( (

Dostlarımıza Su Verelim, Can Verelim

Yaşam 28.07.2016 - 00:00, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:22
 

Dostlarımıza Su Verelim, Can Verelim

 Bu hayvanlardan bir yudum su esirgenmemeli. Evimizin, işyerimizin veya sokağımızın bir köşesine bırakacağımız bir kap su onlara hayat verecek.  Konya’da duyarlı bir vatandaş, tarihi Aziziye camiinin bulunduğu cadde üzerinde susuzluktan bitkin halde yürüyen sokak köpeğinin su ihtiyacını giderebilmek için, yanında kızı ile birlikte çöpten aldıkları boş bir kutuya camii şadırvanından doldurdukları suyu köpeğe vererek insanlık örneği sergilediler.  Bu sıcak havalarda sokak hayvanlarını da bir miktar düşünüp, su içebilmeleri için çöp kenarlarına, parklara ya da uygun gördüğümüz yerlere taslarla su bırakmamız ne kadar güzel olur. Bunaltıcı sıcaklarda bizler evde, dışarıda rahatlıkla su bulup tüketebiliyoruz ama sokakta bulunan hayvanlar acaba su bulmak için ne kadar gezinip, su bulup içebiliyorlar. Çiçeklere, ağaçlara verdiğimiz önem kadar Allah’ın rızasını almak için birazcıkta sokak hayvanlarına değer vermemiz gerekir. Sonuçta onlarda bizim gibi bir can taşıyor.  Oysa yüce dinimiz İSLAM, hayvanlara merhamet edilmesini emretmiştir. Resulullah (S.A.V.) sadece insanlara değil, bütün canlılara karşı merhametli olunmasını istemiştir. Bir hadis-i şerifte: ‘Merhametli olanlara Rahman olan Allah merhamet eder. Yerde olanlara da merhametli olun ki, gökte olanlar (melekler) de size rahmet merhamet etsin’. (Tirmizi, Birr, s. 16) Hadiste geçen ‘yerde olanlara’ ifadesinin içine her çeşit canlı girmektedir.  Hayvanlara iyi davranmanın, cennete girmeye sebep olacağını bildiren Peygamberimiz sahabelere şu olayı nakleder: ‘Yolda gitmekte olan birisinin susuzluğu artar. Hemen bir kuyuya inip suyundan içer. Sonra, susamış bir köpekle karşılaşır. Adam “kuyuya tekrar iner. Ayakkabısına su doldurur ve ağzıyla tutarak yukarıya çıkar, köpeği sular. İşte Allah bu kulunu övmüş ve günahlarını bağışlamıştır’. Bunun üzerine sahabeler: ‘Hayvanları sulamakla bize de sevap var mıdır?’ diye sordular. Resulullah (s.a.v.): ‘Yaşamakta olan her canlıyı sulamakta sevap vardır’ buyurmuştur (Tecrit, c. vii, s. 223)  İslam dinimize göre de hayvanlara merhametli ve şefkatli olmak, iyilik etmek gerekir. Peygamber efendimiz (Merhametli olmadan imanlı olamazsınız) buyurunca, oradakiler, (Ya Resulullah, hepimiz merhametliyiz) dediklerinde, (Yalnız insanlara değil, bütün mahlukata merhametli olmak gerekir) buyurdu.(Taberani) Eshab-ı kiram dediler ki: Ya Resulullah, hayvanlara iyilikte de sevap var mıdır? Peygamber efendimiz, (Her canlı hayvana yapılan iyilikte sevap vardır) buyurdu. (Buhari)

 Bu hayvanlardan bir yudum su esirgenmemeli. Evimizin, işyerimizin veya sokağımızın bir köşesine bırakacağımız bir kap su onlara hayat verecek.


 Konya’da duyarlı bir vatandaş, tarihi Aziziye camiinin bulunduğu cadde üzerinde susuzluktan bitkin halde yürüyen sokak köpeğinin su ihtiyacını giderebilmek için, yanında kızı ile birlikte çöpten aldıkları boş bir kutuya camii şadırvanından doldurdukları suyu köpeğe vererek insanlık örneği sergilediler.


 Bu sıcak havalarda sokak hayvanlarını da bir miktar düşünüp, su içebilmeleri için çöp kenarlarına, parklara ya da uygun gördüğümüz yerlere taslarla su bırakmamız ne kadar güzel olur. Bunaltıcı sıcaklarda bizler evde, dışarıda rahatlıkla su bulup tüketebiliyoruz ama sokakta bulunan hayvanlar acaba su bulmak için ne kadar gezinip, su bulup içebiliyorlar. Çiçeklere, ağaçlara verdiğimiz önem kadar Allah’ın rızasını almak için birazcıkta sokak hayvanlarına değer vermemiz gerekir. Sonuçta onlarda bizim gibi bir can taşıyor.


 Oysa yüce dinimiz İSLAM, hayvanlara merhamet edilmesini emretmiştir. Resulullah (S.A.V.) sadece insanlara değil, bütün canlılara karşı merhametli olunmasını istemiştir. Bir hadis-i şerifte: ‘Merhametli olanlara Rahman olan Allah merhamet eder. Yerde olanlara da merhametli olun ki, gökte olanlar (melekler) de size rahmet merhamet etsin’. (Tirmizi, Birr, s. 16) Hadiste geçen ‘yerde olanlara’ ifadesinin içine her çeşit canlı girmektedir.


 Hayvanlara iyi davranmanın, cennete girmeye sebep olacağını bildiren Peygamberimiz sahabelere şu olayı nakleder: ‘Yolda gitmekte olan birisinin susuzluğu artar. Hemen bir kuyuya inip suyundan içer. Sonra, susamış bir köpekle karşılaşır. Adam “kuyuya tekrar iner. Ayakkabısına su doldurur ve ağzıyla tutarak yukarıya çıkar, köpeği sular. İşte Allah bu kulunu övmüş ve günahlarını bağışlamıştır’. Bunun üzerine sahabeler: ‘Hayvanları sulamakla bize de sevap var mıdır?’ diye sordular. Resulullah (s.a.v.): ‘Yaşamakta olan her canlıyı sulamakta sevap vardır’ buyurmuştur (Tecrit, c. vii, s. 223)


 İslam dinimize göre de hayvanlara merhametli ve şefkatli olmak, iyilik etmek gerekir. Peygamber efendimiz (Merhametli olmadan imanlı olamazsınız) buyurunca, oradakiler, (Ya Resulullah, hepimiz merhametliyiz) dediklerinde, (Yalnız insanlara değil, bütün mahlukata merhametli olmak gerekir) buyurdu.(Taberani) Eshab-ı kiram dediler ki: Ya Resulullah, hayvanlara iyilikte de sevap var mıdır? Peygamber efendimiz, (Her canlı hayvana yapılan iyilikte sevap vardır) buyurdu. (Buhari)


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (