( (

Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Formül Aranıyor: Her Ay Maaşta İndirim

Ekonomi 17.09.2019 - 14:35, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Formül Aranıyor: Her Ay Maaşta İndirim

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emeklilikte yaşa takılanların (EYT) durumunun incelenmesi talimatının ardından çalışma başlatıldı. Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu dünya örneklerini inceliyor.
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın EYT’liler için çalışma yapması talimatı verdiği, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili Vedat Bilgin ilk olarak geçen hafta Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği’nin başkan ve yöneticilerinden oluşan beş kişilik heyet ile görüşerek önerilerini dinledi.   Bilgin başkanlığındaki Sosyal Politikalar Kurulu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başta olmak üzere ilgili kurumlar ile çalışarak, çözüm önerileri geliştirecek. Bilgin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, emeklilikte yaşa takılanların homojen bir grup olmadığına dikkat çekerek, durumu çok farklı olan kesimler bulunduğunu, çalışmalarının uzun soluklu olacağını, henüz işin çok başında olduklarını söyledi. FORMÜL ARAYIŞI EYT ile ilgili olarak bir yandan sosyal güvenlik sistemine aşırı yük getirmeyecek, bir yandan da yeter kadar pirim ödemiş olan kişileri mağdur etmeyecek formül aranıyor. Geçen yıl TBMM’ye sunulan tekliflerin ortak noktası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanların kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl olan sigortalılık süresini ve pirim günü koşulunu yerine getirmeleri halinde emekli edilmeleri yönünde oldu. TÜRKİYE MODELİ EYT sorununa çözüm konusunda çeştli ülke örnekleri de incelenecek. Örneğin Finlandiya’da kanun yaştan önce emekli olanların aylığında, erken emekli olunan her ay için yüzde 0.4 oranında indirim yapılıyor. Emeklilik yaşına gelinceye kadar eksik aylık ödeniyor. Polonya’da da benzer bir uygulama bulunuyor. Kanun yaşa gelinceye kadar daha az emekli aylığıyla erken emeklilik imkanı bulunuyor. Ancak bu haktan yararlanabilmek için kadınlarda 35, erkeklerde 40 yıl sigortalılık koşulları aranıyor. Dünya örnekleri de incelenerek yapılacak değerlendirmeler sonucunda bir Türkiye modelinin ortaya çıkartılması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emeklilikte yaşa takılanların (EYT) durumunun incelenmesi talimatının ardından çalışma başlatıldı. Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu dünya örneklerini inceliyor.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan’ın EYT’liler için çalışma yapması talimatı verdiği, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili Vedat Bilgin ilk olarak geçen hafta Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği’nin başkan ve yöneticilerinden oluşan beş kişilik heyet ile görüşerek önerilerini dinledi.

 

Bilgin başkanlığındaki Sosyal Politikalar Kurulu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başta olmak üzere ilgili kurumlar ile çalışarak, çözüm önerileri geliştirecek. Bilgin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, emeklilikte yaşa takılanların homojen bir grup olmadığına dikkat çekerek, durumu çok farklı olan kesimler bulunduğunu, çalışmalarının uzun soluklu olacağını, henüz işin çok başında olduklarını söyledi.

FORMÜL ARAYIŞI

EYT ile ilgili olarak bir yandan sosyal güvenlik sistemine aşırı yük getirmeyecek, bir yandan da yeter kadar pirim ödemiş olan kişileri mağdur etmeyecek formül aranıyor.

Geçen yıl TBMM’ye sunulan tekliflerin ortak noktası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanların kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl olan sigortalılık süresini ve pirim günü koşulunu yerine getirmeleri halinde emekli edilmeleri yönünde oldu.

TÜRKİYE MODELİ

EYT sorununa çözüm konusunda çeştli ülke örnekleri de incelenecek. Örneğin Finlandiya’da kanun yaştan önce emekli olanların aylığında, erken emekli olunan her ay için yüzde 0.4 oranında indirim yapılıyor. Emeklilik yaşına gelinceye kadar eksik aylık ödeniyor. Polonya’da da benzer bir uygulama bulunuyor. Kanun yaşa gelinceye kadar daha az emekli aylığıyla erken emeklilik imkanı bulunuyor. Ancak bu haktan
yararlanabilmek için kadınlarda 35, erkeklerde 40 yıl sigortalılık koşulları aranıyor.

Dünya örnekleri de incelenerek yapılacak değerlendirmeler sonucunda bir Türkiye modelinin ortaya çıkartılması bekleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (