( (

BES'te Fon Dağılımı 6'dan 12'ye Çıkarıldı

Gündem (Medyaradikal) - medyaradikal.com | 06.05.2021 - 14:20, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

BES'te Fon Dağılımı 6'dan 12'ye Çıkarıldı

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik'te değişikliğe gidildi. Bireysel emeklilik hesabındaki birikimin ve ödenen katkı paylarının fonlar arasındaki dağılım oranları veya tutarlarında bir yılda yapılabilecek değişiklik sayısı 6'dan 12'ye çıkarıldı.
Bireysel Emeklik Sistemi'nde tasarruf sahibine yıl içinde daha çok fon değişikliği yapabilmesine olanak tanıyan düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, daha önce 6 kez olan yıl içi fon dağılım değişikliği yapabilme imkanı 12'ye çıkarıldı. BİR YILDA 4 KEZ DEĞİŞTİRİLECEK Emeklilik planlarının değiştirilmesiyle ilgili olarak da yönetmeliğe madde eklendi. Düzenlemeye göre, emeklilik planı bir yılda azami 4 kez değiştirilebilecek. Bu yöndeki değişiklik talebi, şirkete yazılı olarak veya elektronik iletişim araçlarıyla yapılacak. Yönetmelikte emeklilik yatırım fonlarının merkezi bir platformdan alınıp satılabilmesi ile ilgili düzenlemeler de yer aldı. Buna göre, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) görüşü alınarak Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu'nda (BEFAS) işlem görecek başka şirketlerin kurucusu olduğu fonların, kurum tarafından belirlenecek emeklilik planlarına dahil edilerek katılımcılara sunulması zorunlu olacak. GİDER KESİNTİSİNE KONTROL İŞLEMİ UYGULANMAYACAK Bu kapsamda sunulacak fonların alım satımı, İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ (Takasbank) tarafından SPK'nın ve kurumun uygun görüşü alınarak belirlenen uygulama esasları çerçevesinde BEFAS üzerinden gerçekleştirilecek. Birikimin bir kısmının veya tamamının BEFAS'ta işlem gören fona veya fonlara yönlendirildiği sözleşme veya sertifikalarda; BES yönetmeliğinin 22/A maddesinin ikinci fıkrasında yer alan giriş aidatı, yönetim gider kesintisi ile fon toplam gider kesintisine yönelik kontrol işlemi uygulanmayacak. UYGULAMA 1 TEMMUZ'DA DEVREDE BES yönetmeliğinin 22/A maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan fon toplam gider kesintisi iade işlemine BEFAS üzerinden alınan diğer şirketlere ait fonlar üzerinden yapılan kesintiler dahil edilmeyecek, sadece katılımcının sözleşmesinin veya sertifikasının bulunduğu şirketin fonları dahil edilerek iade işlemi yapılacak. Uygulama 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.
Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik'te değişikliğe gidildi. Bireysel emeklilik hesabındaki birikimin ve ödenen katkı paylarının fonlar arasındaki dağılım oranları veya tutarlarında bir yılda yapılabilecek değişiklik sayısı 6'dan 12'ye çıkarıldı.

Bireysel Emeklik Sistemi'nde tasarruf sahibine yıl içinde daha çok fon değişikliği yapabilmesine olanak tanıyan düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, daha önce 6 kez olan yıl içi fon dağılım değişikliği yapabilme imkanı 12'ye çıkarıldı.

BİR YILDA 4 KEZ DEĞİŞTİRİLECEK

Emeklilik planlarının değiştirilmesiyle ilgili olarak da yönetmeliğe madde eklendi. Düzenlemeye göre, emeklilik planı bir yılda azami 4 kez değiştirilebilecek. Bu yöndeki değişiklik talebi, şirkete yazılı olarak veya elektronik iletişim araçlarıyla yapılacak. Yönetmelikte emeklilik yatırım fonlarının merkezi bir platformdan alınıp satılabilmesi ile ilgili düzenlemeler de yer aldı.

Buna göre, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) görüşü alınarak Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu'nda (BEFAS) işlem görecek başka şirketlerin kurucusu olduğu fonların, kurum tarafından belirlenecek emeklilik planlarına dahil edilerek katılımcılara sunulması zorunlu olacak.

GİDER KESİNTİSİNE KONTROL İŞLEMİ UYGULANMAYACAK

Bu kapsamda sunulacak fonların alım satımı, İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ (Takasbank) tarafından SPK'nın ve kurumun uygun görüşü alınarak belirlenen uygulama esasları çerçevesinde BEFAS üzerinden gerçekleştirilecek.

Birikimin bir kısmının veya tamamının BEFAS'ta işlem gören fona veya fonlara yönlendirildiği sözleşme veya sertifikalarda; BES yönetmeliğinin 22/A maddesinin ikinci fıkrasında yer alan giriş aidatı, yönetim gider kesintisi ile fon toplam gider kesintisine yönelik kontrol işlemi uygulanmayacak.

UYGULAMA 1 TEMMUZ'DA DEVREDE

BES yönetmeliğinin 22/A maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan fon toplam gider kesintisi iade işlemine BEFAS üzerinden alınan diğer şirketlere ait fonlar üzerinden yapılan kesintiler dahil edilmeyecek, sadece katılımcının sözleşmesinin veya sertifikasının bulunduğu şirketin fonları dahil edilerek iade işlemi yapılacak. Uygulama 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (