( (

Endülüs Müziğinin Sultanı Konya’da Sahne Aldı

Kültür Sanat 27.09.2019 - 09:32, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Endülüs Müziğinin Sultanı Konya’da Sahne Aldı

Hazreti Mevlana’nın 812'nci doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali" nin 5’inci gününde, Arap Endülüs Müziğinin önde gelen isimlerinden Cezayirli Nassima Chabane Konya’da sahne aldı.
Dünyanın mistik ve geleneksel müzikler alanındaki en saygın festivallerinden biri olarak gösterilen Uluslararası Konya Müzik Festivali, çeşitli coğrafyalara ait mistik müziklerin buluşma noktası haline geldi. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl 16’ncısı düzenlenen festivale, TRT sanatçılarının yanı sıra 8 ülkeden sanatçı ve müzik toplulukları katılıyor.   Festivalin 5’inci gününde, Arap Endülüs müziği geleneğini enfes yorumları ve bu kadim sanatın korunmasındaki rolüyle tanınan Cezayirli Nassima Chabane, Konya’da sahne aldı. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda düzenlenen konsere, çok sayıda yerli ve yabancı turistin yanı sıra, Konya'da eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.   “Tale-al Bedru Aleyna” Mest Etti   Chabane ve müzik gurubu, geleneksel Cezayir müziğinin yanı sıra Endülüs ve Sufi müziğin harmanladığı sahne performansıyla müzikseverlerden büyük beğeni topladı. Chabane’nin, ‘Tale-al Bedru Aleyna’ isimli ilahiyi seslendirdiği anda bazı müzikseverler gözyaşlarını tutamadı. Yer yer duygusal anların yaşandığı konserde, İslam coğrafyasında ayrı bir yeri olan ‘Çağrı’ filminin intro müziğinin ney dinletisi ise dinleyenleri mest etti. Allah’ın bana bahşettiği sesi onun yolunda kullanıyorum diyen Chabane, 7 yaşında başladığı müzik hayatında, ABD ve Kanada'nın yanı sıra çeşitli Avrupa ülkelerinde sahne aldı. Birçok orkestra ve müzik dernekleriyle de çalışan Chabane, bugün Avrupa'daki Arap Endülüs müziğinde önde gelen uzman olarak kabul ediliyor. Programın sonunda Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, festivale katılımlarından dolayı Chabane ve müzik grubuna teşekkür ederek çeşitli hediyeler takdim etti. Grup daha sonra mistik müzik selamı vererek hatıra fotoğrafı çektirdi.   Festivale 8 Ülke Katıldı   Çeşitli ülkelerden sanatçı ve müzik topluluklarının katıldığı festivalde; 27 Eylül’de Sokratis Sinapoulos ve Derya Türkan (Yunanistan), 28 Eylül’de Jon Georg Balke (Norveç) ve 29 Eylül’de Akhmed Akhmedov (Rusya-Dağıstan) sahne alacak. 16. Mistik Müzik Festivali, 30 Eylül Pazartesi günü TRT’nin “Seher Yeli” özel konseri ile son bulacak. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda, saat 20.30’da başlayacak konserler ücretsiz olarak izlenebilecek.        
Hazreti Mevlana’nın 812'nci doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali" nin 5’inci gününde, Arap Endülüs Müziğinin önde gelen isimlerinden Cezayirli Nassima Chabane Konya’da sahne aldı.

Dünyanın mistik ve geleneksel müzikler alanındaki en saygın festivallerinden biri olarak gösterilen Uluslararası Konya Müzik Festivali, çeşitli coğrafyalara ait mistik müziklerin buluşma noktası haline geldi. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl 16’ncısı düzenlenen festivale, TRT sanatçılarının yanı sıra 8 ülkeden sanatçı ve müzik toplulukları katılıyor.

 

Festivalin 5’inci gününde, Arap Endülüs müziği geleneğini enfes yorumları ve bu kadim sanatın korunmasındaki rolüyle tanınan Cezayirli Nassima Chabane, Konya’da sahne aldı. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda düzenlenen konsere, çok sayıda yerli ve yabancı turistin yanı sıra, Konya'da eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

 

“Tale-al Bedru Aleyna” Mest Etti

 

Chabane ve müzik gurubu, geleneksel Cezayir müziğinin yanı sıra Endülüs ve Sufi müziğin harmanladığı sahne performansıyla müzikseverlerden büyük beğeni topladı. Chabane’nin, ‘Tale-al Bedru Aleyna’ isimli ilahiyi seslendirdiği anda bazı müzikseverler gözyaşlarını tutamadı. Yer yer duygusal anların yaşandığı konserde, İslam coğrafyasında ayrı bir yeri olan ‘Çağrı’ filminin intro müziğinin ney dinletisi ise dinleyenleri mest etti. Allah’ın bana bahşettiği sesi onun yolunda kullanıyorum diyen Chabane, 7 yaşında başladığı müzik hayatında, ABD ve Kanada'nın yanı sıra çeşitli Avrupa ülkelerinde sahne aldı. Birçok orkestra ve müzik dernekleriyle de çalışan Chabane, bugün Avrupa'daki Arap Endülüs müziğinde önde gelen uzman olarak kabul ediliyor. Programın sonunda Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, festivale katılımlarından dolayı Chabane ve müzik grubuna teşekkür ederek çeşitli hediyeler takdim etti. Grup daha sonra mistik müzik selamı vererek hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Festivale 8 Ülke Katıldı

 

Çeşitli ülkelerden sanatçı ve müzik topluluklarının katıldığı festivalde; 27 Eylül’de Sokratis Sinapoulos ve Derya Türkan (Yunanistan), 28 Eylül’de Jon Georg Balke (Norveç) ve 29 Eylül’de Akhmed Akhmedov (Rusya-Dağıstan) sahne alacak. 16. Mistik Müzik Festivali, 30 Eylül Pazartesi günü TRT’nin “Seher Yeli” özel konseri ile son bulacak. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda, saat 20.30’da başlayacak konserler ücretsiz olarak izlenebilecek.    

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (