama yetkisi yoktur. Başı ağrıyan, her türlü ihtiyacı olan hatta aç kalan muhtara koşar” dedi. “MUHTAR YETKİSİZ BİR YETKİLİDİR”     “Muhtarlar birçok kamu kurumuyla bağlantılıdır” diyen Yokuş,  “Mahallî idarelerden tutunuz da Emniyet, adliye, nüfus idaresi, askerlik şubesiyle hep beraber çalışır. Köyünde, mahallesinde çok sayıda görev ve hizmeti üstlenmişlerdir. Görevi çoktur, bunun karşılığında maalesef yetkisi yoktur. Muhtar yetkisiz bir yetkilidir” ifadelerini kullandı. “KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİN ELİNDEKİ BÜTÜN MAL VARLIĞINA EL KONULDU”   Büyükşehir Yasası’yla köylerin mahalleye dönüşmesinin ardından muhtarların yetkilerinin tırpanlandığını ifade eden şunları söyledi: “Köy tüzel kişiliğin elindeki bütün mal varlığına el konuldu. İktidarın getirdiği Büyükşehir Yasası'nın neden olduğu bu sorun, köylerin sınırlarında, özellikle mera ve yaylalarda muhtarların yabancılara müdahale edememesine hatta onların, jandarmanın da yetkisinin dışında kalmasına neden olmuştur” “MUHTARLARA MAHALLEDE TOPLANAN VERGİLERDEN BÜTÇE AYRILMALIDIR” Devletimiz muhtarlara herhangi bir demirbaş, eşya, büro malzemesi vermediğini ve bunları muhtarların karşılamak zorunda kaldığını ifade eden Yokuş, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Devlet memurlarının çalışma bürolarının düzenlendiği gibi muhtarların da çalışma büroları mutlaka düzenlenmelidir. Muhtarlar, mahallesinde yaşayan kişilerin kayıtlarıyla ilgili MERNİS sistemine dâhil edilmelidir. Muhtarlara mahallede toplanan vergilerden bütçe ayrılmalıdır. Muhtarlar belediye meclislerinde ve tüm komisyonlarda söz sahibi olmalı, tüm çalışma ve proje süreçlerine dâhil edilmelidir. Muhtarların yetkisi yok sadece sorumluluğu var. Muhtarlar, yine hepimizin bildiği gibi son yıllarda gelen evrakların yarıdan fazlası icra dosyalarıyla dolu ve bu dosyalarla boğuşmaktadır.  Bu vesileyle, biz muhtarlarla ilgili bu araştırma önergesine İYİ Parti olarak destek veriyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Büyükşehir Yasası’yla köylerin mahalleye dönüşmesinin ardından muhtarların yetkilerinin tırpanlandığını ifade eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Köy tüzel kişiliğin elindeki bütün mal varlığına el konuldu. İktidarın getirdiği Büyükşehir Yasası'nın neden olduğu bu sorun, köylerin sınırlarında, özellikle mera ve yaylalarda muhtarların yabancılara müdahale edememesine hatta onların, jandarmanın da yetkisinin dışında kalmasına neden olmuştur” dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş muhtarların yaşadığı sorunları TBMM’de dile getirdi. Konuşmasına AKP iktidarı döneminde yasaklanan Andımız’ı okuyarak başlayan Yokuş, İYİ Parti’nin iktidara gelmesiyle Andımız’ın üzerindeki yasağı kaldıracaklarını ifade etti.

“ATTIĞI İMZANIN SORUMLULUĞU VAR YETKİSİ YOK”

Atatürk muhtarlarla  ilgili "Muhtarlarımız demokrasinin temel taşıdır” sözünü hatırlatan Yokuş, “Gerçekten de muhtarlarımız vatandaşlarımız ile devlet arasında âdeta bir köprü vazifesi üstlenmişlerdir. Bilindiği gibi, muhtarların mesai saati yoktur; her zaman, her koşulda, gece gündüz demeden vatandaşın hizmetindedirler. Mahalle muhtarları trafik memuru gibidirler âdeta. Attığı her imzanın sorumluluğu var ama yetkisi yoktur. Başı ağrıyan, her türlü ihtiyacı olan hatta aç kalan muhtara koşar” dedi.

“MUHTAR YETKİSİZ BİR YETKİLİDİR”

    “Muhtarlar birçok kamu kurumuyla bağlantılıdır” diyen Yokuş,  “Mahallî idarelerden tutunuz da Emniyet, adliye, nüfus idaresi, askerlik şubesiyle hep beraber çalışır. Köyünde, mahallesinde çok sayıda görev ve hizmeti üstlenmişlerdir. Görevi çoktur, bunun karşılığında maalesef yetkisi yoktur. Muhtar yetkisiz bir yetkilidir” ifadelerini kullandı.

“KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİN ELİNDEKİ BÜTÜN MAL VARLIĞINA EL KONULDU”

  Büyükşehir Yasası’yla köylerin mahalleye dönüşmesinin ardından muhtarların yetkilerinin tırpanlandığını ifade eden şunları söyledi:

“Köy tüzel kişiliğin elindeki bütün mal varlığına el konuldu. İktidarın getirdiği Büyükşehir Yasası'nın neden olduğu bu sorun, köylerin sınırlarında, özellikle mera ve yaylalarda muhtarların yabancılara müdahale edememesine hatta onların, jandarmanın da yetkisinin dışında kalmasına neden olmuştur”

“MUHTARLARA MAHALLEDE TOPLANAN VERGİLERDEN BÜTÇE AYRILMALIDIR”

Devletimiz muhtarlara herhangi bir demirbaş, eşya, büro malzemesi vermediğini ve bunları muhtarların karşılamak zorunda kaldığını ifade eden Yokuş, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“Devlet memurlarının çalışma bürolarının düzenlendiği gibi muhtarların da çalışma büroları mutlaka düzenlenmelidir. Muhtarlar, mahallesinde yaşayan kişilerin kayıtlarıyla ilgili MERNİS sistemine dâhil edilmelidir. Muhtarlara mahallede toplanan vergilerden bütçe ayrılmalıdır. Muhtarlar belediye meclislerinde ve tüm komisyonlarda söz sahibi olmalı, tüm çalışma ve proje süreçlerine dâhil edilmelidir. Muhtarların yetkisi yok sadece sorumluluğu var. Muhtarlar, yine hepimizin bildiği gibi son yıllarda gelen evrakların yarıdan fazlası icra dosyalarıyla dolu ve bu dosyalarla boğuşmaktadır.  Bu vesileyle, biz muhtarlarla ilgili bu araştırma önergesine İYİ Parti olarak destek veriyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (