( (

Deva Partisi Genel Başkanı Babacan; “Cumhurbaşkanı Adayı Parlamenter Sisteme Geçişi Taahhüt Etmelidir.”

Gündem 07.01.2021 - 15:17, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Deva Partisi Genel Başkanı Babacan; “Cumhurbaşkanı Adayı Parlamenter Sisteme Geçişi Taahhüt Etmelidir.”

Cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendiren Deva Partisi Lideri Ali Babacan, cumhurbaşkanı adayının parlamenter sisteme geçişi taahhüt etmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’de güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş süreci başlamalıdır diyen Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Mutlaka parlamenter sisteme bir geçiş süreci gerekiyor. Parlamenter sistem istediğini söyleyen siyasi partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının geçiş süreciyle ilgili de açık taahhütlere girmeleri gerekiyor. Ne kadarlık bir süre olacak? Ve nasıl başlayacak, hangi kademelerden geçecek ve yeni sistem nasıl, hangi tarihte oluşacak? Seçim artı X süre, yani bu süre 180 gün müdür, 360 mıdır, 2 yıl mıdır nedir? Ama bunun tanımlanması lazım, çok açık taahhütlerde bulunulması lazım. Yani ben parlamenter sistem istiyorum ve cumhurbaşkanı adayıyım diye ortaya çıkan kişinin bir dakika ama yani parlamenter sisteme nasıl geçeceksin bunu bir anlat bakalım, yani bunun mutlaka ortaya konması lazım, aksi halde parlamenter sisteme ilelebet geçilmez.   Gücü bir kere eline geçiren bir daha vermez. Bunu her yerde dile getiriyorum” dedi. ‘Yapmayacakları bir şey varsa, o da hukuk reformu’ Hukuk reformunu yapmayacaklarını ifade eden Ali Babacan, “Bu sistemin 2023 Haziran’ına kadar dayanmasını zor görüyorum. Erken seçim yapmak cumhurbaşkanı tarafından tercih edilebilir. Çünkü bir dönem daha hak kazanıyor biliyorsunuz. Şimdi yeni bir şeyler deniyorlar, tekrar reform demeye başladılar. Ekonomi dibe vurunca bir ekip değişikliği yaptılar. İşte bol bol ağızlarından reform kelimesi çıkıyor bu ara, bunun sonuçlarını, pandeminin etkisinin biraz azalmasını ve ekonomideki en azından bu yeni isimlerin ne yapıp, ne yapamayacaklarını görmeyi bekleyeceklerini tahmin ediyorum. Ama ne olursa olsun sonuç olmayacak, yani çünkü şu andaki yönetim farklı alanlarda U dönüşü yapabilir, farklı alanlarda pragmatik davranabilir, zikzaklar yapar ama, yapmayacakları bir şey varsa o da hukuk reformu, böyle bir şey olmaz. Çünkü güçler ayrımına inanan ya da yargının bağımsızlığına inanan bir yönetim zihniyeti yok. Ekonomik problemler de, özgürlük sorunumuz da, adalet sorunumuz da hiçbirisi çözülmez. Ülkemizin sorunlarını tamamen öteleyen bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. Bu ülkenin vatandaşlarının insan olmaktan doğan haklarını doyasıya yaşaması lazımdır. Bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü ancak böyle sağlayabiliriz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendiren Deva Partisi Lideri Ali Babacan, cumhurbaşkanı adayının parlamenter sisteme geçişi taahhüt etmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş süreci başlamalıdır diyen Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Mutlaka parlamenter sisteme bir geçiş süreci gerekiyor. Parlamenter sistem istediğini söyleyen siyasi partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının geçiş süreciyle ilgili de açık taahhütlere girmeleri gerekiyor. Ne kadarlık bir süre olacak? Ve nasıl başlayacak, hangi kademelerden geçecek ve yeni sistem nasıl, hangi tarihte oluşacak? Seçim artı X süre, yani bu süre 180 gün müdür, 360 mıdır, 2 yıl mıdır nedir? Ama bunun tanımlanması lazım, çok açık taahhütlerde bulunulması lazım. Yani ben parlamenter sistem istiyorum ve cumhurbaşkanı adayıyım diye ortaya çıkan kişinin bir dakika ama yani parlamenter sisteme nasıl geçeceksin bunu bir anlat bakalım, yani bunun mutlaka ortaya konması lazım, aksi halde parlamenter sisteme ilelebet geçilmez.   Gücü bir kere eline geçiren bir daha vermez. Bunu her yerde dile getiriyorum” dedi.

‘Yapmayacakları bir şey varsa, o da hukuk reformu’

Hukuk reformunu yapmayacaklarını ifade eden Ali Babacan, “Bu sistemin 2023 Haziran’ına kadar dayanmasını zor görüyorum. Erken seçim yapmak cumhurbaşkanı tarafından tercih edilebilir. Çünkü bir dönem daha hak kazanıyor biliyorsunuz. Şimdi yeni bir şeyler deniyorlar, tekrar reform demeye başladılar. Ekonomi dibe vurunca bir ekip değişikliği yaptılar. İşte bol bol ağızlarından reform kelimesi çıkıyor bu ara, bunun sonuçlarını, pandeminin etkisinin biraz azalmasını ve ekonomideki en azından bu yeni isimlerin ne yapıp, ne yapamayacaklarını görmeyi bekleyeceklerini tahmin ediyorum. Ama ne olursa olsun sonuç olmayacak, yani çünkü şu andaki yönetim farklı alanlarda U dönüşü yapabilir, farklı alanlarda pragmatik davranabilir, zikzaklar yapar ama, yapmayacakları bir şey varsa o da hukuk reformu, böyle bir şey olmaz. Çünkü güçler ayrımına inanan ya da yargının bağımsızlığına inanan bir yönetim zihniyeti yok. Ekonomik problemler de, özgürlük sorunumuz da, adalet sorunumuz da hiçbirisi çözülmez. Ülkemizin sorunlarını tamamen öteleyen bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. Bu ülkenin vatandaşlarının insan olmaktan doğan haklarını doyasıya yaşaması lazımdır. Bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü ancak böyle sağlayabiliriz” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (