( (

Dünya Demokrasiye Aşık, Ancak…

Dünya 18.11.2015 - 00:00, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:22
 

Dünya Demokrasiye Aşık, Ancak…

BAREM, global ortağı WIN/ Gallup International ile birlikte tüm dünyada demokrasi konusunu araştırdı. 62 ülkede 60 binden fazla kişiyle 2014 yılı sonunda yapılan araştırma, dünyada bir demokrasi sorunu olduğunu ortaya koydu. Öne çıkanlar; Dünya nüfusu demokrasiyi büyük ölçüde benimsemiş durumda, yüzde 76’sı bazı sorunları olsa da demokrasinin en iyi yönetim şekli olduğuna inanıyor. Bu konuda tüm dünyada görüş birliği var. Ancak, kendi ülkelerinin halkın isteklerine göre yönetilip yönetilmediği sorulduğunda bu konsensus önemli ölçüde azalıyor. Görüşülenlerin yüzde 50’si bunu kabul ederken yüzde 46’sı etmiyor. Araştırmada ön plana çıkan iki konudan birincisi prensip olarak demokrasinin güçlü bir şekilde kabul edilmesi diğeri ise hâlihazırda işleyen sistemin eleştirilmesi.      Demokrasi en iyi yönetim şekli! Görüşülen 62 ülkedeki insanlar ortalama yüzde 76 ile demokrasinin en iyi yönetim şekli olduğu konusunda hemfikir. Bu durum kişinin dini inancı olup olmadığına veya hangi dine inandığına bağlı değil. Dünyada demokrasiye inanç tüm gruplara yayılmış durumda iken en güçlü olduğu alt gruplar eğitimi ve geliri yüksek olanlar.  Demokrasiye inanmada en yüksek oranlar Kuzey Amerika, Afrika ve Batı Avrupa ülkelerinde iken en düşük oranlara sahip bölgeler Kuzey Asya, Doğu Avrupa ve Latin Amerika. Türkiye’de demokrasiye inanma oranı yüzde 86 ile Dünya ortalamasının üstünde ve 62 ülke içinde Almanya’nın arkasından 10. sırada. Türkiye’de bu konuda en yüksek oranlara sahip gruplar; öğrenciler (yüzde 94), üniversite ve üzeri eğitimli kişiler (yüzde 92) ile üst -AB- sosyoekonomik statü grupları (yüzde 91). Dünya, halkın iradesine göre yönetiliyor mu? Araştırmada sorulan diğer bir soru; yaşadığı ülkenin halkın iradesine göre yönetilip yönetilmediği idi. Dünyada görüşülen kişilerin yarısı ülkesinin, halkın isteklerine göre yönetildiğini düşünürken, yarıya yakın (yüzde 46) diğer bir bölüm bunun tersini söylüyor.  Cevap vermeyenler yüzde 4. Ülkeler bazında bakıldığında 26 ülkenin halkı ülkesinin kendi isteklerine göre yönetildiğini, 32 ülke halkı ise aksini söylüyor. 4 ülkede cevaplar eşit. Sonuçlar ülkeden ülkeye değişkenlik gösterirken uç bölgeler olumlu yaklaşımın en yüksek olduğu Doğu Asya (yüzde 69) ile en düşük olduğu Doğu Avrupa (yüzde 39). Türkiye‘de ülkenin halkın iradesiyle yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 48. Görüşülen kişilerin yüzde 1’i bu konuda fikri olmadığını söylüyor. Türkiye’nin halkın iradesiyle yönetilmediğini düşünenler (yüzde 51) arasında; en yüksek oranlar şu gruplarda görülüyor: kadınlar  (yüzde 54), lise ve üniversite mezunları (yüzde 54) ile üniversite üzeri (yüzde 68 ) eğitimliler.  

BAREM, global ortağı WIN/ Gallup International ile birlikte tüm dünyada demokrasi konusunu araştırdı. 62 ülkede 60 binden fazla kişiyle 2014 yılı sonunda yapılan araştırma, dünyada bir demokrasi sorunu olduğunu ortaya koydu.



Öne çıkanlar;



  • Dünya nüfusu demokrasiyi büyük ölçüde benimsemiş durumda, yüzde 76’sı bazı sorunları olsa da demokrasinin en iyi yönetim şekli olduğuna inanıyor. Bu konuda tüm dünyada görüş birliği var.

  • Ancak, kendi ülkelerinin halkın isteklerine göre yönetilip yönetilmediği sorulduğunda bu konsensus önemli ölçüde azalıyor. Görüşülenlerin yüzde 50’si bunu kabul ederken yüzde 46’sı etmiyor.

  • Araştırmada ön plana çıkan iki konudan birincisi prensip olarak demokrasinin güçlü bir şekilde kabul edilmesi diğeri ise hâlihazırda işleyen sistemin eleştirilmesi.     


Demokrasi en iyi yönetim şekli!


Görüşülen 62 ülkedeki insanlar ortalama yüzde 76 ile demokrasinin en iyi yönetim şekli olduğu konusunda hemfikir. Bu durum kişinin dini inancı olup olmadığına veya hangi dine inandığına bağlı değil. Dünyada demokrasiye inanç tüm gruplara yayılmış durumda iken en güçlü olduğu alt gruplar eğitimi ve geliri yüksek olanlar.  Demokrasiye inanmada en yüksek oranlar Kuzey Amerika, Afrika ve Batı Avrupa ülkelerinde iken en düşük oranlara sahip bölgeler Kuzey Asya, Doğu Avrupa ve Latin Amerika.


Türkiye’de demokrasiye inanma oranı yüzde 86 ile Dünya ortalamasının üstünde ve 62 ülke içinde Almanya’nın arkasından 10. sırada. Türkiye’de bu konuda en yüksek oranlara sahip gruplar; öğrenciler (yüzde 94), üniversite ve üzeri eğitimli kişiler (yüzde 92) ile üst -AB- sosyoekonomik statü grupları (yüzde 91).



Dünya, halkın iradesine göre yönetiliyor mu?


Araştırmada sorulan diğer bir soru; yaşadığı ülkenin halkın iradesine göre yönetilip yönetilmediği idi. Dünyada görüşülen kişilerin yarısı ülkesinin, halkın isteklerine göre yönetildiğini düşünürken, yarıya yakın (yüzde 46) diğer bir bölüm bunun tersini söylüyor.  Cevap vermeyenler yüzde 4.


Ülkeler bazında bakıldığında 26 ülkenin halkı ülkesinin kendi isteklerine göre yönetildiğini, 32 ülke halkı ise aksini söylüyor. 4 ülkede cevaplar eşit. Sonuçlar ülkeden ülkeye değişkenlik gösterirken uç bölgeler olumlu yaklaşımın en yüksek olduğu Doğu Asya (yüzde 69) ile en düşük olduğu Doğu Avrupa (yüzde 39).


Türkiye‘de ülkenin halkın iradesiyle yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 48. Görüşülen kişilerin yüzde 1’i bu konuda fikri olmadığını söylüyor. Türkiye’nin halkın iradesiyle yönetilmediğini düşünenler (yüzde 51) arasında; en yüksek oranlar şu gruplarda görülüyor: kadınlar  (yüzde 54), lise ve üniversite mezunları (yüzde 54) ile üniversite üzeri (yüzde 68 ) eğitimliler.  



Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (