( (

Dıvarcı, Selçukya'da Kervan'ı Anlattı

08.01.2020 - 15:21, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Dıvarcı, Selçukya'da Kervan'ı Anlattı

Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından her hafta Kılıçaslan Konferans Salonunda düzenlenen Selçukya Sohbetlerinde bu hafta Yolların Tanıkları-Anadolu Selçuklu Kervansarayları konuşuldu.
Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında; Anadolu’ya 300 yıla yakın hükmeden Selçuklular bu coğrafyada hanlar, kervansaraylar, medreseler, hamamlar, kaleler, tersaneler ve camiler gibi sayısız eser inşa etti. Üstelik bunu ‘Moğol İstilası’yla baş etmeye çalışırken yaptılar. Örneğin bugün Konya'ya ,Karaman'a,Akşehir'e ,Beyşehir'e baktığımızda  hep Selçuklu eserlerini görürüz.   Yapımcı ve Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Dıvarcı, Yolların Tanıkları Anadolu Selçuklu Hanları ile Kervan Belgeseli hakkında bilgi vererek 'Türkler, daha kısa yol ve güzergâhlar tespit etmiş'dedi.. Büyük Selçuklu İmparatorluğu ve devamı olan Anadolu Selçuklu Devleti'nin sistemi üç önemli temel , okul , ticaret ve askeri güç üstüne kurduklarını söyleyen konuşmacı bu politiklarla Anadolu da tarih boyu görülememiş bir zenginlik sağlandığını Alaadin Keykubat döneminde zekat verilecek kimse bulunmadığının kayıtlara yansıdığını dile getirdi.Türklerin tarih sahnesine çıkışıyla birlikte İpek Yolu’nun önem kazandığına işaret eden Dıvarcı, “Bir huzur, ticaret, güven ve hoşgörü havzası olarak önem arz eden İpek Yolu, asıl önemini Karahanlı, Gazneli ve Büyük Selçuklu dönemiyle kazanıyor. Türkler deve kervanlarının yürümesine müsait daha kullanışlı daha kısa yol ve güzergâhlar tespit ediyorlar” dedi. Hanların bütün kapılarının doğuya baktığını ve bu hanlarda, hamam, mescid, ocak, hayvan barınakları ile insanların kaldığı odalar bulunduğunu ifade eden Dıvarcı, Anadolu’daki en büyük hanın Aksaray’daki Sultanhanı olduğunu ve ihtişamlı bir yapısı bulunduğunu söyledi. Dıvarcı, Selçuklu sanatı ve Divriği Ulu Camisi ile ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı: “Dünya tarihçileri ile mimarlar, 'Dünyada hiçbir eser kalmasa Divriği Ulu Camii tek başına Selçuklu mimarisinin ulaştığı kemalatı ispat etmeye yeterlidir.' Divriği Ulu Camisi olağanüstü bir yapı olarak ölmeden görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor. Ayrıca Selçuklu sanatıyla ilgili olarak Konya Alâeddin, Beyşehir Eşrefoğlu ile Divriği Ulu Camiinin mihrap ve minberleri olağanüstüdür. Dünyada eşi ve benzerleri yoktur. Çivi kullanılmadan geçme tekniğiyle ve kündekârı olarak yapılmışlardır.”   Kervan projesinin belgesel ve kitaptan oluştuğunu anlatan Proje Koordinatörü İbrahim Dıvarcı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve THY ana sponsorluğunda hayata geçirilen Kervan Belgeselinin bir çok destekçisi olduğunu ve Türkiye de 4K tekniği ile çekilen ilk belgesel olduğunu söyledi.   Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat ise Selçukluların mirasçısı olarak  Kervan Projesinden gurur duyduğunu ifade ederek  Fotoğraf sanatının duayen isimlerinden Ahmet Kuş ile beraber  Araştırmacı Yazar İbrahim Dıvarcı'ya günün anısına plaket takdim etti.Program çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.
Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından her hafta Kılıçaslan Konferans Salonunda düzenlenen Selçukya Sohbetlerinde bu hafta Yolların Tanıkları-Anadolu Selçuklu Kervansarayları konuşuldu.

Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında; Anadolu’ya 300 yıla yakın hükmeden Selçuklular bu coğrafyada hanlar, kervansaraylar, medreseler, hamamlar, kaleler, tersaneler ve camiler gibi sayısız eser inşa etti. Üstelik bunu ‘Moğol İstilası’yla baş etmeye çalışırken yaptılar. Örneğin bugün Konya'ya ,Karaman'a,Akşehir'e ,Beyşehir'e baktığımızda  hep Selçuklu eserlerini görürüz.

 

Yapımcı ve Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Dıvarcı, Yolların Tanıkları Anadolu Selçuklu Hanları ile Kervan Belgeseli hakkında bilgi vererek 'Türkler, daha kısa yol ve güzergâhlar tespit etmiş'dedi.. Büyük Selçuklu İmparatorluğu ve devamı olan Anadolu Selçuklu Devleti'nin sistemi üç önemli temel , okul , ticaret ve askeri güç üstüne kurduklarını söyleyen konuşmacı bu politiklarla Anadolu da tarih boyu görülememiş bir zenginlik sağlandığını Alaadin Keykubat döneminde zekat verilecek kimse bulunmadığının kayıtlara yansıdığını dile getirdi.Türklerin tarih sahnesine çıkışıyla birlikte İpek Yolu’nun önem kazandığına işaret eden Dıvarcı, “Bir huzur, ticaret, güven ve hoşgörü havzası olarak önem arz eden İpek Yolu, asıl önemini Karahanlı, Gazneli ve Büyük Selçuklu dönemiyle kazanıyor. Türkler deve kervanlarının yürümesine müsait daha kullanışlı daha kısa yol ve güzergâhlar tespit ediyorlar” dedi. Hanların bütün kapılarının doğuya baktığını ve bu hanlarda, hamam, mescid, ocak, hayvan barınakları ile insanların kaldığı odalar bulunduğunu ifade eden Dıvarcı, Anadolu’daki en büyük hanın Aksaray’daki Sultanhanı olduğunu ve ihtişamlı bir yapısı bulunduğunu söyledi. Dıvarcı, Selçuklu sanatı ve Divriği Ulu Camisi ile ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı: “Dünya tarihçileri ile mimarlar, 'Dünyada hiçbir eser kalmasa Divriği Ulu Camii tek başına Selçuklu mimarisinin ulaştığı kemalatı ispat etmeye yeterlidir.' Divriği Ulu Camisi olağanüstü bir yapı olarak ölmeden görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor. Ayrıca Selçuklu sanatıyla ilgili olarak Konya Alâeddin, Beyşehir Eşrefoğlu ile Divriği Ulu Camiinin mihrap ve minberleri olağanüstüdür. Dünyada eşi ve benzerleri yoktur. Çivi kullanılmadan geçme tekniğiyle ve kündekârı olarak yapılmışlardır.”

 

Kervan projesinin belgesel ve kitaptan oluştuğunu anlatan Proje Koordinatörü İbrahim Dıvarcı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve THY ana sponsorluğunda hayata geçirilen Kervan Belgeselinin bir çok destekçisi olduğunu ve Türkiye de 4K tekniği ile çekilen ilk belgesel olduğunu söyledi.

 

Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat ise Selçukluların mirasçısı olarak  Kervan Projesinden gurur duyduğunu ifade ederek  Fotoğraf sanatının duayen isimlerinden Ahmet Kuş ile beraber  Araştırmacı Yazar İbrahim Dıvarcı'ya günün anısına plaket takdim etti.Program çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (